Fitness

Αρχίστε την προετοιμασία σας μαζεύοντας χιλιόμετρα!

Πολλοί ξεκινούν την προετοιμασία τους αυτήν την περίοδο, είτε για τον Μαραθώνιο της Αθήνας, είτε για άλλους απαιτητικούς φθινοπωρινούς αγώνες. Ας δούμε λίγες συμβουλές για να μην ζορίσετε τον εαυτό σας, να αποφύγετε τους τραυματισμούς και να φτάσετε τη γραμμή του τραυματισμού με χαμόγελο!

Πολλές φορές μετά από μακρές ή μικρότερες περιόδου αποχής έχουμε την κακή συνήθεια να αρχίζουμε με τα ίδια προγράμματα που κάναμε όταν ήμασταν σε τοπ φάρμα.

Άκου μυαλό και σώμα

 

Η ανατροφοδότηση ή αλλιώς feedback γίνεται τόσο από το μυαλό όσο και από το σώμα σε μια προπόνηση. Με το μυαλό είναι η κουβεντούλα που κάνει κάθε δρομέας, μιλώντας στον εαυτό του (ναι ξέρω, wtf;), η ψυχολογία και η διάθεσή του. Το σώμα είναι αυτό που λέει την τελευταία λέξη, αλλά αν δεν έχεις όρεξη μην ζοριστείς, δεν αξίζει να ρισκάρεις κάποιο τραυματισμό ή να συσσωρεύσεις κόπωση. Πάρε ένα ρεπό.

 

Άνθρωπος=Ανω+θρώσκω->βλέπω ψηλά, βλέπω μπροστά.

 

Ε γίνε άνθρωπος λοιπόν! Δες μακροπρόθεσμα, δες το μέλλον, έχε πάντα τον τελικό στόχο στο μυαλό σου. Η υπομονή πάντα αποζημιώνει και αυτό ισχύει με το τρέξιμο. Όσο πιο αργά και σταδιακά δουλεύεις και μαζεύεις χιλιόμετρα, τόσο το καλύτερο μακροπρόθεσμα. Καμία μεμονωμένη χρονική περίοδος δεν μπορεί να επηρεάσει το συνολικό αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου.

 

Η χελώνα και ο λαγός καλύτερα.

 

Γιατί η χελώνα βγήκε πρώτη στο τέλος! Άρχισε τις πρώτες εβδομάδες της σεζόν με εύκολες διαδρομές χαμηλής έντασης και μετά τις πρώτες 15-20 μέρες άρχισε να ανεβάζεις ρυθμό!

 

Σχέδιο δράσης

 

Οι δύσκολες μέρες δύσκολες και οι εύκολες μέρες εύκολες. Ας μείνουν έτσι! Οι προπονήσεις απαιτούν σωστό προγραμματισμό και χρειάζεται προσπάθεια να αντισταθείς στην παρόρμηση, να ανοίξεις το βήμα, να κάνεις το πιο δύσκολο ή…να λουφάρεις. Ακόμα και να νιώθεις σε τοπ φόρμα, μην αναγάγεις την εύκολη μέρα σε high intensity day, αλλά ούτε και το αντίστροφο.

 

Ενδυνάμωση

 

Εννοείται ότι μόνο με τρέξιμο, δεν κάνεις δουλειά. Πρέπει να δουλέψεις τόσο τα πόδια, όσο και τον κορμό και την δύναμη. Οι δυνατοί μύες «καλουπώνουν» το σώμα και προστατεύουν τις αρθρώσεις μας. Yoga, Pilates, ποδηλασία, ασκήσεις με λάστιχα και κοιλιακοί είναι πάντα χρήσιμοι και ευπρόσδεκτοι.

 

Η ισορροπία πάνω απ' όλα!

 

Όπως με το δίδυμο εργασίας-ζωής, έτσι και η ισορροπία αθλητισμού-ζωής είναι αναγκαία. Κόψε μια προπόνηση νωρίς ή γύρνα σπίτι 4 χιλιομετράκια πριν το στόχο σου, αν αυτό θα σου προσφέρει μια πιο υγιή σχέση με την/τον σύντροφό σου. Αντίστοιχα κόψε λίγο από την προπόνηση για να κάνεις την κατάλληλη αποθεραπεία, για να κάνεις ενδυνάμωση, να φτιάξεις τη διατροφή σου ή όλα τα γύρω γύρω πραγματάκια. Θα σε κρατήσουν υγιή, θα χαρείς περισσότερο το τρέξιμο και θα έχεις λιγότερους τραυματισμούς. Απλό δεν είναι;