Fitness

Αποκατάσταση μετά τον μαραθώνιο: Τα ρούχα συμπίεσης μπορούν να σε ξεπιάσουν!

Κάλτσες, καλσόν, κολάν, μανίκια, συμπιεστικά γάμπας. Βοηθούν ή όχι στην απόδοση και την αποκατάσταση τα ρούχα διαβαθμισμένης συμπίεσης; Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχει αποτέλεσμα στην αποθεραπεία, καθώς διευκολύνουν την κυκλοφορία του αίματος. Όμως μεγάλο ρόλο παίζει και ο ψυχολογικός παράγοντας, σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μπολ και αναφορά στο Runner”s Wold.

 

 

Τι είναι τα ρούχα διαβαθμισμένης συμπίεσης;

Τα ρούχα διαβαθμισμένης συμπίεσης είναι κατασκευασμένα από υλικά διαβαθμισμένης συμπίεσης που συμπιέζουν σε συγκεκριμένα σημεία στου σώματος, αυξάνοντας την αιματική και τη λεμφική ροή. Επίσης, τα υλικά συμπίεσης έχουν στόχο να βελτιώσουν την απόδοση και να επιταχύνουν την αποκατατάσταση.

 

Πώς συμβάλλουν τα ρούχα διαβαθμισμένης συμπίεσης στην αποκατάσταση

Ενισχύουν την αθλητική σου απόδοση

Τα ρούχα συμπίεσης πιέζουν τις φλέβες και τα αγγεία βοηθώντας να διασταλούν με περισσότερη δύναμη. Αυτό επιτρέπει να κινηθεί περισσότερο αίμα και οξυγόνο στον συμπιεσμένο μυ βοηθώντας να απομακρυνθούν διάφορα απόβλητα. Έτσι αυξάνεται η ικανότητα των μυών να παράγουν ενέργεια με αποτέλεσμα την αύξηση ταχύτητας.

Τι λέει η επιστήμη: Σύμφωνα με ερευνα από το πανεπιστήμιο του Newcastle η συμπίεση στα κάτω άκρα αυξάνει τη ροή του αίματος και μειώνει την καρδιακή συχνότητα κατά το τρέξιμο αντοχής υψηλής έντασης.

Διάβασε ακόμη: Τα 5 σημεία που πρέπει να προσέξεις όταν αγοράζεις κάλτσες για τρέξιμο

Μειώνουν το μυικό πιάσιμο

Καθώς το πόδι χτυπά στο έδαφος στέλνει κραδασμό προκαλώντας τράνταγμα στους μυς. Αυτό τραυματίζει τους μυς και επιβαρύνει το πιάσιμο μετά την άσκηση.

Τι λέει η επιστήμη: Έρευνα που έκανε το πανεπιστήμιο Massey του Auckland, βρήκε ότι όσοι φορούσαν κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης μείωσαν το μυικό πιάσιμο.

Συμβάλλει στην αποκατάσταση

Με την επιπλέον κυκλοφορία αίματος, η χρήση των ρούχων συμπίεσης μετά την άσκηση βοηθά στην απομάκρυνση του μεταβολικών αποβλήτων και επανέρχονται ουσίες που οι μύες χρειάζονται για να αποκατασταθούν.

Τι λέει η επιστήμη: Υπάρχουν έρευνες που στηρίζουν αυτό που αρκετοί αθλητές  λένε, ότι νιώθουν τα πόδια τους πιο ανάλαφρα μετά από τη χρήση ρούχων συμπίεσης. Επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Exeter κατέληξαν ότι η χρήση των ρούχων συμπίεσης μετά από 24 ώρες μετά την άσκηση βελτιώνει την απόδοση και μειώνει το πιάσιμο.