Fitness

Αποκατάσταση μετά τον αγώνα

Είτε μετά από αγώνα, είτε μετά την προπόνηση, είναι κάποια πράγματα που πρέπει να κάνεις και να λάβεις υπόψιν σου για να μην μετανιώσεις το τρέξιμό σου. Σε προηγούμενο άρθρο σταθήκαμε στο θέμα της διατροφής, τώρα θα πούμε ελάχιστα πράγματα για την διατροφή και θα σταθούμε συνολικά στην αποκατάσταση!

 

Υδατάνθρακες και Πρωτεΐνη

 

Δεν θα επαναλάβουμε κάτι. Θα αναφέρουμε καινούριες έρευνες. Λαμβάνοντας πρωτεΐνη και υδατάνθρακες ελαχιστοποιείς τις πιθανότητες πόνου και πιασίματος. Η σωστή αναλογία είναι 3 μέρη υδατανθράκων προς 1 μέρος πρωτεΐνης. Θα πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας πως οι μύες είναι πιο δεκτικοί στην αναπλήρωση του αποθέματος γλυκογόνου τα πρώτα 30 λεπτά από το πέρας της γυμναστικής.

 

Χειρομαλάξεις-μασάζ

 

Mπορείς να επισκεφθείς τον ειδικό μασέρ, να πάρεις ένα foam roller και να κάνεις μόνος σου, να κάνεις με μπαλάκι σιάτσου μόνος σου ή κόντρα στον τοίχο με μπαλάκι του τένις. Σε γενικές γραμμές να προτιμήσεις να σου κάνει κάποιος άλλους τις μαλάξεις, γιατί τα χέρια σου θα είναι ήδη καταπονημένα.

 

Cross training αντί τρεξίματος!

Τις ημέρες μετά τον αγώνα, που το σώμα μας χρειάζεται επειγόντως ξεκούραση, επιλέξτε προπόνηση με ποδήλατο για μια χαλαρή βόλτα. Το περπάτημα, η κολύμβηση ή ένα χαλαρό μπασκετάκι (3 με 3 ή 4 με 4) για αυτά τα 25-30 αλματάκια για ριμπάουντ που θα κάνετε και η αερόβια άσκηση που αυτό προσφέρει, είναι επίσης ιδανικά για cross training. Μην ξεχνάτε ότι σε ορισμένους τραυματισμούς των δρομέων που απαγορεύεται το τρέξιμο, αυτού του είδους το cross training μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο για την ψυχολογία του τραυματισμένου δρομέα και για την φυσική του κατάσταση.

 

Διατάσεις

Με αργές κινήσεις κάντε τις διατάσεις σας, γιατί αλλιώς οι θλάσεις καραδοκούν! Κάντε τις διατάσεις αργά και μείνετε σε έκταση για λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα. Αν δεις ότι πονάς, σταματάς άμεσα και ποτέ μα ποτέ δεν πιέζεις ώστε να εκταθεί το πόδι περισσότερο. Πας άνετα για τράβηγμα. Αναπνέουμε και εκπνέουμε ήρεμα καθ'όλη την διάρκεια των εκτάσεων και διατάσεων.

 

Παγοκύστες-ice bucket challenge στα γόνατα  

Oι επιγονατίδες και ειδικά τα γόνατα, είναι ιδιαίτερα ευπαθή και καταπονούνται πολύ από το τρέξιμο. Υπεύθυνοι για την καταπόνηση αυτή είναι οι κραδασμοί που υφίστανται τα γόνατα, οπότε με παγοκύστες ή ένα παγομπάνιο για τους τολμηρούς, (υπάρχει και η cryosauna) βοηθάς το σώμα να γλιτώσει από τις φλεγμονές και πονάς σημαντικά λιγότερο.