Fitness

Άνοιξαν τα γυμναστήρια: Πώς θα γυμναζόμαστε από εδώ και μπρος

Ακολούθησε αυτούς τους 10 κανόνες για να παραμείνεις ασφαλής και υγιής.

Μπορεί τα διαδικτυακά fitness προγράμματα να βόλεψαν κάποιους κατά την περίοδο της πανδημίας και όσο μέναμε σπίτι αλλά η γυμναστική στο σπίτι δεν μπορεί να αντικαταστήσει την επίβλεψη της εκγύμνασης και την καθοδήγηση του γυμναστή στο γυμναστήριο. Επειδή σήμερα άνοιξαν οι πόρτες των γυμναστηρίων αυτοί είναι οι νέοι κανόνες που οφείλουμε όλοι να ακολουθήσουμε. Το βασικότερο: η προσωπική ευθύνη είναι απαραίτητη για να παραμείνουμε όλοι ασφαλείς και υγιείς.

1 Κάνε προπόνηση με ραντεβού

Η προσέλευση στο γυμναστήριο και η χρήση οργάνων πρέπει να προ-προγραμματίζεται, έτσι ώστε να αποτραπεί η συμφόρηση και ο συγχρωτισμός. Κλείσε ραντεβού με τον προσωπικό γυμναστή του γυμναστηρίου για να αποφύγεις τον πιθανό συνωστισμό. Επειδή η μέγιστη χωρητικότητα του γυμναστηρίου είναι στα 10 τ.μ. ανά αθλούμενο άτομο ανά χώρο αυτό μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσω κράτησης, τόσο στις αίθουσες ομαδικών προγραμμάτων όσο και στο χώρο των μηχανημάτων, με πιθανό καθορισμό του χρόνου παραμονής. Η διάρκεια της παραμονής σου στο γυμναστήριο φρόντισε να μην ξεπερνάει τα 45 λεπτά, και αυτό γιατί θα πρέπει να σεβαστείς και τους άλλους αθλούμενους που περιμένουν υπομονετικά να γυμναστούν.

2 Φόρα μάσκα

Η χρήση γαντιών και μάσκας για το προσωπικό είναι υποχρεωτικό, για σένα είναι προαιρετικό αλλά εάν μπορείς και την αντέχεις φόρεσέ τη. Για τα γάντια έχει υπόψη σου ότι η χρήση γαντιών δεν αντικαθιστά το πλύσιμο των χεριών. Εννοείται ότι οι γυμναστές δεν σε αγγίζουν προκειμένου να σου δείξουν μια άσκηση. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στις ομαδικές ασκήσεις αερόβιας γυμναστικής που εκτελούνται σε τμήματα.

3 Πάρε μαζί σου αθλητικά παπούτσια μόνο για το γυμναστήριο

Τα παπούτσια συγκεντρώνουν αρκετά βακτήρια, κυρίως στην εξωτερική σόλα τους και εσωτερικά. Για να μη φέρεις μέσα στο γυμναστήριο όλα τα μικρόβια σκέψου τι θα έκανες εάν έμπαινες στο σπίτι σου. Βγάζε τα παπούτσια όταν μπαίνεις στην είσοδο του γυμναστηρίου και φόρα αθλητικά παπούτσια μόνον για το γυμναστήριο. Μετά την άσκηση μπορείς να κρεμάσεις τα παπούτσια σου με το κλιπ ZPURS, το οποίο έχει τρία διαφορετικά μανταλάκια, με εργονομικό σχεδιασμό και προσαρμοσμένο καραμπινέρ, συνδυάζοντας έτσι τη μέγιστη ασφάλεια και την αντοχή με την ευκολία χρήσης και «κρατώντας» τα παπούτσια στη θέση τους.

4 Πλύσιμο. Απολύμανση. Αναμονή. Επανάληψη.

Το πιο σημαντικό μέτρο προστασίας είναι το καλό πλύσιμο των χεριών και η απολύμανση καθώς και των επιφανειών που αγγίζεις στο γυμναστήριο.

Είτε υπάρχει νιπτήρας με σαπούνι, ώστε να μπορείς να πλένεις τα χέρια σου κάθε φορά, είτε απολυμαντικό χεριών σε εμφανή σημεία στο χώρο, αυτό που θα πρέπει να θυμάσαι είναι ότι όταν πλένεις τα χέρια σου και βάζεις απολυμαντικό θα πρέπει να περιμένεις 1 λεπτό μέχρι αυτό να στεγνώσει, για να σε προστατέψει σωστά.

Προτού πιάσεις βάρη ή μπάρες ή κάποιο άλλο όργανο καθάριζε σχολαστικά τις λαβές και απολύμανέ τες και με το δικό σου αντισηπτικό, όπως και τα κουμπιά του μηχανήματος που θα χρειαστεί να πατήσεις, πριν και μετά από κάθε χρήση. Μπορείς να έχεις μαζί σου ένα ήπιο αντισηπτικό και ενυδατικό τζελ χεριών όπως το Froika Froisept το οποίο καθαρίζει και προστατεύει χωρίς νερό και σαπούνι και βοηθά στη μείωση της μετάδοσης μικροβίων.

5 Έχε μαζί σου δύο πετσέτες, τουλάχιστον

Θα ήταν σκόπιμο, επίσης, να έχεις μαζί σου τουλάχιστον δύο καθαρές πετσέτες. Τη μία για να σκουπίζεις τον ιδρώτα από τα χέρια και το πρόσωπό σου και να μην αγγίζεις το πρόσωπό σου και την άλλη για να καλύψεις τον πάγκο ή το στρώμα γιόγκα. Καλό είναι να φέρνεις τον δικό σου εξοπλισμό όπως το στρωματάκι γιόγκα.

6 Κράτα 2 μέτρα απόσταση από κάθε αθλούμενο

Η απόσταση είναι επίσης απαραίτητη. Το γυμναστήριο σίγουρα θα έχει φροντίσει να υπάρχει απόσταση μεταξύ των διαδρόμων, των ελλειπτικών μηχανημάτων και των στατικών ποδηλάτων. Ακολούθησε και εσύ τους κανόνες ευλαβικά.

7 Καλό είναι να μη χρησιμοποιείς τα αποδυτήρια παρά μόνο το WC

Αν και δεν απαγορεύεται η χρήση των αποδυτηρίων, κυρίως σε μεγάλα γυμναστήρια, για ευνόητους λόγους θα σου προτείναμε να μην κάνεις χρήση των αποδυτηρίων.

8 Γυμνάσου με ανοιχτά παράθυρα

Ο χώρος πρέπει να αερίζεται από τα ανοιχτά παράθυρα. Σε ότι αφορά τη χρήση του κλιματισμού υπάρχει σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας, την οποία γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες των γυμναστηρίων. Εάν υπάρχει σύστημα εξαερισμού, η ρύθμιση για ροή αέρα θα πρέπει να γίνεται από μέσα προς τα έξω, χωρίς ανακύκλωση.

9 Πάρε μαζί σου το δικό σου σνακ

Επειδή απαγορεύεται η χρήση μηχανημάτων αυτόματων πωλήσεων αλλά επιτρέπεται η διάθεση μόνο εμφιαλωμένου νερού, καλό είναι να έχεις μαζί σου το δικό σου σνακ. Και γιατί όχι, το δικό σου παγούρι με νερό.

10 Μετά το γυμναστήριο πλύνε τα ρούχα σου

Μετά το γυμναστήριο πλύνε τα ρούχα και τις πετσέτες που χρησιμοποίησες στο γυμναστήριο στο πλυντήριο με απορρυπαντικό, σε υψηλή θερμοκρασία (60 βαθμοί Κελσίου) και στέγνωσε τα αθλητικά σου παπούτσια σε σκιερό μέρος. Μια καλή ιδέα είναι να ψεκάσεις πρώτα τα παπούτσια με το Απολυμαντικό Spray Υφασμάτων Quickguard Rol, το οποίο σκοτώνει το 99.9% των βακτηριδίων και ιών μέσα σε 1 λεπτό!

Πώς να ξεκινήσεις τη γυμναστική χωρίς τραυματισμούς;

Εάν σκοπεύεις να επιστρέψεις στο γυμναστήριο και να ξεκινήσεις να ασκείσαι τακτικά ξεκίνα αργά και σταδιακά, και αναβάθμισε τις προπονήσεις σου επίσης αργά.

Μην ξεκινάς με περισσότερο από το 50% του όγκου προπόνησης που έκανες πριν από την Covid-19. Όταν δεν γυμνάζεσαι, χάνεις μυϊκή μάζα. Εννοείται ότι θα πρέπει να αναμένεις κάποια μυικά πιασίματα, ειδικά μία ή δύο ημέρες μετά την προπόνηση. Αλλά ο ξαφνικός ή αυξανόμενος πόνος κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι μια σαφή προειδοποίηση για διακοπή της άσκησης και επιστροφή στο σπίτι.