Fitness

Αναρρίχηση: 4 λόγοι να την ξεκινήσεις τώρα!

Η αναρρίχηση κάνει το ντεπούτο της ως επίσημο αγώνισμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

Δηλαδή το άθλημα απέκτησε μεγαλύτερο κύρος, πιο οργανωμένη ομοσπονδία, αθλητικές εγκαταστάσεις και περισσότερες οικονομικές ενισχύσεις. Επομένως δεν είναι κακό ένα παιδί που σκαρφαλώνει να έχει την προοπτική να γίνει ολυμπιονίκης! Ο προπονητής αναρρίχησης Γαβριήλ Βανάκας, BSc. (Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) και ένας από τους ιδρυτές των Hikers Thessaloniki μας εξηγεί γιατί στους Ολυμπιακούς αγώνες στο Τόκιο θα έχουμε το καλύτερο θέαμα όλων των εποχών!

Η αναρρίχηση στην 32 Ολυμπιάδα!

Διανύοντας την 32η Ολυμπιάδα η οποία και θα κορυφωθεί με την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο το καλοκαίρι του 2020, αν μη τι άλλο περιμένουμε πολλά από τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου. Οι Ιάπωνες διακρίνονται για την αγάπη τους προς τον αθλητισμό και όντας ως ένας εξαιρετικά οργανωμένος και προηγμένος τεχνολογικά λαός, το μόνο που θα μας προσφέρει είναι το πλούσιο θέαμα.

Μέσα σε όλα αυτά, η προσοχή όλων όσοι ασχολούνται με τα αθλήματα περιπέτειας, μονοπωλείται από την ένταξη της αναρρίχησης στο πρόγραμμα των επερχόμενων Ολυμπιακών Αγώνων. Ήταν μια απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής η οποία και το αίτημα έγινε αποδεκτό από τη Διεθνή Ομοσπονδία Αθλητικής Αναρρίχησης το 2016. Από τότε όλα τα μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου (επικλινούς) στερεώματος, ετοιμάζονται πυρετωδώς για το μεγάλο και ιστορικό meeting. Adam Ondra, Jacob Schubert, Sean McColl στους άντρες και Janja Garnbret, Akiyo Noguchi και Shauna Coxsey στις γυναίκες είναι μόλις μερικά από τα ονόματα τα οποία θα λάμψουν επί… τοίχου.

Οι αθλητές θα αγωνιστούν πάνω σε τεχνητούς τοίχους σε τρία είδη αναρρίχησης:

Τη lead, το bouldering και την αναρρίχηση ταχύτητας.

Μάλιστα η τελευταία αναμένεται να είναι το ταχύτερο αγώνισμα ολόκληρου του προγράμματος με χρόνους που δεν υπερβαίνουν συχνά τα εφτά δευτερόλεπτα, εκτοπίζοντας έτσι τον βασιλιά της θεαματικότητας, το κατοστάρι!

Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα των τριών αγωνισμάτων, θα έχουμε το πρώτο βάθρο για αναρριχητές στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων!

Η αναρρίχηση στην Ελλάδα

Όλα αυτά μπορεί να φαντάζουν αδιάφορα για τον Ελληνικό αθλητισμό, καθώς ούτε τις υποδομές διαθέτουμε αλλά ούτε καν την κατάλληλη κατεύθυνση από το αθλητικό μας σύστημα. Εδώ όμως είναι που εκτυλίσσεται ένα πεδίον δόξης λαμπρόν!

Η χώρα μας αποτελεί έναν από τους καλύτερους αναρριχητικούς προορισμούς του πλανήτη. Το φυσικό ανάγλυφο της, δημιουργεί άπειρες ευκαιρίες για σκαρφάλωμα, πολλά δε μεγάλης αναρριχητικής δυσκολίας. Πιο δημοφιλή είναι τα Μετέωρα αλλά και η Κάλυμνος, η οποία φιλοξενεί πάνω από δεκαεφτά χιλιάδες αναρριχητικές διαδρομές! Αυτό, σε συνδυασμό με τον σχετικά μικρό αριθμό αναρριχητών και παιδικών ακαδημιών, δημιουργεί τεράστια ευκαιρία για τους μικρούς μας αθλητές, να κάνουν ότι έκανε η Άννα Κορακάκη με λίγο διαφορετικό τρόπο…

Γιατί να ασχοληθείς με την αναρρίχηση;

1 Γιατί μπορείς!

Η πλειονότητα όσων ασχοληθούν με την αναρρίχηση μπορούν να “πιάσουν” αρκετά υψηλά επίπεδα απόδοσης. Αν αναπαραστήσουμε τη δυνητική αναρριχητική ικανότητα σε μια καμπύλη Gauss (σχήμα καμπάνας), οι περισσότεροι αθλούμενοι

βρίσκονται στη μέση, όπου και απαντά ο μέσος όρος των γενετικών χαρακτηριστικών που απαιτεί το άθλημα. Με απλά λόγια μπορούμε όλοι να γίνουμε αναρριχητές. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που το DNA τους, είτε θα τους δυσκολέψει να εξελιχθούν, είτε θα τους εξακοντίσει στην κατηγορία ελίτ.

Διάβασε ακόμη: Γυμναστική κορυφής: αναρρίχηση σε βράχο

2 Γιατί σε κάνει πιο έξυπνο

Χαρακτηρίζεται ως άθλημα για ευφυείς καθώς απαιτεί μεγάλη εμπλοκή της εγκεφαλικής λειτουργίας κατά το σκαρφάλωμα. Αρκετοί είναι αυτοί που αναγνωρίζουν ομοιότητες της αναρρίχηση με το σκάκι. Αυτό συμβαίνει διότι είναι απαραίτητη η γρήγορη επίλυση προβλημάτων, η τέλεια αλληλουχία κινήσεων καθώς και η ικανότητα του αθλούμενου να επιβληθεί στις σκέψεις και τα συναισθήματα που εμποδίζουν την απόδοσή του.

3 Γιατί είναι ένα τέλειο fullbody σπορ

Γυμνάζει ολόκληρο το σώμα και όπως αναφέρθηκε ήδη, γυμνάζει και το μυαλό! Χέρια, πόδια, κορμός θα επωφεληθούν παράλληλα με τη βελτίωση της ισορροπίας, της κιναίσθησης και της ιδιοδεκτικότητας!

4 Γιατί το έχουμε μέσα μας!

Συμπορεύεται αναπτυξιακά με το περπάτημα, το τρέξιμο και την κολύμβηση καθώς αποτελεί μία από τις θεμελιώδεις κινητικές δεξιότητες του ανθρώπου. Με άλλα λόγια, όλοι μας “γνωρίζαμε” από νήπια πως να σκαρφαλώνουμε αλλά το “ξεχάσαμε” με το πέρασμα των ετών λόγω της απουσίας εξάσκησης.