Fitness

Αξίζει να επενδύσεις σε ένα ακριβό χαλάκι γιόγκα;

Υπάρχει η ρήση «δεν είμαι τόσο πλούσιος να αγοράζω φτηνά πράγματα». Η μεγάλη διαφορά από ένα χαλάκι γιόγκα με χαμηλή τιμή με ένα ακριβό χαλάκι είναι ότι το πρώτο κατασκευάζεται από υλικά που μπορεί να δημιουργήσουν κάποια προβλημάτα.

 

Χρησιμοποιείς ένα χαλάκι γιόγκα άγνωστης προέλευσης και πιστεύεις ότι είσαι εντάξει με αυτό, θα βγάλει τη χρονιά. Το βασικό; Δεν ξοδεύτηκες! Εξάλλου, αφού ένα φτηνό χαλάκι γιόγκα κάνει την ίδια δουλειά με ένα ακριβό, plus ότι κρατάς τα χρήματα για τον εαυτό σου, γιατί να μην το επιλέξεις, σωστά; Δεν είναι έτσι. Όταν πρόκειται να αγοράσεις ένα χαλάκι γιόγκα, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη σου. Θα πρέπει να εξετάσεις το μήκος του χαλιού που χρειάζεσαι ή το πόσο παχύ είναι. Οι τιμές τους κυμαίνονται από πολύ χαμηλές έως πολύ ακριβές, και αυτό σε κάνει να αναρωτιέσαι γιατί να πρέπει να το ακριβοπληρώσεις όταν μπορείς να πάρεις κάτι πολύ φτηνότερο. Και με το δίκιο σου. Αξίζει τον κόπο να ξοδέψεις χρήματα για ένα χαλάκι γιόγκα; Σου απαντάμε: Αν αγαπάς τη γιόγκα πρέπει να επενδύσεις σε ένα ακριβό χαλάκι γιόγκα. Μάθε το γιατί.

Διάβασε ακόμη: Προτού αγοράσεις ένα χαλάκι yoga διάβασε αυτό!

Εξοικονομείς χρήματα με ένα ακριβό χαλάκι γιόγκα

Όταν αγοράζεις ένα ακριβό χαλάκι γιόγκα, αρχικά κοστίζει πιο πολύ αλλά επειδή είναι παχύτερο, ανθεκτικό και κατασκευασμένο από υλικά καλύτερης ποιότητας έχει μεγαλύτερη διάρκεια, άρα δεν το αντικαθιστάς γρήγορα. Ένα φθηνότερο χαλάκι γιόγκα μπορεί να αρχίσει να φθείρεται μετά από λιγότερο από ένα χρόνο χρήσης.

Σώζεις τον πλανήτη

Δεδομένου ότι τα ακριβά χαλάκια γιόγκα κατασκευάζομαι με υλικά καλύτερης ποιότητας που διαρκούν περισσότερο, σημαίνει ότι όλο και λιγότερα χαλάκια γιόγκα καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής και χωματερές.

Είναι πιο φιλικά για το περιβάλλον

Αν και κάθε υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένο ένα χαλάκι γιόγκα προσφέρει το δικό του όφελος στο είδος της γιόγκα που κάνεις, χρειάζεται να λάβεις υπόψη σου τα επιζήμια αποτελέσματα που έχουν τα χαλάκια γιόγκα για το περιβάλλον. Σχεδόν όλα τα φθηνά χαλάκια γιόγκα είναι κατασκευασμένα από PVC, τα οποία είναι πολύ δύσκολο να ανακυκλωθούν. Πολλοί ειδικοί λένε ότι το PVC είναι εξαιρετικά τοξικό πλαστικό, σύμφωνα με μια έκθεση στο Los Angeles Times. Για όσους δεν θέλουν το χαλάκι γιόγκα τους να επιβαρύνει τον πλανήτη, τα χαλάκια υψηλής ποιότητας ανακυκλώνονται, είναι βιοδιασπώμενα και πιο φιλικά για το περιβάλλον, εξού και η ακριβή τιμή τους. Δεν είναι καλή ιδέα λοιπόν να πεις “namaste” στη μητέρα γη ή στον εαυτό σου με ένα τέτοιο χαλάκι. Ευτυχώς η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ και πολλές εταιρίες με οικολογική συνείδηση έχουν αναπτύξει υλικά χωρίς να βλάπτουν τον πλανήτη και την υγεία σου.

Έχε υπόψη σου τα εξής για τα υλικά που χρησιμοποιούνται:

  • Το PVC είναι ένα τεχνητό υλικό που δεν είναι βιοδιασπώμενο, είναι δυνητικά επιβλαβές για το περιβάλλον αλλά και ολισθηρό. Βέβαια PVC δεν σημαίνει πάντα φτηνό χαλάκι γιόγκα. Υπάρχουν δημοφιλείς σειρές σε χαλάκια, τα οποία είναι παχύτερα και σχεδόν άφθαρτα ενώ παρέχουν σχετικά καλή πρόσφυση. Ψάξε ωστόσο για ένα χαλάκι γιόγκα φτιαγμένο από γιούτα, ανακυκλωμένο ή φυσικό καουτσούκ. Αυτές οι φυσικές ουσίες παρέχουν καλύτερη πρόσφυση από το PVC, συν, ότι είναι φιλικές προς το περιβάλλον. 
  • Το φυσικό καουτσούκ είναι βιοδιασπώμενο, έχει πιο σκληρή επιφάνεια, μπορεί να μυρίζει στην αρχή και ίσως να μην απορροφά τον ιδρώτα όπως ένα ανάγλυφο στρώμα από φυσικό καουτσούκ.
  • Ο φελλός και τα χαλάκια από γιούτα είναι επίσης καλές επιλογές για άτομα που θέλουν ένα φυσικό χαλάκι γιόγκα και είναι αλλεργικοί στο λάτεξ.
  • Το βαμβάκι είναι βιοδιασπώμενο, δεν περιέχει επιβλαβείς χημικές ουσίες ή δεν συμβάλλει πολύ στη ρύπανση των υδάτων. Ωστόσο, το βαμβάκι και ιδιαίτερα το συμβατικό βαμβάκι έναντι του οικολογικού, έχει περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Όπως η υψηλή κατανάλωση νερού, η ρύπανση των υδάτων από τα εντομοκτόνα και τα χημικά και η χρήση γης που διαφορετικά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή τροφίμων. Τα βαμβακερά χαλάκια δεν παρέχουν πρόσφυση και άνεση.
  • Τα TPE χαλάκια είναι βιοδιασπώμενα, άοσμα, εξαιρετικά ελαφριά και πολύ μαλακά για να ασκείσαι, ενώ παράλληλα είναι αντιολισθητικά. Όλα αυτά είναι στα συν αλλά υπόψη σου ότι δεν είναι πολύ ανθεκτικά.
  • Το PER είναι κατασκευασμένο από PVC χωρίς τις φθαλικές ενώσεις και τις επιβλαβείς τοξίνες που απαιτούνται για να μετατραπεί το PVC σε χαλάκι γιόγκα. Είναι επίσης ανακυκλώσιμο και απελευθερώνει λιγότερο τοξικές εκπομπές από το PVC αν αποτεφρωθεί. Ωστόσο φαίνεται λίγο περίεργο ότι κάνουν αυτό το “φιλικό για το περιβάλλον” προϊόν από κάτι που δεν είναι τόσο “πράσινο”.
  • Επίσης στα πιο ακριβά χαλάκια γιόγκα δεν χρησιμοποιείται τοξική κόλλα στη διαδικασία παραγωγής ή δεν περιέχουν βλαβερά μέταλλα, όπως το κάδμιο ή ο μόλυβδος.

Έχουν καλύτερη αίσθηση

Όταν κάνεις την πρώτη σου ασάνα σε ένα πιο ακριβό χαλάκι γιόγκα, θα παρατηρήσεις τη διαφορά στην επιφάνεια, την σταθερότητα και το ότι είναι πιο πυκνή η σύνθεσή του. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν σε λιγότερους περισπασμούς και σε ασφαλέστερη και πιο άνετη άσκηση.

Θα σε βοηθήσει να παραμείνεις στην τάξη

Η επένδυση σε ένα πιο ακριβό χαλάκι γιόγκα μπορεί να σε εμπνεύσει να ασκείσαι περισσότερο. Θα ήταν κρίμα να έχεις ένα χαλάκι αξίας 80 – 100 ευρώ κλεισμένο στο ντουλάπι σου.

Προτού αγοράσεις ένα χαλάκι γιόγκα σκέψου πόσες φορές γυμνάζεσαι: ο αριθμός των φορών που ξετυλίγεις το χαλάκι γιόγκα μπορεί να καθορίσει και τον προϋπολογισμό σου. Ωστόσο, το «ό,τι πληρώνεις παίρνεις» ισχύει για τα χαλάκια γιόγκα.

 

Τρία χαλάκια γιόγκα που μας αρέσουν

1 Yoga Design Lab Infinity Mat 5.0mm Aqua

Είναι φιλικό προς το περιβάλλον και χωρίς σιλικόνη, τοξικές κόλλες και φθαλικές ενώσεις ή άλλων συνθετικών υλικών, οικολογικό επειδή έχει κατασκευαστεί από φυσικό καουτσούκ, το οποίο είναι ασφαλές, μη τοξικό και βιοδιασπώμενο, ενώ τα μελάνια εκτύπωσης έχουν βάση το νερό. Δεν μαζεύει ούτε μετακινείται κατά τη διάρκεια της πρακτικής όπως οι κοινές πετσέτες. Δεν έχει καμία οσμή. Δεν αναδύει τοξική μυρωδιά, όπως τα χαλάκια χαλάρωσης που είναι κατασκευασμένα από χαμηλής ποιότητας υλικά.

2 Manduka eKO Lite Truth Blue

Φιλικό προς το περιβάλλον, φτιαγμένο από βιοδιασπώμενο φυτικό ελαστικό, δεν προέρχεται από τα τροπικά δάση του Αμαζονίου, μαζεύεται με φυσικό τρόπο, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει το σώμα ΚΑΙ προστατεύει τον πλανήτη!

3 Airex Στρώμα Άσκησης Calyana Prime Yoga

Έχει τέλεια πρόσφυση – εξασφαλίζεται από την εξελιγμένη υφή της επιφάνειας άσκησης που δεν επιτρέπει ελαστικότητα, προσφέρει αντιολισθητική επιφάνεια – χάρη σε κυκλικά μοτίβα της κάτω επιφάνειας και έχει βέλτιστη απορρόφηση – χάρη στο πάχος των 4,5 χιλιοστών. Πιστοποιημένα με Oeko-Tex Standard 100, σήμα ποιότητας για προϊόντα που έχουν περάσει με επιτυχία μια σειρά εργαστηριακών δοκιμών από ανεξάρτητες διαπιστευμένες εγκαταστάσεις δοκιμών, αποδεικνύοντας ότι δεν ενέχουν κίνδυνο για την υγεία, και φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες.

Φίλια Μητρομάρα

Photo Pexels.com