Fitness

8 τρόποι για να ασκείσαι πιο έξυπνα, όχι πιο έντονα

Αυτά είναι τα 8 μυστικά για να αυξήσεις την ταχύτητά σου στον διάδρομο και την καύση θερμίδων στο γυμναστήριο.

1 Βάλε δύναμη στα χέρια
Η κίνηση των χεριών μπρος-πίσω (όχι απλώς δίπλα στα πλευρά) με ομαλή κίνηση βελτιώνει την ισορροπία και το συντονισμό, που κάνει πιο εύκολη την αύξηση του ρυθμού σου. Οι δρομείς κινούν τα χέρια για να δώσουν ώθηση στα πόδια. Ακολούθησε το παράδειγμά τους, κρατώντας τα χέρια σε ορθή γωνία, με τις παλάμες κοντά στο ύψος των γοφών.

2 Βρες το ρυθμό σου
Για να αποκτήσεις ταχύτητα, πρέπει να μικρύνεις το βήμα σου. Μέτρα πόσες φορές προσγειώνεται το δεξί πέλμα σου: προσπάθησε να είναι 46 με 48 φορές σε 30 δευτερόλεπτα. Στην αρχή θα σου φανεί περίεργο, αλλά μόλις το συνηθίσεις, θα σου φαίνεται φυσιολογικό.

3 Προσγειώσου στη μέση του πέλματος
Οι κραδασμοί στις φτέρνες (όταν προσγειώνεσαι με τις φτέρνες) μπορεί να καταπονήσουν τα γόνατα. Κάνε την κίνηση πιο αποτελεσματική και ομαλή πατώντας στη μέση του πέλματος και μετά στα δάχτυλα. Θα σου φανεί πιο εύκολος ο βηματισμός, οπότε θα αντέχεις για περισσότερη ώρα.

4 Ανέβασε την κλίση
Το περπάτημα στο δρόμο είναι 10 με 15% πιο δύσκολο από το τρέξιμο στο διάδρομο, γιατί πρέπει να ανέβεις ανηφόρες, να περπατήσεις σε ανώμαλο έδαφος και να αντισταθμίσεις την αντίσταση του αέρα. Κάνε το ίδιο και στο γυμναστήριο, ανεβάζοντας την κλίση κατά 1%.

5 Μείνε στο κέντρο
Κανόνισε έτσι τη θέση σου ώστε να τρέχεις στη μέση του ιμάντα. Οι περισσότεροι, όταν τρέχουν πολύ κοντά στον πίνακα των ενδείξεων, σηκώνουν τα χέρια πιο ψηλά απ’ όσο χρειάζεται, πράγμα που προκαλεί ένταση στο λαιμό και τους ώμους.

6 Κράτα ίσιο το κεφάλι
Ακόμα κι αν έχει την αγαπημένη σου σειρά, αντιστάσου στον πειρασμό να κοιτάς την τηλεόραση πάνω απ’ το διάδρομο. Αν κοιτάς προς τα πάνω, ο κορμός σου θα γείρει προς τα πίσω, διώχνοντας το βάρος από τους γοφούς. Έτσι το βάρος σου θα πέσει προς τα πίσω, δυσκολεύοντάς σε να πηγαίνεις μπροστά.

7 Γείρε λιγάκι
Στάσου ίσια όταν τρέχεις, αλλά γείρε το κορμί ελαφρώς μπροστά από τους αστραγάλους. Έτσι, η βαρύτητα θα σε βοηθήσει να προχωράς μπροστά και να αυξήσεις την ταχύτητά σου με μικρή προσπάθεια.

8 Αύξησε την καύση θερμίδων

Κάψε περισσότερες θερμίδες με αυτό το διαλειμματικό πρόγραμμα:

Κάνε ζέσταμα για πέντε λεπτά

0,3 χλμ. σε εύκολο ρυθμό

0,3 χλμ. σε μέτριο ρυθμό

0,3 χλμ. σε δύσκολο ρυθμό

0,3 χλμ. σε πολύ δύσκολο ρυθμό

Επανάλαβε την αλληλουχία 3 φορές

Χαλάρωσε για πέντε λεπτά