Fitness

8 συμβουλές προπόνησης από τον Μηνά Μαλάτο

Γράφτηκες στο γυμναστήριο και ξεκίνησες να γυμνάζεσαι; Αν δεν ξέρεις τι να κάνεις έχεις έναν προπονητή online, στο wefit! Αυτές οι 8 συμβουλές από τον Cycling & Fitness Coaching Μηνά Μαλάτο θα σε βοηθήσουν να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα που θα σε οδηγήσει στην επιτυχία.

 

 

1 Προγραμμάτισε

 Πρώτος και βασικός κανόνας στην προπόνηση είναι ο προγραμματισμός. Το εβδομαδιαίο πλάνο θα σε βοηθήσει ώστε να έχεις μια ομαλή ροή εξάσκησης, με στόχο, χωρίς αναβολές και απουσίες! Μεσα σε μια βδομάδα μπορείς να συνδυάσεις την ενδυνάμωση παράλληλα με την αερόβια άσκηση. Και αφιέρωσε λίγο χρόνο για τις διατάσεις!

2 Δώσε σημασία στην περιοδικότητα και την ποικιλία

 Ξεκινά ομαλά και μην το παρακάνεις. Στόχος της προπόνησης είναι η ποιότητα και όχι η ποσότητα. Το προγράμμα σου πρέπει να έχει διαφορετική ένταση και ποικιλία ανά χρονικά διαστήματα (6-8 εβδομάδες), αφενός για να μη βαρεθείς αφετέρου γιατί οι αλλαγές στο προπονητικό σου πλάνο είναι αυτές που θα δημιουργήσουν βελτίωση στη φυσική σου κατάσταση.

3 Έχε τα σωστά πρότυπα

Ξεφυλλίζεις συχνά περιοδικά με τέλεια σώματα γεμάτα γράμμωση;Έχεις εμμονές με τους τεράστιους δικέφαλους; Οι γλουτοί και το six pack της κοπέλας από το περιοδικό δείχνουν σίγουρα ιδανικοί αλλά δεν είναι ΑΥΤΟΣ ο στόχος σου. Πρώτον γιατί αυτοί που βλέπεις στα περιοδικά είναι μοντέλα και πληρώνονται για τη δουλειά τους και δεύτερον και σημαντικότερο ο λόγος που γυμνάζεσαι θα πρέπει να είναι η σωματική και η ψυχική σου υγεία.

 4 Φτιάξε την τσάντα σου νωρίς

 Αρκετός κόσμος γυμνάζεται τις πρωινές ώρες και δυσκολεύεται να τα κάνει όλα μαζί όταν ξυπνάει. Αφιέρωσε δέκα λεπτά πριν κοιμηθείς για να ετοιμάσεις ό,τι χρειάζεσαι για το γυμναστήριο και εέτσι να γλυτώσεις την πρωινή ταλαιπωρία! Αν πάλι πηγαίνεις γυμναστήριο μετά τη δουλειά η τσάντα σου θα πρέπει να είναι έτοιμη έτσι και αλλιώς.

 5 Ενυδατώσου και τήρησε τους κανόνες υγιεινής

Μην ξεχνάς να έχεις μαζί σου ένα μπουκαλάκι νερό ή ηλεκτρολύτες αν είσαι φαν των πιο έντονων προγραμμάτων. Χρησιμοποίησε πετσέτα κατά τη διάρκεια της προπόνησης και άλλαξε ρούχα όταν τελειώσεις ώστε να μείνεις μακριά από ιώσεις και απρόοπτες καταστάσεις.

6 Κάνε σωστή αποκατάσταση και ισορροπημένα γεύματα

Δυστυχώς δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές ούτε μαγικά χάπια. Η διατροφή και η άσκηση πρέπει να συμβαδίζουν αν θέλεις σοβαρό αποτέλεσμα για το σώμα σου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν πρέπει να αφήνεις τον οργανισμό σου για πολύ ώρα νηστικό και για γρηγορότερη αποκατάσταση είναι καλό να καταναλώνεις κάτι στην πρώτη ώρα, μετά το τέλος της προπόνησης.

7 Άφησε τα social media για αργότερα

Το κινητό για πολύ κόσμο έχει γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της προπόνησης με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος και ουσιαστικός χρόνος. Selfie, hastag και check in μπορούν να περιμένουν για λίγο!

8 Μην ξεχνάς ότι γυμνάζεσαι για σένα, όχι για τους υπόλοιπους γύρω σου

Το να είσαι υγιής και γυμνασμένος δεν σημαίνει μόνο ότι πρέπει να πηγαίνεις καθημερινά στο γυμναστήριο. Όταν η φυσική δραστηριότητα και η ισορροπημένη διατροφή γίνει τρόπος ζωής τότε σίγουρα έχεις κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα!