ΥΓΕΙΑ

Η πολλή άσκηση βλάπτει το ανοσοποιητικό σου. Ένας τρόπος να το ενισχύσεις!

Αν πήρες τη μεγάλη απόφαση να τρέξεις για παράδειγμα στον κλασσικό Μαραθώνιο της Αθήνας χρειάζεται να ξεκινήσεις ένα πρόγραμμα ενίσχυσης του ανοσοποιητικού σου. Ακόμη και οι μαραθωνοδρόμοι αθλητές που έχουν προπονηθεί για τρέξιμο σε μεγάλες αποστάσεις παρουσιάζουν μειωμένους δείκτες ανοσίας, ως και τρεις ημέρες μετά από έναν αγώνα. Αν δεν είσαι τέτοιος αθλητής και τρέξεις μια μεγάλη απόσταση μπορεί να χρειαστείς δύο-τρεις εβδομάδες για να επανέλθεις ενώ είσαι επιρρεπής σε κρυολογήματα και ιώσεις. Αν δεν τραυματιστείς το σίγουρο είναι ότι θα πέσεις στο κρεβάτι με κάποια ίωση. Και αυτό γιατί στην πολύ έντονη άσκηση ισχύει η «θεωρία του ανοιχτού παραθύρου», όπου ο οργανισμός ύστερα από την καταπόνηση είναι πιο ευάλωτος, με αποτέλεσμα να εισβάλουν ευκολότερα μικροβιακοί «εχθροί» προκαλώντας λοιμώξεις, κυρίως στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Βέβαια τη στιγμή που η διαρκής και πολύ έντονη άσκηση ρίχνει το ανοσοποιητικό σύστημα, η άσκηση με μέτρο το θωρακίζει (να τα λέμε κι αυτά). 

Με ποιον τρόπο θα ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου

H ρίζα αστραγάλου είναι το βότανο, που όπως έχει αποδειχθεί σε πολλές μελέτες, τονώνει το ανοσοποιητικό, προλαμβάνοντας την ίωση και το κρυολόγημα. Κατάγεται από την Ασία και είναι γνωστό στα κινέζικα ως Huang Qi, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί στην ιατρική για πάνω από 1.000 χρόνια.

Πώς το Astragalus ενισχύει την ανοσία

Το φυτό astragalus θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα μακροχρόνια τονωτικά του ανοσοποιητικού συστήματος κι έχει παρόμοια δράση με την Echinacea αφού αυξάνει τα επίπεδα ορισμένων τύπων κυττάρων που καταπολεμούν παθογόνους εισβολείς. Με την κατανάλωση του βοτάνου αυξάνονται τα επίπεδα των κυττάρων-φυσικών φονέων, καθώς και των CD4 και CD8, που αποτελούν σημαντικούς “στρατιώτες” στην άμυνα του οργανισμού ενάντια στους εξωτερικούς εχθρούς. Το Astragalus διεγείρει την παραγωγή ιντερφερόνης, μιας ισχυρής αντι-ιικής ένωσης που σταματά τη δράση του ιού. Μελέτη διαπίστωσε ότι τα επίπεδα ιντερφερόνης παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα για δύο μήνες μετά την παύση της κατανάλωσης του astragalus.

Στην παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική, το βότανο αυτό χρησιμοποιείται για νυχτερινές εφιδρώσεις, κόπωση, αδυναμία και ανορεξία, προβλήματα στην πέψη και διάρροια. Βοηθά, επίσης, τα άτομα που είναι επιρρεπή στο άσθμα και τα άτομα με διαβήτη.

To Astragalus υποστηρίζει, ακόμη, το μυελό των οστών, το χώρο της ωρίμανσης των λευκών αιμοσφαιρίων.

Τέλος, το astragalus χρησιμοποιείται στην πρόληψη κρυολογημάτων και λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού. Κινέζικες κλινικές μελέτες έδειξαν ότι το astragalus ήταν αποτελεσματικό στην πρόληψη των κοινών κρυολογημάτων.

Που θα το βρεις

Ενίσχυσε φυσικά το ανoσοποιητικό σου με Terranova Astragalus, Elderberry & Garlic Complex. Στα πρώτα συμπτώματα της γρίπης ή του κοινού κρυολογήματος, επίλεξε Terranova Astragalus, Elderberry & Garlic Complex για να τα καταπολεμήσεις. Ο σαμπούκος, το σκόρδο, το μανιτάρι μαϊτάκε, το πιπέρι καγιέν, τα μούρα και τα υπόλοιπα βότανα και υπερτροφές που περιλαμβάνονται στο ειδικά σχεδιασμένο μείγμα βοτάνων Magnifood, προσδίδουν αντιοξειδωτική και αντισηπτική δράση και χάρη στη συνεργιστική τους δράση, συμβάλλουν στη μέγιστη απορρόφηση και συνεπώς μέγιστη αποτελεσματικότητα του προϊόντος. Μπορείς να το λαμβάνεις καθημερινά κατά τη διάρκεια του χειμώνα για να είσαι κάθε μέρα υγιής, ακόμα και αν το περιβάλλον σου νοσεί.

Φίλια Μητρομάρα