Fitness

8 πράγματα που δεν σου είπε κανείς για την άρση βαρών

Η άρση βαρών προσφέρει πολλά οφέλη σε σχέση με το Bodybuilding, το Powerlifting και την προπόνηση με μηχανήματα. Παρόλα αυτά πολλοί δε ασχολούνται επειδή φοβούνται κάποια πραγματάκια, όπως ο τραυματισμός. Αυτά είναι τα 8 πράγματα που δεν σου είπε κανείς για την άρση βαρών και ίσως πρέπει να τα εξετάσεις.

 

 

 

 

1 Η άρση βαρών δεν έχει κανένα μυστικό επιτυχίας

Όλοι πιστεύουν ότι υπάρχει κάποιο μυστικό στην άρση βαρών. Στην πραγματικότητα είναι απλώς μία σκληρή προπόνηση στην οποία θα πρέπει να είσαι πολύ συνεπής. Σηκώνεις κιλά, πηγαίνεις σπίτι κουρασμένος, κοιμάσαι και επιστρέφεις στο γυμναστήριο την επόμενη μέρα. Πώς θα ξέρεις αν γυμνάζεσαι σωστά; Απλώς πρόσθεσε ένα κιλό πάνω στη μπάρα και σήκωσέ το.

 

2 Η άρση βαρών θέλει υπομονή (και προδέρμ)

Όσοι αρχίζουν να σηκώνουν βάρη και να μαθαίνουν κάποια τεχνική πιστεύουν ότι πρέπει να σηκώνουν συνεχώς περισσότερο βάρος για να πάρουν τα οφέλη της άρσης βαρών. Στην πραγματικότητα, τα μεγάλα βάρη αφορούν περίπου το 1% της προπόνησής σου. Προτού φτάσεις στο σημείο να τα σηκώσεις, πρέπει να περάσουν μήνες όπου θα κάνεις προπόνηση αντίστασης, squats, pull ups, και θα προπονείσαι στο 80%. Μην βιαστείς να προσθέσεις πάρα πολύ βάρος στην μπάρα για θα καταλήξεις να σηκώσεις λιγότερο βάρος από το επιθυμητό. Οι καλύτεροι τρόποι να προσδώσεις ένταση είναι η προοδευτική υπερφόρτωση και η ελαχιστοποίηση των διαλειμμάτων ανάμεσα στα σετ. Να είσαι υπομονετικός.

 

3 Η άρση βαρών δεν φτιάχνει σώμα

Πίσω από κάθε εντυπωσιακά γραμμωμένο κορμί κρύβεται εντατική προπόνηση: σπριντ, μεταβολική προπόνηση, υψηλής έντασης διαλειμματική άσκηση κ.λπ. Επίσης, βασικό ρόλο παίζει η σωστή διατροφή.

 

4 Η άρση βαρών έχει λίγες ασκήσεις

Υπάρχει το αρασέ και το επολ ζετέ, και μετά κάνεις squats και κάποιες ασκήσεις έλξης. Θα πρέπει να κάνεις αυτές τις ασκήσεις ξανά και ξανά όλη την εβδομάδα. Αν θέλεις να φτάσεις σε ένα καλό επίπεδο, πρέπει να είσαι πρόθυμος να κάνεις τα ίδια πράγματα, χωρίς να βαριέσαι.

 

5 Όταν κάνεις άρση βαρών θα πρέπει να τρως συγκεκριμένα πράγματα

Αν δεν σε πειράζει να κάνεις τις ίδιες ασκήσεις όλη την ώρα, δεν θα πρέπει να σε πειράζει να τρως το ίδιο πρωινό κάθε μέρα. Και γενικά η διατροφή σου θα πρέπει να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και καλά λιπαρά και να είναι αρκετά χαμηλή σε υδατάνθρακες.

 

6 Η άρση βαρών είναι από τα ασφαλέστερα αθλήματα

Όσον αφορά τα ποσοστά τραυματισμού είναι ένα από τα ασφαλέστερα αθλήματα. Αλλά χρειάζεσαι έναν πραγματικό προπονητή που θα σου διδάξει τη σωστή τεχνική. Αν το κάνεις, δεν πρόκειται να τραυματιστείς.

 

7 Η καλύτερη ώρα να σηκώνεις βάρη είναι στις 8.30 το πρωί

Αν και υπάρχει πολύ έντονη επιχειρηματολογία -σχετικά με την προπόνηση με βάρη το πρωί- στην περίπτωση που θέλεις να φτιάξεις δυνατούς μυς οι επιστήμονες έχουν την απάντηση: βρήκαν ότι σηκώνοντας βάρη νωρίς το πρωί αυξάνονται τα επίπεδα της τεστοστερόνης στον οργανισμό σου.

 

2 Όταν σηκώνεις βάρη θα νιώθεις σαν γέρος

Τα βάρη είναι… βαριά (έλα!). Εάν σηκώνεις πολλά βάρη και αν σηκώνεις καθημερινά, ίσως τα γόνατά σου, οι καρποί σου και οι ώμοι σου να υποστούν κάποιες βλάβες επειδή δέχονται τρομερές επιβαρύνσεις. Οι πραγματικοί τραυματισμοί, αυτοί για τους οποίους χρειάζεσαι επέμβαση, δεν είναι τόσο συνηθισμένοι στην άρση βαρών, αλλά θα πρέπει να ξέρεις ότι η άρση βαρών πονάει. Κάθε πρωί, όταν ξυπνάς θα αισθάνεσαι σαν γέρος.