ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 φανταστικά πράγματα που κάνουν στο σώμα σου 3 αυγά την ημέρα

Τα αυγά είναι ένα από τα πιο παρεξηγημένα τρόφιμα. Οι επιστήμονες σβήνουν μέχρι τώρα όσα έχουν πει και συστήνουν μέχρι και 3 αυγά την ημέρα για κατανάλωση. Φάε 3 αυγά την ημέρα και δες τα 5 φανταστικά πράγματα που κάνουν στο σώμα σου!

 

 

1 Μειώνουν τη φλεγμονή

Τα αυγά περιέχουν τα ισχυρά αντιοξειδωτικά σελήνιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή στο σώμα. Σε μια μελέτη του 2013 που έγινε σε άτομα με υπερβολικό βάρος με μεταβολικό σύνδρομο (κατάσταση που συνδέεται με υψηλό βαθμό φλεγμονής), η κατανάλωση 3 αυγών την ημέρα σε συνδυασμό με μια δίαιτα που μείωσε τη συνολική πρόσληψη υδατανθράκων (30% των ημερήσιων θερμίδων) οδήγησε σε αξιοσημείωτες μειώσεις στους δείκτες φλεγμονής σε σύγκριση με την ομάδα που κατανάλωνε υποκατάστατα αυγών. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η υψηλή συγκέντρωση σεληνίου, λουτεΐνης και ζεαξανθίνης βοηθούν στην εξάλειψη της φλεγμονής στο σώμα. Το σελήνιο είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό στο αντιοξειδωτικό αμυντικό σύστημα του οργανισμού, το οποίο εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τα κύτταρα. Η ζεαξανθίνη έχει αντικαρκινικές επιδράσεις, ενώ η λουτεΐνη βελτιώνει τη μεταβολική υγεία αλλά και την όραση.  Διάβασε σχετικά: Γιατί δεν είναι και η καλύτερη ιδέα να πίνεις ωμά ασπράδια αυγών;

2 Βελτιώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης

Η μεγάλη έκπληξη για πολλούς ανθρώπους είναι ότι η τακτική κατανάλωση αυγών μπορεί στην πραγματικότητα να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης. Οι επιστήμονες θεώρησαν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι αλήθεια, κι έτσι έκαναν μια μελέτη που εξέταζε όχι μόνο τα συνολικά επίπεδα LDL και HDL χοληστερόλης αλλά και τις αλλαγές στον αριθμό των σωματιδίων της χοληστερόλης, τα οποία είναι πιο μικρά και πυκνά και εισχωρούν πιο εύκολα στα τοιχώματα των αρτηριών κάνοντας μεγαλύτερη ζημιά.Αποδείχτηκε ότι υπήρξε βελτίωση στο μέγεθος των σωματιδίων καθώς και υψηλότερα επίπεδα ενζύμων που προστατεύουν από την αρτηριοσκλήρυνση.

 

3 Μειώνουν την όρεξη και την πείνα

Τα αυγά είναι γνωστά ως μία από τις καλύτερες πρωτεϊνικές πηγές υψηλής βιολογικής αξίας, επειδή τα αμινοξέα που περιέχουν είναι ιδιαίτερα απορροφήσιμα από το σώμα. Αυτό τα καθιστά εξαιρετική τροφή εάν θέλεις να μειώσεις το σωματικό λίπος επειδή προσφέρουν κορεσμό και μειώνουν την όρεξη. Διάβασε σχετικά: Φάε αυγό να δεις καλό (και στην προπόνησή σου)! Τα 10 οφέλη τους

 

4 Προσφέρουν θρεπτικά συστατικά

Εκτός από την παροχή αμινοξέων που χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων ιστών, τα αυγά περιέχουν και τα απαραίτητα βιοδιαθέσιμα θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη D (βασική για τον σχηματισμό των οστών και έχει αντικαρκινική δράση) και η βιταμίνη Κ (για την υγεία των οστών). Έχουν επίσης λιπαρά οξέα, μέταλλα, βιταμίνες και καροτενοειδή (αντιοξειδωτικά). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά περιέχονται στον κρόκο (τα ασπράδια αυγών παρέχουν την πρωτεΐνη), οπότε μην πετάς το πιο θρεπτικό μέρος του αυγού!

5 Βελτιώνουν τη συνολική υγεία και τη συγκέντρωση

Τα αυγά αποτελούν σημαντική πηγή χολίνης, μια απαραίτητη θρεπτική ουσία που εμπλέκεται στη γνωστική λειτουργία. Η χολίνη χρησιμοποιείται σε έναν βασικό νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται ακετυλοχολίνη, ο οποίος βελτιώνει τη συγκέντρωση. Οι επιστήμονες δοκιμάζουν τώρα τον ρόλο των αυγών στην προστασία από τη νόσο του Alzheimer και τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας κατά τη διάρκεια της γήρανσης. 

Συμβουλή

Φρόντιζε να παρακολουθείς και τα άλλα τρόφιμα που τρως με τα αυγά. Οι περισσότεροι συνδυάζουν συνήθως αυγά με υδατάνθρακες (τοστ και μαρμελάδα) ή επεξεργασμένο κρέας (λουκάνικο ή μπέικον), που δεν είναι ένας ιδιαίτερα υγιής συνδυασμός. Για καλύτερα αποτελέσματα, συνδύασε τα αυγά σου με μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες ολικής άλεσης και χωρίς αλλαντικά.