Fitness

6 πράγματα που δεν ξέρεις για τα βάρη

Αν έχεις αμφιβολίες για τα βάρη καιρός να μάθεις αυτά:

1 Τα βάρη σε αδυνατίζουν
Ο τρόπος για να καις θερμίδες όλη μέρα, ακόμη κι όταν κάθεσαι στον καναπέ σου, είναι να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα με βάρη. Κάθε φορά που σηκώνεις βάρη αυξάνεις τον μεταβολισμό σου και επομένως τη μυϊκή σου μάζα ενώ μετά την προπόνηση ο μεταβολισμός σου συνεχίζει να καίει τουλάχιστον για ένα 24ωρο.

2 Δεν σε «φουσκώνουν»
Ο απόλυτος μύθος! Αν είσαι γυναίκα μη φοβάσαι ότι θα «φουσκώσεις» αν σηκώνεις βάρη. Οι γυναίκες δεν διαθέτουν τις ορμόνες ή τη μυϊκή μάζα που απαιτείται για να έχουν πραγματικά μεγάλους μυς. Για να φουσκώσεις πρέπει να περάσεις ατέλειωτες ώρες στο γυμναστήριο και να ακολουθήσεις ειδικό πρόγραμμα και διαιτολόγιο. Η αύξηση του μυϊκού όγκου είναι δύσκολο να επιτευχθεί με απόλυτα φυσικό τρόπο, ακόμη και στους άνδρες.

3 Μειώνουν τον πόνο στη μέση
Μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, στον Καναδά σε άνδρες και γυναίκες που είχαν χρόνιο πόνο στη μέση, διαπίστωσε πως όσοι έκαναν ασκήσεις με βάρη σε γυμναστήριο τέσσερις μέρες την εβδομάδα είχαν καλύτερη ποιότητα ζωής, 28% λιγότερο πόνο και 36% λιγότερα προβλήματα εξαιτίας του πόνου τους. Η προπόνηση με βάρη, δυναμώνει τους συνδετικούς συνδέσμους, τη μέση και τις αρθρώσεις με αποτέλεσμα να μειώνονται οι τραυματισμοί και οι πόνοι.

4 Απομακρύνουν τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης
Η οστεοπόρωση προκαλείται από την απώλεια οστικής μάζας, δημιουργώντας λεπτά, πορώδη οστά τα οποία είναι εύθραυστα. Πρόσφατη έρευνα που έκανε το Πανεπιστήμιο Tufts, έδειξε ότι η προπόνηση ενδυνάμωσης σε οποιαδήποτε ηλικία μπορεί να προσθέσει πραγματικά οστική μάζα και όχι μόνο να επιβραδύνει την απώλεια της.

5 Μειώνουν την κατάθλιψη
Έλληνες επιστήμονες από το Ινστιτούτο Σωματικής Απόδοσης και Αποκατάστασης του Κέντρου Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας και το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας βρήκαν ότι με την άσκηση με βάρη παράγονται στον εγκέφαλο ορμόνες, οι οποίες αλλάζουν τη διάθεσή μας, μειώνουν το αίσθημα του πόνου και προκαλούν ευφορία. Η κυριότερη ορμόνη είναι η β-ενδορφίνη, που μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης

6 Κάνουν σούπερ αντιγήρανση
Η προπόνηση με βάρη 3 φορές την εβδομάδα αφαιρεί χρόνια από το σώμα μας, επιβραδύνοντας την απώλεια μυϊκής μάζας που σχετίζεται με την ηλικία.