Fitness

6 λόγοι για να ξεκινήσεις το τρέξιμο asap!

Όταν αποφασίζουμε να ξεκινήσουμε γυμναστική, η πρώτη μας σκέψη είναι να γραφτούμε σε κάποιο γυμναστήριο με σκοπό να βελτιώσουμε την υγεία μας, να αποκτήσουμε ευεξία και να βελτιώσουμε το σώμα μας. Γιατί όμως πρέπει να βάλουμε και το τρέξιμο στη ζωή μας; Ο Ιάσων Βασιλειάδης, BSc ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ/MSc (In progress) Strength and Conditioning Metropolitan University of Cardiff μας εξηγεί τους 6 πολύ σημαντικούς λόγους για να ξεκινήσεις το τρέξιμο asap! Διάβασε σχετικά: Μέθοδοι προπόνησης για τρέξιμο

 

 

1 Βελτιώνει την ικανότητα της αερόβιας αντοχής

Σε αντίθεση με την προπόνηση δύναμης το τρέξιμο στο 60-80% της Μέγιστης Καρδιακής Συχνότητας, 3-5 φορές την εβδομάδα, για 30-60 λεπτά βελτιώνει την αερόβια ικανότητα κατακόρυφα, διαίτερα αν είσαι αρχάριος! Επίσης, παρόλο που αρχικά θα αισθάνεσαι πολύ κουρασμένος, μετά από 2-3 εβδομάδες συστηματικής άσκησης η ικανότητα ανάληψης του οργανισμού σου θα έχει επίσης βελτιωθεί.

2 Βελτιώνει τον μεταβολισμό

Το τρέξιμο, με τις προαναφερθείσες επιβαρύνσεις, ενεργοποιεί πολλές και μεγάλες μυϊκές ομάδες, για μεγάλη χρονική διάρκεια, γεγονός που αυξάνει τον αερόβιο μεταβολισμό του οργανισμού, καίγοντας παράλληλα λίπος.

3 Βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία

Η συστηματική αερόβια προπόνηση οδηγεί σε αύξηση του μεγέθους της καρδιάς (υπερτροφία μυοκαρδίου) συνακόλουθα σε αύξηση της ποσότητας του αίματος που προωθείτε στα υπόλοιπα οργανικά συστήματα και στην καλύτερη οξυγόνωση τους.

4 Προστατεύει οστά και τένοντες

Εκτός από αρωγός της καρδιακής λειτουργίας, η καλύτερη αερόβια ικανότητα προστατεύει τα οστά και τους τένοντες από τραυματισμούς αφού αυξάνει τον αριθμό των τριχοειδών αγγείων, που μεταφέρουν αίμα (άρα θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο) στους τένοντες και τα οστά και δημιουργεί ένα πιο αλώβητο τενόντιο και εριστικό σύστημα!

5 Μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων υγείας

Σύμφωνα με έρευνες η αερόβια άσκηση μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων, του διαβήτη τύπου ΙΙ, ενώ πρόσφατες έρευνες απέδειξαν ότι μειώνει και τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και του στήθους.

6 Οδηγεί σε απώλεια βάρους

Δεν είναι καινούργιο στοιχείο το γεγονός ότι η αερόβια άσκηση οδηγεί σε απώλεια βάρους. Αερόβια άσκηση χαμήλης έντασης (55-80% της ΜΚΣ) για 3-5 φορές την εβδομάδα οδηγεί σε λιπόλυση και κατά τη διάρκεια της άσκησης αλλά και μετά την άσκηση. Ετσι ο οργανισμός σου «κάει» λίπος πολύ πιο συστηματικά συγκριτικά  με συνθήκες μη άσκησης.

 Διάβασε σχετικά: Τα 8 πιο συχνά διλήμματα για το τρέξιμο

Πηγές:

ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ

«Διατροφή για Υγεία ,Ασκηση & Αθλητισμό» (Χασαπίδου Μ./Φαχναντίδου Α.)

«Προπόνηση φυσικής κατάστασης ποδόσφαιρο, μπάσκετ, χάντμπολ, βόλεϊ» (Α.Π Ζάκας)

«Ασκηση και παχυσαρκία»(ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ)

mydr.com.au