Fitness

5 τρικ για να αποκτήσεις τη νοοτροπία του δρομέα

Ο καιρός είναι τέλειος για τρέξιμο! Θέλεις να βγεις έξω να τρέξεις αλλά χρειάζεσαι μία μικρή βοήθεια (του κοινού) να ανοίξεις την πόρτα και να βγεις στον δρόμο, αλλιώς και πάλι μέσα θα μείνεις. Το βασικό είναι να παραμείνεις στο δρόμο και να πετύχεις τους στόχους που θέτεις κάθε φορά. Αυτά τα 5 τρικ θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις τη νοοτροπία του δρομέα.

 

 

1 «Σπάσε» τη διαδρομή

Όταν είσαι έξω για τρέξιμο, μην έχεις στο μυαλό σου πώς θα καλύψεις όλη τη διαδρομή. Χώρισέ τη σε μικρότερα κομμάτια και επικεντρώσου μόνο στον επόμενο στόχο. Για παράδειγμα, όταν πας για 15 χιλιόμετρα τρέξιμο πες στον εαυτό σου ότι θα κάνεις 3 πίστες των 5 χιλιομέτρων. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι να επικεντρωθείς στην πρώτη πίστα, κι αφού τη διανύσεις να επικεντρωθείς στην επόμενη κ.ο.κ.  Έτσι δε θα απογοητευείς αν δεν τρέξεις όλη τη διαδρομή.

2 Αποσυνδέσου

Η αποσύνδεση είναι δοκιμασμένη ψυχική λειτουργία αλλά και ένα τέχνασμα που χρησιμοποιούν πολλοί δρομείς. Ουσιαστικά δεν σκέφτεσαι τον δρόμο και την απόσταση αλλά κάτι εντελώς διαφορετικό.  Για παράδειγμα επικεντρώνεσαι στα αξιοθέατα, τους ήχους και τις μυρωδιές του εξωτερικού περιβάλλοντος. Έτσι ξεχνάς για λίγο τη δυσφορία ή τις ενοχλήσεις και φτάνεις στην γραμμή του τερματισμού σε χρόνο μηδέν.

3 Επικεντρώσου εντός

Ένα άλλο χρήσιμο τρικ των δρομέων είναι η συγκέντρωση εντός, η οποία είναι το ακριβώς αντίθετο της αποσύνδεσης. Χρησιμοποιώντας την τεχνική αυτή επικεντρώνεσαι στην αναπνοή σου, τον διασκελισμό, τη στάση του σώματος, τον ρυθμό και την κατάσταση του σώματός σου αψηφώντας τα χιλιόμετρα που αφήνεις πίσω σου.

4 Εξαφάνισε τις αρνητικές σκέψεις

Μην αφήνεις τις αρνητικές σκέψεις να σταθούν εμπόδιο στο δρόμο σου. Κάθε φορά που αρχίζεις να έχεις μια αρνητική σκέψη προσπαθήσε να την αντικαταστήσεις με ένα θετικό μάντρα. Μπορείς να επαναλαμβάνεις από μέσα σου κάτι εύκολο όπως, «μπορώ να το κάνω, νιώθω δυνατός».Μην γελάς. Έχει αποτέλεσμα.

5. Οπτικοποίησέ το

Μια άλλη σημαντική τεχνική που χρησιμοποιούν διάσημοι αθλητές δρομείς είναι η οπτικοποίηση. Οπτικοποίησε με λεπτομέρεια το αποτέλεσμα που θέλεις να έχεις. Κλείσε τα μάτια σου και σκέψου πώς ακριβώς θα είναι αυτό το αποτέλεσμα για σένα, τι αίσθηση θα έχει, τι μυρωδιά, τι γεύση, τι ήχο. Πού βρίσκεσαι όταν γίνεσαι επιτυχημένος; Πώς είσαι; Τι φοράς; Σχημάτισε μία εικόνα στο μυαλό σου, όσο το δυνατόν πιο καθαρή κα προσπάθησε να την σκέφτεσαι  κάθε μέρα. Δεν έχεις να χάσεις κάτι. Κλείσε, λοιπόν, τα μάτια σου και κάνε εικόνα τον εαυτό σου να τρέχει.