Fitness

5 ασκήσεις που σου τρώνε χρόνο και δεν έχουν αποτέλεσμα

Όταν πρόκειται για την άσκηση το κάτι είναι καλύτερο από το τίποτα. Υπάρχουν τόσα πολλά οφέλη για την υγεία που αποκομίζεις με μόλις 15 λεπτά άσκησης, τρεις φορές κάθε εβδομάδα, ενώ όλες οι έρευνες δείχνουν σαφώς ότι αυξάνει το προσδόκιμο ζωής. Υπάρχουν όμως κάποιες ασκήσεις και τεχνικές που λειτουργούν καλύτερα από κάποιες άλλες. Κι εδώ μπορείς να αποφύγεις την σπατάλη χρόνου εκτελώντας αναποτελεσματικές ασκήσεις. Δεν έχει σημασία τι στόχους έχεις βάλει, κόψε αυτές τις ασκήσεις για να κερδίσεις χρόνο, ενισχύοντας παράλληλα και τα αποτελέσματα.

1 Κοιλιακοί

Η επίπεδη κοιλιά και η γράμμωση είναι ένας απατηλός στόχος με το να κάνεις κοιλιακούς. Και μάλιστα όσο περισσότερο προσπαθείς τόσο λιγότερα αποτελέσματα βλέπεις. Η πικρή αλήθεια είναι ότι ναι μεν οι κοιλιακοί δυναμώνουν τους κοιλιακούς αλλά δεν τους βοηθούν να αναδειχθούν. Αν θέλεις να κάνεις γράμμωση ρίξε το βάρος σου στη διατροφή. Μείωσε τα λιπαρά, σπάσε τα γεύματα, βάλε αερόβιες ασκήσεις στο πρόγραμμα για καύση λίπους και αν έχεις καλό DNA θα δεις αποτέλεσμα. Αντί για κοιλιακούς κάνε kettlebell swings, deadlifts με στόχο να γυμνάσεις πιο πολλές μυϊκές ομάδες και να κάψεις περισσότερες θερμίδες.

2 Μηχάνημα απαγωγών – προσαγωγών

Μετά το στόχο της επίπεδης κοιλιάς, υπάρχουν ένα σωρό άνθρωποι που θα ήθελαν να τονώσουν τα πόδια τους. Και πάλι, η ιδέα της γράμμωσης σε μια συγκεκριμένη περιοχή είναι λανθασμένη και αναποτελεσματική. Υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος. Σκέψου ότι αν στοχεύεις σε μια μικρή ομάδα μυών δεν θα κάψεις πολλές θερμίδες. Όσο περισσότερες περισσότερες μυϊκές ίνες χρησιμοποιεί μία ασκηση τόσο περισσότερες θερμίδες καίγονται και παράγονται μεγάλες ποσότητες ορμονών που προκαλούν αύξηση του μυϊκού ιστού όπως η τεστοστερόνη.Το ίδιο ισχύει και γι’ αυτό το μηχάνημα. Παράλειψέ το και κάνε πλάγιες προβολές.

3. Πιέσεις στήθους σε μηχάνημα

Οι πιέσεις στήθους στο μηχάνημα περιορίζουν το εύρος της κίνησης και δεν εξασκούν καθόλου τους σταθεροποιητές μύες του ώμου, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την πρόληψη από τραυματισμούς στην συγκεκριμένη περιοχή. Η θέση των χειρολαβών και το κάθισμα δεν τοποθετει πάντα σωστά το σώμα. Αντί να περιμένεις στη σειρά κάνε αυτές τις ασκήσεις: push-ups και ασκήσεις με αλτήρες στον πάγκο.

4. Πλάγιοι κοιλιακοί

Άντε πάλι, επέστρεψες στους κοιλιακούς. Θέλεις πραγματικά επίπεδη κοιλιά έτσι; Όπως και οι κοιλιακοί, το να κάθεσαι στο πάτωμα και να γυμνάζεις τους πλάγιους κοιλιακούς αυτή δεν είναι η άσκηση που αναζητάς. Ενώ κάθεσαι κάτω, προσπαθώντας να κρατήσεις τους κοιλιακούς που εργάζονται αυτό είναι πολύ δύσκολο. Πλέον, η περιστροφική κίνηση μπορεί να ξεκινήσει από το στήθος και τους ώμους κι όχι από τον μέσο κορμό. Επίσης, αν το παρακάνεις και βάλεις πάρα πολλή πίεση στην πλάτη σου, θα αφήσεις τους πλάγιους απέξω τελικά. Ο καλύτερος τρόπος είναι να κάνεις γιόγκα αν θέλεις τόσο πολύ να τονώσεις την κοιλιά. Οι κοιλιακοί μύες εμφανίζουν αποτέλεσμα όταν εκτελείς στάσεις όπως τη στάση του σκύλου για παράδειγμα καθώς ενεργοποιείται το σύνολο των κοιλιακών μυών –και μάλιστα με πολύ πιο ξεκούραστο τρόπο συγκριτικά με τους εξαντλητικούς κοιλιακούς.

5 Ασκήσεις πάνω σε ελβετική μπάλα

Μια προπόνηση πάνω σε μεγάλη μπάλα δείχνει εντυπωσιακή και βοηθά στην ισορροπία και έρευνες δείχνουν ότι αυτές οι μπάλες είναι ιδανικές για αποκατάσταση του μυοσκελετικού συστήματος. Δυστυχώς, όμως, άλλες έρευνες από το Τμήμα Σπουδών Κινησιολογίας και Αθλητισμού στο Eastern Illinois University ανακάλυψαν ότι το να ασκείσαι πάνω σε μπάλα δεν διαφέρει και πολύ από το ασκείσαι στο έδαφος ενώ αυξάνεις τον κίνδυνο να τραυματιστείς. Καλύτερα κάνε τις ασκήσεις στο έδαφος και αν σου αρέσει η μπάλα, υπάρχει και το ποδόσφαιρο.