Fitness

4 σκήσεις που θα σου φτιάξουν τη διάθεση χωρίς ψυχοθεραπεία

Δεν είναι κάτι που δεν γνωρίζεις: η άσκηση είναι το καλύτερο φυσικό αντικαταθλιπτικό ενώ έχει αποδειχθεί ότι σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να διατηρήσει την ψυχική σου ισορροπία. Σύμφωνα και με πολλές έρευνες, η άσκηση έχει ψυχολογικά οφέλη αντίστοιχα με αυτά μιας συνεδρίας ψυχοθεραπείας. Μήπως τώρα τελευταία σε έχει πάρει από κάτω; Δοκίμασε να γυμναστείς με αυτές τις ασκήσεις και τα ξαναλέμε.

1 Βάδην, ποδήλατο ή κολύμπι

Οι ασκήσεις αντοχής, μεγάλης διάρκειας και χαμηλής έντασης, είναι ιδανικές αερόβιες οι οποίες μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους και να συμβάλλουν στη χαλάρωση.

Γιατί: Έχει αποδειχθεί ότι κατά τη διάρκεια της αεροβικής άσκησης ο εγκέφαλος απελευθερώνει ενδορφίνες, τα οποία λειτουργούν ως φυσικά παυσίπονα που βελτιώνουν τη διάθεση. Μία από τις κυριότερες είναι η β-ενδορφίνη, που φαίνεται ότι αντιμετωπίζει την κατάθλιψη. Επιπλέον, όσο συνεχίζεις να ασκείσαι τόσο αυξάνεται και η συγκέντρωση σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που μεταφέρει τα χημικά μηνύματα μεταξύ των νευρώνων του εγκεφάλου στον εγκέφαλο, η οποία και εκείνη ανεβάζει τη διάθεσή σου. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι μία από τις κυριότερες κατηγορίες αντικαταθλιπτικών φαρμάκων στοχεύουν στην αύξηση της σεροτονίνης.

Διάβασε την GAPS Diet: Η διατροφή που θεραπεύει την κατάθλιψη και τις κρίσεις πανικού

2 Τρέξιμο στο ελλειπτικό

Τριάντα λεπτά την ημέρα τρέξιμο στο ελλειπτικό και θα δεις τη διάθεσή σου να απογειώνεται.

Γιατί: Παράγονται με φυσικό τρόπο αντικαταθλιπτικές ουσίες όπως η φαινυλαιθυλαμίνη και το φαινυλακετικό οξύ. Όταν τα επίπεδα αυτών είναι χαμηλά τότε η ψυχική σου διάθεση είναι καταθλιπτική. Η φαινυλαιθυλαμίνη έχει αντικαταθλιπτική δράση (ουσία που περιέχεται και στη σοκολάτα) ενώ  η χημική κατασκευή των ουσιών αυτών μοιάζει πολύ με εκείνη των αμφεταμινών, που βελτιώνουν τη διάθεση.

3 Κοιλιακοί

Στις πολλές επαναλήψεις βρίσκεται το μυστικό για καλή διάθεση.

Γιατί: Η άσκηση ενισχύει τη δραστηριότητα των μετωπιαίων λοβών του εγκεφάλου και του ιππόκαμπου και αυξάνει τον εγκεφαλικό νευροτροφικό παράγοντα BDNF. Όταν βοηθάς τα εγκεφαλικά κύτταρά σου να ζουν περισσότερο, βελτιώνεται και η διάθεση. Επιπλέον, συμβάλλει στην έκκριση περισσότερης ντοπαμίνης, ενός σημαντικού νευροδιαβιβαστή για τη μεταφορά πληροφοριών μεταξύ των νευρικών κυττάρων. Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι οι επαναλήψεις στους κοιλιακούς: οι επαναλαμβανόμενες πράξεις και συναισθήματα βελτιώνουν τη ροή του αίματος και την οξυγόνωση του εγκεφάλου και αλλάζουν τη δομή του. Όσο περισσότερες επαναλήψεις κάνεις στα ροκανίσματα τόσο περισσότερο ενθαρρύνεις τον εγκέφαλό σου να σχηματίσει νέες συνάψεις και να βελτιώσει τη διάθεσή σου.

Yoga

Η σωστή αναπνοή μπορεί να σε βοηθήσει να ηρεμήσεις και να χαλαρώσεις. Κι όσο πιο ήρεμοι είμαστε τόσο καλύτερη διάθεση έχουμε.

Γιατί: Η yoga μπορεί να σε βοηθήσει να δεις τη ζωή πιο αισιόδοξα. Στοχεύει στο να σε βοηθήσει να αντιμετωπίζεις τις καταστάσεις με διαύγεια, ηρεμία και ενεργητικότητα, αλλά και να έρθεις σε επαφή με το βαθύτερο εαυτό σου. Μάλιστα, όσοι κάνουν συστηματικά γιόγκα εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης, την ορμόνη του στρες. Αυτό που θα πρέπει να μάθεις είναι να εξασκηθείς στη συνειδητή αναπνοή η οποία θα έρχεται από την κοιλιά. Είτε είσαι στη δουλειά είτε τρέχεις συνεχώς για να προλάβεις τις υποχρεώσεις σου κάνε ένα διάλειμμα για 5-10 βαθιές αναπνοές για να ηρεμήσεις το μυαλό σου και να βελτιώσεις τη διάθεσή σου insta.