Fitness

3 μονομερείς ασκήσεις που θα αναπτύξουν τη δύναμή σου

Αν οι σύνθετες σου επιτρέπουν να σηκώσεις περισσότερα κιλά, οι μονομερείς ασκήσεις θα σου προσφέρουν τη δύναμη που χρειάζεσαι!

 

 

Με την πάροδο του χρόνου είναι εύκολο να αναπτυχτούν ασυμμετρίες, είτε λόγω προηγούμενων τραυματισμών ή απλά επειδή έχεις μια φυσικά κυρίαρχη πλευρά. Συχνά, όταν εκτελείς μια διμερή κίνηση, η πιο δυνατή σου πλευρά σηκώνει περισσότερο φορτίο από την πιο αδύναμη πλευρά. Εάν όμως κάνεις ασκήσεις γνωστές και ως μονομερείς, αποτρέπεις μυϊκές ανισορροπίες, διότι κάθε πλευρά αναγκάζεται να σηκώσει το φορτίο κι όχι και οι δυο μαζί. Οι μονομερείς ασκήσεις είναι οι κινήσεις που εκτελούνται με το ένα χέρι ή πόδι αντί και για τα δύο.

 Οι μονομερείς ασκήσεις παρέχουν πρόσθετα οφέλη στη διόρθωση των μυϊκών ανισορροπιών, τις οποίες πολλοί βρίσκουν να είναι το μυστικό για την οικοδόμηση ακόμη μεγαλύτερης διμερούς (και στα δύο μέλη) δύναμης. Θα προκύψουν επίσης μια πληθώρα από άλλα οφέλη όπως:

 Θα έχεις πιο δυνατό κορμό

Κάθε φορά που μετατοπίζεις το βάρος ή κάνεις μία μονομερή κίνηση, αυτόματα οι μύες του κορμού ενεργοποιούνται αντανακλαστικά για να σε βοηθήσουν να μείνεις σταθερός.

 Θα βελτιώσεις την αποδοτικότητά σου

 Όταν εκτελείς μια μονομερή άσκηση, οι μύες σου πρέπει να συντονιστούν με το νευρικό σου σύστημα για να ελέγχουν τις κινήσεις σου και να διατηρήσουν την ισορροπία σου. Αυτός είναι ο λόγος που αυτά τα είδη των ασκήσεων φαίνονται δύσκολα στην αρχή. Όσο προκαλείς το σώμα να ισορροπήσει και να αποκτήσει ιδιοδεκτικότητα, τόσο το νευρικό σου σύστημα χτίζει νέες συνάψεις του εγκεφάλου και το σώμα σου γίνεται πιο “έξυπνο”.

Θα προλάβεις τους τραυματισμούς

Οι μελέτες δείχνουν ότι ο πόνος στο γόνατο και οι τραυματισμοί στη μέση σχετίζονται με κάποιες αδυναμίες. Όταν τρέχεις, τα ισχία και οι γλουτοί δουλεύουν για να σταθεροποιήσουν τη λεκάνη σου και να αποτρέψουν τα γόνατά σου να στραφούν προς τα μέσα. Αλλά αν οι γλουτοί σου δεν είναι αρκετά δυνατοί, μπορεί να γίνει κατάχρηση σε άλλους μυς, όπως τους δικέφαλους μηριαίους σου. Ασκήσεις που γυμνάζουν κάθε πόδι όπως τα pistol squats μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη τραυματισμών με την ενίσχυση των γοφών.

Θα αποκτήσεις καλύτερη ισορροπία

Η ισορροπία στο ένα πόδι ή σηκώνοντας ένα βάρος με το ένα χέρι εμπλέκει περισσότερους μυς του κορμού και απαιτεί από σένα να ισορροπήσεις διαφορετικά από ό,τι έκανες παλιότερα.

 

3 μονομερείς ασκήσεις

 

Μια απλή αλλαγή στο ασκησιολόγιό σου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση μυικού όγκου, περισσότερη δύναμη, βελτιωμένη ισορροπία, δυνατότερο κορμό κι άλλα πολλά οφέλη.

  

1 Βουλγάρικα καθίσματα (Bulgarian Split Squats)

 

 

2 Μονό άλμα με το ένα πόδι και πλάγιες κινήσεις

 

 

3 Άρση με ένα χέρι και προβολή

 

 

Φίλια Μητρομάρα