Fitness

3 λόγοι που δεν μπορείς να χάσεις τα κιλα της εγκυμοσύνης

Βλέπεις όλες τις celebrities να χάνουν όλα τα κιλά σε 40 μέρες και εσύ παλεύεις ακόμη; Το μυστικό είναι ότι 1ον προσπαθούν πάρα πολύ με ειδικό διαιτόλογο  και 2ον έχουν τόση βοήθεια από νταντάδες και έναν λόχο βοηθητικού προσωπικού που εκείνες το μόνο που έχουν είναι χρόνο για τον εαυτό τους. Δε θέλουμε να σου το χαλάσουμε αλλά είμαστε ειλικρινείς: μερικές μελέτες δείχνουν ότι για να χάσεις τα κιλά της εγκυμοσύνης μπορεί να σου πάρει, περίπου όσο διήρκησε μια κανονική εγκυμοσύνη προκειμένου να επανέλθει το σώμα σου στο σχήμα που είχε προτού γεννήσεις. Αυτό σημαίνει δηλαδή περίπου 9 – 12 μήνες κι όχι λιγότερο. Εάν έχεις ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια για απώλεια βάρους αλλά δεν βλέπεις αποτέλεσμα εξέτασε μήπως κάνεις κάτι λάθος αλλά βάλε και τον παράγοντα υπομονή: δεν μπορείς να τα χάσεις όλα σε μία μέρα.

1 Τρως πολλά υγιεινά τρόφιμα

Ενώ η καλή διατροφή είναι απαραίτητη, ειδικά για την περίοδο μετά την εκγυμοσύνη πρέπει να μην ξεχνάς ότι και τα υγιεινά τρόφιμα έχουν θερμίδες. Τα υγιεινά λιπαρά για την καρδιά που περιέχουν οι  ξηροί καρποί, τα δημητριακά ολικής αλέσεως όπως το καστανό ρύζι, και μερικά προϊόντα χωρίς γλουτένη αποτελούν παραδείγματα για ωφέλιμες τροφές που χαρίζουν ενέργεια και βοηθούν στη σωστή λειτουργία του οργανισμού κάθε νέας μαμάς. Αλλά όταν καταναλώνεις περισσότερες θερμίδες από ό,τι το σώμα σου μπορεί να κάψει, ακόμη και από τις λεγόμενες σούπερ τροφές, οι οποίες, πράγματι περιέχουν ένα σωρό θετικά οφέλη για την υγεία σου, αποθηκεύονται κι αυτές ως λίπος. Μάθε τις μερίδες σου, έλεγχε τις ετικέτες των τροφίμων, και, προσπάθησε να μην τρως συναισθηματικά (από κούραση, στρες κ.λπ.). 

2 Δεν κοιμάσαι αρκετά

Πράγματι, δεν αποτελεί έκπληξη ότι ο ύπνος σχεδόν δεν υπάρχει όταν ένα νέο μωρό έρχεται στο σπίτι. Όταν όμως μειώνεται ο ύπνος μας τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, αυξάνονται, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία να μεταβολίσει αποτελεσματικά τις θερμίδες. Δυστυχώς, αυτή είναι αναπόφευκτη παγίδα της μητρότητας. Για να διατηρήσεις την κορτιζόλη σου σε φυσιολογικά επίπεδα μείωσε την κορτιζόλη από άλλες πιθανές πηγές, όπως για παράδειγμα την καφεΐνη, το στρες και την υπερπροσπάθεια στο γυμναστήριο μετά από ένα πολύ σύντομο διάστημα μετά τον τοκετό.

3 Δεν γυμνάζεσαι

Κάθε νέα μαμά είναι αρκετά κουρασμένη για να γυμναστεί. Λογικό. Και οι περισσότερες γυναίκες που γέννησαν φυσιολογικά πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον 6 εβδομάδες προτού ξεκινήσουν κάποιο πρόγραμμα άσκησης ενώ όσες έκαναν καισαρική τομή μπορεί να χρειαστούν έως και 10 εβδομάδες. Επομένως πρέπει να περιμένεις λίγο για να πας στο γυμναστήριο και φυσικά είναι ζωτικής σημασίας να πάρεις άδεια από το γιατρό σου για κάτι τέτοιο. Το να κάνεις πάρα πολλά, πολύ γρήγορα, μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες επιπλοκές ή απλώς η υπερβολική προσπάθεια από μόνη της να εμποδίσει τις επόμενές σου προσπάθειες. Όταν είσαι έτοιμη για το γυμναστήριο μίλα με έναν γυμναστή για το ποιες μορφές άσκησης είναι κατάλληλες για μετά τον τοκετό, και ποιες θα πρέπει να αποφεύγεις για κάποιο χρονικό διάστημα.