Fitness

25 λόγοι για να κάνεις yoga κάθε μέρα, ναι, ακόμη κι αν είσαι άντρας!

Θεωρείται μακράν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποβάλλεις το στρες της καθημερινότητας και να νιώσεις ηρεμία και γαλήνη, κάτι που δεν παίρνεις από ένα πρόγραμμα άρσης βαρών. Εάν πιστεύεις ότι η γιόγκα είναι μόνο για κορίτσια τότε ίσως να μην είχες την τύχη να βιώσεις την εμπειρία της γιόγκα και να διαπιστώσεις ότι δεν σου χαρίζει μόνον ένα υγιές και ευλύγιστο σώμα αλλά επιδρά στο νευρικό σύστημα και έτσι οι ευεργετικές της επιδράσεις αγγίζουν και το ψυχο-νοητικό επίπεδο. Πριν αρχίσεις να λες ότι είναι πολύ soft ή ότι δεν κανει για σένα, απλώς δοκίμασε να την κάνεις συνειδητά για 2 εβδομάδες. Ίσως τότε αντιληφθείς πόσο λάθος εκτίμηση έχεις κάνει για τη γιόγκα. Συγκεντρώσαμε τους 25 λόγους για να κάνεις yoga κάθε μέρα, ακόμη κι αν είσαι άντρας.

 

 

1 Η γιόγκα είναι δωρεάν. Μπορείς να εκτελέσεις μερικές βασικές ασκήσεις μόνος σου στο σπίτι κατεβάζοντας τις στάσεις σε βίντεο με την εφαρμογή Amazing Yoga – είναι το καλύτερο και είναι δωρεάν.

 

2 Μπορείς να την κάνεις παντού. Σε ένα yoga mat, σε χαλί, στο γρασίδι, στο πάτωμα. Ακόμη κι όταν ταξιδεύεις μπορείς πάντα να γυμνάζεσαι. Διάβασε σχετικά: Τα 10 πράγματα που πρέπει να προσέχεις όταν αγοράζεις στρώμα γυμναστικής

3 Η γιόγκα είναι σαν ένα είδος ψυχοθεραπείας, που όμως δεν συμπεριλαμβάνει ψυχαναλυτή. Γίνεσαι εσύ ο θεραπευτής του εαυτού σου.

 

4 Η γιόγκα σε κάνει πιο παραγωγικό. Θα συνειδητοποιήσεις ότι η γιόγκα θα σε κάνει πιο παραγωγικό στην εργασία σου.

 

5 Η γιόγκα αυξάνει την ενέργειά σου. Η πρωινή γιόγκα ενεργοποιεί το σώμα σου αυξάνοντας την πρόσληψη οξυγόνου και διεγείροντας τη ροή του αίματος σε ολόκληρο το σώμα παρέχοντάς σου ενέργεια όλη μέρα.

 

6 Η γιόγκα ενισχύει το μεταβολισμό σου. Δεν θέλεις περισσότερη επεξήγηση σε αυτό.

 

7 Η γιόγκα σε χαλαρώνει και σε βοηθά να κοιμηθείς καλύτερα. Μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, χαρίζοντάς σου έναν ήρεμο ύπνο.

 

8 Η γιόγκα ενισχύει τις αρθρώσεις σου.

 

9 Η γιόγκα δυναμώνει τη σπονδυλική σου στήλη, βοηθώντας σε να αποκτήσεις καλύτερη στάση του σώματος, σε ανακουφίζει από τον πόνο στην πλάτη και προλαμβάνει τραυματισμούς στην πλάτη.

 

10 Η γιόγκα σε αποτοξινώνει από τις επιπτώσεις της ρύπανσης του περιβάλλοντος και της τροφής μέσω του εσωτερικού “μασάζ” των οργάνων.

 

11 Η ενσυνείδητη αναπνοή σε βοηθά να αποκτήσεις τη συνήθεια να παρατηρείς την αναπνοή σου όλη την ημέρα, βοηθώντας σε να έχεις περισσότερη ενέργεια αυξάνοντας την αυτοσυγκέντρωσή σου.

 

12 Η γιόγκα σώζει τα πόδια σου. Τα ακατάλληλα παπούτσια και η έλλειψη άσκησης για τα πόδια μπορούν να συμβάλουν σε προβλήματα στα πόδια σου.

 

13 Η γιόγκα ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα μειώνοντας τις ορμόνες του στρες που το θέτουν σε κίνδυνο. Διεγείροντας τους πνεύμονες, την καρδιά και το πεπτικό σύστημα βοηθά στην αποβολή τοξινών και παθογόνων παραγόντων.

 

14 Η γιόγκα αυξάνει την αίσθηση ευγνωμοσύνης. Η επιστήμη λέει ότι η αίσθηση ευγνωμοσύνης ενισχύει την υγεία, ανακουφίζει από την κατάθλιψη και το άγχος και αυξάνει την αίσθηση της ευχαρίστησης στη ζωή.

 

15 Η γιόγκα “ανοίγει” την καρδιά σου. Κάτι που σου επιτρέπει να απελευθερώσεις τον φόβο και τον πόνο και να αφήσεις χώρο για περισσότερη αγάπη και χαρά μέσα σου.

 

16 Η γιόγκα μειώνει τη φλεγμονή. Μελέτες έχουν δείξει ότι η γιόγκα μειώνει τα προφλεγμονώδη μόρια στο σώμα, αναστέλλοντας την ανάπτυξη του καρκίνου και ωφελεί όσους πάσχουν από αρθρίτιδα και ινομυαλγία.

 

17 Η γιόγκα σε κάνει πιο αποφασιστικό. Σύμφωνα με έρευνα η γιόγκα μπορεί να βελτιώσει την πνευματική συγκέντρωση και την αποφασιστικότητα.

 

18 Η γιόγκα σου χαρίζει καλή κυκλοφορία. Aσκήσεις που εκτελούνται στο πάτωμα σε αναστραμμένη στάση – το σώμα στηρίζεται στο κεφάλι και τους ώμους- βοηθούν σημαντικά την καλή κυκλοφορία του αίματος, ενώ όσες περιλαμβάνουν τέντωμα του κορμού προς τα μπρος, αμβλύνουν τα συμπτώματα δυσπεψίας. 

 

19 Η γιόγκα ενισχύει τη λίμπιντο. Σύμφωνα με μελέτη πουδημοσιεύτηκεστηνεπιθεώρηση Sex and Marital Therapy ηγιόγκα μπορείνααυξήσειτηνερωτικήδιάθεση επειδή σε βοηθά να εξοικειωθείς μετοσώμα σου.

 

20 Η μεγάλη βαθιά αναπνοή ανεβάζει τη διάθεσή σου επειδή συμβάλλει στην παραγωγή των ορμονών που χαρίζουν ευχαρίστηση στον εγκέφαλο.

 

21 Η γιόγκα βελτιώνει το συντονισμό, το χρόνο αντίδρασης, τη μνήμη, ακόμα και τον δείκτη νοημοσύνης. Οι άνθρωποι που ασκούν υπερβατικό διαλογισμό αποδεικνύουν την ικανότητά τους να λύουν προβλήματα και να αποκτούν και να ανακαλούν πληροφορίες καλύτερα, ίσως επειδή αποσπάται λιγότερο η προσοχή τους από τις σκέψεις, οι οποίες μπορούν να παίζουν ξανά και ξανά σαν μία ατελείωτη ταινία.

 

22 Η γιόγκα καίει πολλές θερμίδες, εάν φυσικά επιλέξεις την Hot Yoga στους 40ο βαθμούς. Η ζέστη βοηθάει τους μυς και τους τένοντες να αποκτήσουν ελαστικότητα, κάτι που αποτρέπει τους τραυματισμούς και κάνει τις ασκήσεις πιο εύκολες. Κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος καίγονται έως και 1.000 θερμίδες, ενώ αποβάλλονται 1-2 λίτρα ιδρώτα. Βγαίνοντας από ένα μάθημα Hot Yoga το δέρμα λάμπει, ο μεταβολισμός έχει ενεργοποιηθεί, το στρες έχει μειωθεί και τα οφέλη παραμένουν για όλο το υπόλοιπο της μέρας.

 

23 Δεν χρειάζεσαι ειδικά ρούχα. Μπορείς να την κάνεις και με τις πυτζάμες σου!

 

24 Είναι για όλους, για άντρες, γυναίκες, παιδιά (ακόμη και για όσες είναι σε εγκυμοσύνη). Οι γυμναστές επαγγελματικών ομάδων συνιστούν (και αυτοί ξέρουν) στους αθλητές τους να κάνουν γιόγκα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

 

25 Μπορείς να προσαρμόσεις την γιόγκα στο ρυθμό που σου ταιριάζει. Μην ξεχνάς πως κάθε σώμα έχει μοναδικές και διαφορετικές ανάγκες κάθε μέρα.

  

Ποια γιόγκα να κάνεις;

  • Για έντονη σωματική άσκηση ή εαν αθλείσαι ήδη: Επίλεξε Ashtanga (Power), Vinyasa (Flow), Bikram (Hot), Acro (Acrobatics), Aerial.  
  • Εάν είσαι αρχάριος ή έχεις τραυματιστεί στο παρελθόν: Επίλεξε Hatha, Iyengar, Viniyoga.  
  • Εάν θέλεις να εστιάσεις στην πνευματική εκγύμναση και να επικεντρωθείς στις pranayamas (τεχνικές αναπνοής) και στον διαλογισμό: Επίλεξε την Kundalini.  Διάβασε σχετικά: Εσένα ποιά γιόγκα σου ταιριάζει;

 

Φίλια Μητρομάρα