Fitness

12 ιδέες για να φτιάξεις γυμναστήριο στη φύση!

Γιατί να τρέξεις σε διάδρομο όταν μπορείς να τρέξεις στη φύση; Γιατί να κάνεις yoga στο studio όταν μπορείς να διαλογιστείς σε κάποια ακτή; Γιατί να σηκώνεις βάρη όταν μπορείς να βγάλεις τον Ταρζάν από μέσα σου; Αφού δεν είσαι άτομο των γυμναστηρίων αλλά παιδί της φύσης γυμνάσου έξω.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το μόνο που θα χρειαστείς είναι το σώμα σου και η δημιουργικότητά σου για να αξιοποιήσεις στο έπακρο αυτό που είναι διαθέσιμο στο περιβάλλον σου. Εξάλλου κάνοντας προπόνηση στη φύση μειώνεις στρες και μελαγχολία, τονώνεις καλύτερα το νευρικό σου σύστημα, έχεις μεγιστη οξυγόνωση των κυττάρων σου και αποτοξίνωση του σώματος, λαμβάνεις μία γενναία δόση βιταμίνης D και νιώθεις χαρά όπως τα μικρά παιδιά. Αναζήτησε τις εμπειρίες που δεν μπορείς να έχεις σε εσωτερικούς χώρους και αφέσου ελεύθερος με αυτές τις 12 ιδέες για να κάνεις τη φύση το γυμναστήριό σου. Και το σπουδαιότερο: δεν θα σου ζητήσει κανείς συνδρομή!

 

 

1 Βράχο βράχο τον καημό σου: Αν υπάρχει ένας βράχος στο χώρο που προπονείσαι βάλε το ένα πόδι σε αυτό και κάνε lunges. Αν υπάρχει μια απότομη κλίση τρέξε όσο πιο γρήγορα μπορείς πάνω κάτω. Αν υπάρχουν πεσμένα φύλλα παίξε κουτσό ή κάνε άλματα από το ένα στο άλλο.

2 Στηρίξου στη φύση: Επωφελήσου από τον ανοιχτό χώρο και στήριξε  ολόκληρη την προπόνησή σου σε διαφορετικές μορφές μετακίνησης όπως άλματα, πηδήματα  που γυμνάζουν το κάτω μέρος του σώματος, ή αναρρίχηση που γυμνάζουν το πάνω μέρος του σώματος.

3 Βρες ένα δέντρο: και κάνε ό,τι μπορείς να σκεφτείς κοντά σε αυτό ή σε αυτό. Για παράδειγμα πιάσου από ένα κλαδί και κάνε pull-ups, σπρώξε τον κορμό σαν να κάνεις  κάμψεις ή κάνε handstand pushups, που η κίνηση είναι κατακόρυφη.

4 Εξάσκησε την ισορροπία σου: Περπάτησε πάνω σε έναν μεγάλο κορμό που είναι πεσμένος κάτω και κάνε ισορροπία.

5 Κάνε deadlifting σηκώνοντας φυσικά αντικείμενα όπως μεγάλες πέτρες.

6 Ασκήσου με το βάρος του σώματός σου κάνοντας squats, burpees, προβολές και pull-ups. Λειτουργούν εξίσου καλά έξω όπως και στο γυμναστήριο και έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα της προπόνησης σε ανώμαλες επιφάνειες που προωθούν την ισορροπία και δουλεύουν καλύτερα το μέσο κορμό.

7 Κάνε σπριντ όσο πιο γρήγορα μπορείς. Χτίζει δύναμη και ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία.

8 Κάνε Fartlek (ή «παιχνίδι ταχύτητας»). Αυτό συμβαίνει όταν αλλάζεις την ταχύτητά σου για να περπατήσεις, να τρέξεις ή να σπριντάρεις σε ένα μονοπάτι στο βουνό για κάποιο χρονικό διάστημα (ας πούμε, 10 λεπτά). Το Fartlek είναι η έξτρα βοήθεια που χρειάζεσαι για να αποκτήσεις περισσότερη αερόβια και εναερόβια αντοχή, ενώ συνήθως ο δρομέας δεν εμφανίζει υψηλές τιμές γαλακτικού οξέως, αν δεν ασκείται παραπάνω από το 90% των δυνατοτήτων του (πάνω κάτω). Ταυτόχρονα βοηθάει το καρδιοαναπνευστικό και μυικό σύστημα να προσαρμόζεται γρηγορότερα, λόγω των συχνών εναλλαγών ταχύτητας.

9 Μιμήσου τις κινήσεις των ζώων: το πώς περπατά το καβούρι, πώς διατείνει το σώμα της μια τίγρης, είναι ωραίοι τρόποι για να δουλέψεις  το άνω και κάτω μέρος του σώματός σου. Ακολούθησε ένα πρόγραμμα animalflow που μιμείται κινήσεις ζώων αλλά χρησιμοποιεί και τεχνικές παρκούρ, κινήσεις από την capoeira, ακόμη και breakdancing.

 

Διάβασε περισσότερα: Animal flow: ή πώς θα κάψεις λίπος σε χρόνο μηδέν!

 

10 Κάνε κυκλική προπόνηση και τρέξε αν είσαι σε πάρκο ανάμεσα σε δέντρα, παγκάκια, φανοστάτες ή αν είσαι στο ύπαιθρο σε σημεία που έχεις ορίσει (δέντρο, βράχο, ρυάκι). Προγραμμάτισε μια αλληλουχία η οποία διαρκεί περίπου 10 δευτερόλεπτα (για εκρηκτική δύναμη) ή 30 δευτερόλεπτα (για την αντοχή και τη δύναμη ) και επανέλαβε.

11 Βρες εμπόδια. Τα εμπόδια συνδυάζουν την ευκινησία, τη δύναμη και την αύξηση της ταχύτητας. Κάνε άλμα στις πέτρες ή σε πεσμένα κούτσουρα, σύρσου κάτω από χαμηλά κλαδιά. Κάνε πολλές επαναλήψεις.

12 Κάνε TRX: Δύο ιμάντες με λαβές μπορείς άνετα να τα πάρεις μαζί σου και να σε βοηθήσουν να γυμναστείς στη φύση. Δέσε τα λάστιχα γύρω από ένα κλαδί δέντρου και έχεις ένα γυμναστήριο στη διάθεσή σου δουλεύοντας όλο το σώμα και εναλλάσσοντας ασκήσεις σε δευτερόλεπτα. Υπάρχουν πάνω από 300 ασκήσεις που μπορείς να κανεις στο TRX οπότε διάλεξε και πάρε. Παρέχει ρυθμιζόμενη αντίσταση ώστε αν είσαι αρχάριος να ξεκινήσεις με ένα εύκολο επίπεδο αντίστασης και προοδευτικά να την αυξάνεις ώστε κάθε φορά να προσφέρεις στο σώμα σου μια νέα πρόκληση.