Fitness

10 σημάδια που σας δείχνει το σώμα σας ότι υπερπροπονείστε!

Δίψα χωρίς τέλος

Η δίψα δεν είναι τίποτα παραπάνω από το πρώτο σημάδι της αφυδάτωσης. Αν όμως το σώμα σας το παθαίνει αυτό συχνά και καμία ποσότητα νερού δεν είναι ικανή να σας ξεδιψάσει, αυτό είναι καμπανάκι. Αν νιώθετε αυτό το αίσθημα συχνά κατά την διάρκεια της προπόνησής σας, πολύ πιθανό το σώμα σας να βρίσκεται σε καταβολική φάση, λόγω της υπερπροπόνησης. Απαιτείται ενυδάτωση και ξεκούραση.

 

Πιάσιμο που δεν σε αφήνει

Το πιάσιμο των μυών είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό για μια δύο μέρες. Στην περίπτωση όμως που ακόμα και 3 ημέρες την άσκηση είσαι πιασμένος, αυτό σημαίνει κάτι. Χρειάζεσαι ξεκούραση και αυτό σημαίνει ότι οι μύες σου δυσκολεύονται να μπουν σε φάση αποθεραπείας-αποκατάστασης. Ο ιδανικός σας χρόνος στο γυμναστήριο είναι από 45 λεπτά μέχρι και 75 λεπτά.

 

Καρδιακοί παλμοί σε κατάσταση ηρεμίας

Αν εμφανίζετε διαφορετικούς καρδιακούς παλμούς από ημέρα σε μέρα σε κατάσταση ηρεμίας, ίσως είναι ένδειξη ότι υπερπροπονείστε. Η εναλλαγή των καρδιακών παλμών είναι σημάδι αυξημένου μεταβολικού ρυθμού, ώστε να ικανοποιήσει την απαιτούμενη ζήτηση εξαιτίας της άσκησης. Αν παρατηρήσετε κάτι παρόμοιο, απλά μετρήστε τους πρωινούς σας παλμοπτωση υπερπρηθε όμορφος/η θα ε'΄αμγνωραι ακριβύς πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι, μέχρι αυτοί να σταθεροποιηθούν. Όσο δεν σταθεροποιούνται μείνετε εκτός άσκησης.

 

Κατάθλιψη

 Σε αντίθεση με τα πολλά και θετικά αποτελέσματα της άσκησης, όταν γυμναζόμαστε ήπια ή αρκετά, η υπερπροπόνηση μπορεί να έχει ως παρενέργεια την κατάθλιψη! Άλλη παρενέργεια που μπορεί να έχει κάποιος που υπερπροπονείται, είναι ότι μπορεί να έχει ζητήματα με την εικόνα του σώματός του και να έχει περάσει στην κοσμοθεωρία του ότι «όσο περισσότερο γυμναστώ, τόσο πιο όμορφος/η θα είμαι».

 

Αϋπνίες

Όσο μεγαλώνει ο χρόνος γυμναστικής τόσο δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς; Ίσως να είναι περίπτωση υπερπροπόνησης όπου όμως το ενδοκρινολογικό και το νευρικό σύστυμα έχουν υπερφορτωθεί. Αν έχετε αϋπνίες μείνετε μια εβδομάδα εκτός προπονήσεων και να τρώτε καλό, ελάχιστα επεξεργασμένο φαγητό. Μην ξεχνάτε ότι κατά την διάρκεια του ύπνου είναι ο χρόνος όπου διογκώνονται οι μύες και όχι κατά την διάρκεια της άσκησης. Όλα με την σειρά τους.

 

Τάση για τραυματισμούς

 Η τάση για τραυματισμούς και η πιθανή υποτροπή σε παλιά τραύματα είναι κάτι το συνηθισμένο σε όσους υπερπροπονούνται. Καθώς δεν δίνουν αρκετό χρόνο σε ένα τραυματισμό να θρέψει, αλλά ούτε αφήνουν το σώμα τους να επανέλθει μετά την προπόνηση, αυτό έχει ως αποτέλεσμα έναν αποδυναμωμένο άνθρωπο που αθλείται χωρίς ξεκούραση. Αυτό αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες τραυματισμού εξ' ού και η αναγκαιότητα του rotation στα ομαδικά αθλήματα. Η ξεκουράζεσαι ή τραυματίζεσαι λοιπόν, εκτός αν θέλεις να κάνεις αθλήματα χαμηλής έντασης μια ή δύο φορές την εβδομάδα.

 

Αδύναμο ανοσοποιητικό

Το αδύναμο ανοσοποιητικό σε κάποιον που προπονείται πολύ είναι ξεκάθαρος δείκτης να ρίξει ρυθμούς. Στην καταβολική φάση που βρίσκεται το σώμα του υπερβολικά αθλούμενου, το ανοσοποιητικό υπολειτουργεί καθώς «ξοδεύει ενέργεια». Αν υπερπροπονείστε ξέρετε τι φταίει και γιατί αρρωσταίνετε συχνά, αν όχι αλλάξτε την διατροφή σας, ελέγξτε ότι προσλαμβάνετε όσες θερμίδες πρέπει και σκεφτείτε την πιθανότητα να πάρετε συμπληρώματα διατροφής.

 

Έλλειψη Κινήτρου

Το να κλέψεις ένα μάθημα όταν έξω είναι η απόλυτη ανοιξιάτικη μέρα είναι κάτι το απολύτως φυσιολογικό. Αλλά αν είσαι από τα άτομα με δικό τους κλειδί του γυμναστηρίου ή αυτούς που ζητούν να ανοίγει το γυμναστήριο και τις Κυριακές, κάτι συμβαίνει. Μάλλον το παρακάνεις. Οπότε μείνε 4-5 ημέρες εκτός γυμναστηρίου και όταν επανέλθεις άρχισε χαλαρά. Που ξέρεις, μπορεί να ξαναβρείς το χαμένο σου ενδιαφέρον. Ο σωστός ύπνος και η καλή διατροφή, όπως και σε όλες τις περιπτώσεις που έχουμε αναφέρει είναι και εδώ κάτι το αναγκαίο.

 

Μηδαμινή πρόοδος

Αν το σώμα σου παραμένει στάσιμο, παρά την αφοσίωσή σου σε αυτό που κάνεις τότε μπορεί να προπονείσαι υπερβολικά. Οι ζημιές και τα μικροσκισιματάκια στους μύες δεν προλαβαίνουν να επιδιορθωθούν, με αποτέλεσμα να παθαίνουν τις ίδιες ζημιές στα ίδια σημεία. Μην ρισκάρεις να κάψεις τους μύες σου. Ξεκούραση για τουλάχιστον 5 μέρες και μην ξεκινήσεις πάλι με τους παλιούς σου ρυθμούς.

 

Απογοήτευση και χαμηλή αυτοπεποίθηση

Οι περισσότεροι μόλις τελειώνει η προπόνηση, έχουν ένα αίσθημα πληρότητας μόλις τελειώνει η προπόνηση. Όχι όμως και όσοι υπερπροπονούνται. Αυτοί συχνά είναι της άποψης «όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο» και μοιραία αποκτούν εμμονή με τις 2ωρες και 3ωρες προπονήσεις. Εξαιτίας των ωρών προπόνησης και για λόγους που περιγράψαμε παραπάνω το νευρικό σύστημα υπολειτουργεί και αυτό οδηγεί (ανά περιπτώσεις) σε χαμηλή αυτοπεποίθηση, αΰπνίες, κατάθλιψη και ο ασκούμενος γίνεται πιο ευερέθιστος και οξύθυμος. Προσωπικοί, εργασιακοί και άλλοι στρεσσογόνοι παράγοντες, φυσικά έχουν το τίμημά τους.