Fitness

10 Λάθη που (ίσως) κάνεις και χάνεις μύες

Εκεί που γυμνάζεσαι, τηρείς το πρόγραμμά σου και δεν κλέβεις από τις ασκήσεις σου. Βλέπεις πως δεν μπορείς να σηκώσεις τα κιλά που σήκωνες. Μήπως κάνεις ένα από αυτά τα 10 λάθη και το πληρώνεις σε μυική δύναμη;

Δεν τρως όσο πρέπει

Οι έξτρα θερμίδες μπορεί να μεταφραστούν σε έξτρα λίπος, αλλά αν κάνεις βάρη με συνέπεια, το πιο πιθανό είναι ένα μεγάλο μέρος του βάρους που παίρνεις να γίνει μύες. Δύσκολα θα διογκωθούν οι μύες σου χωρίς το πολύτιμο θερμιδικό πλεόνασμα. Αν θέλεις να αυξήσεις τον όγκο των μυών σου, 2.000 θερμίδες δεν είναι αρκετές. Γιατί το σώμα σου μπει σε φάση λιμοκτονίας-επιβίωσης και παίρνει την ενέργεια που του λείπει από του μύες σου. Αν δεν έχεις περιττό λίπος, με μια υποθερμιδική διατροφή θα χάσεις μυς. Σίγουρα.

Το ρίσκο της καρδιαναπνευστικής άσκησης

Για το cardio έχουμε μιλήσει με τα καλύτερα λόγια. Αλλά, το μεγάλο ΑΛΛΑ, αν κάνεις πολύ συχνά, για μεγάλο χρονικό διάστημα ή χωρίς να έχεις φάει κάτι, τότε σαμποτάρεις την διόγκωση των μυών σου. Το cardio είναι αρκετά ενεργοβόρο, με συνέπεια να μην σου αφήνει τις θερμίδες που χρειάζεσαι για να χτίσεις μυς, ενώ το ίδιο πρόβλημα μπορεί να προκύψει με ασκησιολόγια άνω των 45'. Στην περίπτωση που κάνεις γυμναστική νωρίς το πρωί χωρίς να έχεις φάει, το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο. Το σώμα σου είναι ήδη σε καταβολική φάση (καίει μύες) από τον ύπνο και με την άσκηση χωρίς πρωινό το επιτείνεις.

Οι μέρες ασκήσεων

Ο διαχωρισμός των προπονήσεων σε στήθος, πλάτη, χέρια κτλ, τείνει να θεωρηθεί παρωχημένος και «παλιακός». Μπορεί να έχει την λογική του συστήματος και να έχεις βραχυπρόθεσμα ωφέλη, αλλά θα βρεις ταβάνι σύντομα και κινδυνεύεις να βρεις και τοίχο από κάποιον τραυματισμό. Με τον διαχωρισμό των ασκήσεων σε γενικές ομάδες μυών, δεν βοηθάς τους μεγάλους μύες σου να μάθουν να δουλεύουν αρμονικά, κάτι που θα σου επιτρέψει να σηκώσεις μεγαλύτερα βάρη. Και είναι τα μεγάλα βάρη που δίνουν την μεγάλη μυική αύξηση.

Οι διατάσεις

Κατά καιρούς τις κατηγορούμε ως βαρετές και με μη αποδεδειγμένα οφέλη. Κάτι που έχει αποδειχθεί όμως είναι ότι με τις διατάσεις αυξάνεται το εύρος κίνησης των μυών, δημιουργώντας περισσότερο χώρο για μυικές ίνες. Ταυτόχρονα, κάποιες έρευνες δείχνουν ότι οι διατάσεις μετά την άσκηση, κάνουν πιο γρήγορη την αποκατάσταση.

Πρωτεϊνική αποθεραπεία

Δεν παίρνεις τα απαραίτητα συστατικά μετά την προπόνηση. Αν πιείς ένα σέικερ με μίγμα πρωτεΐνης-υδατάνθρακα, η αποθεραπεία σου ξεκινά άμεσα, επαναπληρώνοντας τις αποθήκες γλυκογόνου και δίνοντας στο σώμα σου τα απαραίτητα συστατικά για να επιδιορθώσει και να δημιουργήσει μύες.

Εξάντληση χωρίς νόημα

Τα αμέτρητα σετ μπορεί να κάνουν τους μύες σου να πρηστούν, αλλά αυτό δεν οδηγεί υποχρεωτικά σε αύξηση των μυών σου. Το πρήξιμο οφείλεται σε φλεγμονή και δεν θα εξελιχθεί σε μυική αύξηση. Αν μπορείς να κάνεις 20 σετ σε κάτι, σημαίνει ότι «κλέβεις» στο βάρος που μπορείς να σηκώσεις.

Ύπνος=αυξητική ορμόνη

Τόσο απλά. Με 6 ή λιγότερες ύπνου ημερησίως παρεμποδίζεις την ορθή παραγωγή χημικών ζωτικής σημασίας για την δημιουργία μυών. Τέλος, αν γυμνάζεσαι 7 ημέρες την εβδομάδα είναι απολύτως σίγουρο ότι θα αρχίσεις να χάνεις σε μύες, γιατί δεν επιτρέπεις την σωστή μυική αποκατάσταση και τις απαραίτητες «επιδιορθώσεις» στους μύες σου. Αν μη τι άλλο δεν είμαστε κάτι παραπάνω από ένα εργοστάσιο και εσύ δεν αφήνεις τους μηχανικούς να παρέμβουν.

Δεν τρως συστηματικά

Η κατανάλωση τροφίμων ανά τρίωρο είναι αναγκαία, γιατί μετά τις τρεις ώρες χωρίς τροφή, ο οργανισμός μας μειώνει τον μεταβολισμό αισθητά. Κάθε φορά που γίνεται αυτό, ένα μεγάλο μέρος της ενέργειας από την τροφή αποθηκεύεται ως λίπος, γιατί το σώμα μας μπαίνει σε φάση επιβίωσης και προσπαθεί να φτιάξει αποθήκες λίπους. Ταυτόχρονα επειδή πέφτει ο μεταβολικός ρυθμός, δυσλειτουργεί και το μυαλό, που αρχίζει και επικεντρώνει όλο και περισσότερο στην εύρεση τροφής.

Δεν αλλάζεις πρόγραμμα

Ο Γιάννης ο μπάρας. Έτσι σε γνωρίζει ο κόσμος. Γιατί έχεις να αλλάξεις το πρόγραμμά σου χρόνια, αποτρέπωντας το σώμα σου από καινούρια οφέλη και που σιγά σιγά οδηγεί στο κάψιμο των μυών σου. Αν δεν αλλάξεις την άσκηση, το βάρος ή τις επαναλήψεις δεν θα δεις σύντομα άλλα ορατά κέρδη, αντίθετα αν πιέσεις λίγο τον εαυτό σου ρισκάρεις τραυματισμό.

Γυμνάζεις ότι φαίνεται

Γυμνάζοντας μόνο κοιλιακούς, χέρια και ότι φαίνεται στον καθρέπτη, ναι μεν τρέφεις τον εγωισμό σου, αλλά δεν θα δεις ολική ανάπτυξη του σώματος. Το 70% των μυών σου βρίσκεται στα πόδια και στην πλάτη, οπότε παραμελώντας αυτά δεν το λες και ακριβώς μυική ενδυνάμωση. Το λες κάνω χέρια για το κοντομάνικο που άρχισα να φοράω. Άσε που η μυική ανομοιογένεια είναι κάτι που πληρώνεται με τραυματισμούς και ανισορροπία.