ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Υγιεινά αλλά με μέτρο!

Είναι να μην σε πάρει Αβοκάντο

Η γνωστή υπερτροφή με τα καλά λιπαρά, 20 βιταμίνες, περισσότερο ποτάσιο από τη μπανάνα και τα 10 γραμμάρια ινών που είναι κατάλληλο μέχρι και για μωρά παιδιά! Αποτελεί το Α και το Ω για όμορφο δέρμα και λαμπερά μαλλιά. Το γεγονός όμως ότι τα μονοακόρεστα λιπαρά του έχουν τύχει τέτοιας ευνοϊκής διαφήμισης, μας ωθεί να ξαχνάμε ότι το λίπος είναι λίπος και πως το αβοκάντο θέλει μέτρο!

 

Μπάρες

Πολύ ωραίες οι μπάρες δημητριακών τόσο αυτές της αγοράς, όσο και των αρτοποιίων. Με μια μικραίες οι μπάρες δημητριακών τόσοσοτελεή διαφορά: Μπορεί να έχει πιο πολύ ζάχαρη ή σιρόπι και από το πιο παχυντικό κέικ. Αν δε προσθέσετε τους ξηρούς καρπούς, τυχόν σταφίδες ή μούρα και το μέλι, τότε μιλάμε ότι δεν πρέπει να τρώτε παραπάνω από 1-2 ημερησίως.

 

Καταζητείται ο Ξηρός (καρπός) 

Το κατάλληλο συμπλήρωμα σε μια διατροφή με φρούτα και λαχανικά για μια ισορροπημένη διατροφή. Με τη διαφορά ότι αν δεν είναι σκίουρος που πηδάει από δέντρο σε δέντρο, θερμιδικά έχεις πρόβλημα. Πολλές φορές κάποιος που βλέπει αθλητικά ή κάτι που τον ενδιαφέρει στην τηλεόραση, ξεχνιέται και μέχρι να του πει ο εγκέφαλος «Basta μεγάλε θα φας και εμάς!», έχει προσλάβει 140 θερμίδες για κάθε 30 γραμμάρια. Δηλαδή περίπου 465 τα 100 γραμμάρια! Μόνη λύση να τρώτε ξηρούς καρπούς με τον νόμο του 20. Δηλαδή 20 ξηροκάρπια μετά την άσκηση, που θα τα έχετε πάρει μαζί σας σε ένα μικρό κουτάκι και ποτέ βλέποντας τηλεόραση.

 

Αποξηραμένα φρούτα -γεμάτα ζάχαρη, προσοχή στα ψιλά γράμματα-

 Συμπυκνωμένα θρεπτικά συστατικά και αντιoξειδωτικά σε μια μόνο μπουκιά! Έτσι δεν είναι; Όχι, δεν είναι έτσι.. Καλή η παπάγια, τα σύκα,το κίτρο, η φράουλα κτλ, αλλά τους προσθέτουν τόση πολλή ζάχαρη ως συντηρητικό που είναι ανώφελο διατροφικά να τα τρως. Ειδικά να είσαι από αυτούς που βλέπουν αποξηραμένα φρούτα και παθαίνουν ΑΜΟΚ χωρίς να μπορούν να σταματήσουν… Με πολύ μέτρο η κατανάλωσή τους, προτιμήστε μπανάνα τσιπς, σύκα χωρίς έξτρα ζάχαρη και χουρμάδες.

 

Σοκολάτα

Η σοκολάτα λοιπόν, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα δώρα της γης. Είναι γεμάτη πολυφαινόλες και αντιοιξειδωτικά που μας βοηθούν τόσο στην εμφάνιση, όσο και στην ψυχολογία και την ενέργεια πριν την άσκηση! Παρόλα αυτά προτιμήστε από 70% και πάνω περιεκτικότητα σε κακάο, ενώ είναι καλή ιδέα να αγοράζετε μικρές συσκευασίες. Σε αντίθετη περίπτωση αγοράζετε σοκολάτες με πολλή ζάχαρη που μπορούν να σας δημιουργήσουν θερμιδικό πλεόνασμα!

 

Χωρίς γλουτένη – με περισσότερες θερμίδες

Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη μπορεί μεν να ακούγονται πιο υγιεινά -και είναι πολύτιμα για αυτούς που πραγματικά έχουν δυσανεξία- αλλά πολλές φορές οι χημικοί τροφίμων στην προσπάθειά τους να μιμιθούν τα προϊόντα με γλουτένη στη υφή και τη γεύση, καταλήγουν σε θερμιδικά εγκλήματα με καλαμποκάλευρο ή σκούρο ρύζι. Προτιμήστε προϊόντας που δεν έχουν γλουτένη από τη φύση τους.

 

They look so Smooth(ies)

Τα smoothies είναι και φαίνονται υγιεινά, αλλά στις ποσότητες που σερβίρονται, σε κουβά δηλαδή, φτάνουν από 600 μέχρι 1000 θερμίδες! Προτιμήστε τα πράσινα smoothies ή φτιάξτε τα μόνος σας αποφεύγοντας τα ζαχαρούχα προϊόντα για την έξτρα γεύση.

 

10 με τόνο 

Ένας απλός τόνος σε νερό έχει λιγότερες από 200 θερμίδες με 1 γραμμάριο λίπους. Αν όμως τον εντάξεις σε σαλάτα ή σε σάντουιτς, αναλόγως το υπόλοιπο περιεχόμενο μπορεί να καταλήξετε σε ένα γευστικό χουλιγκανισμό. Μην προσθέσετε σάλτσα ή προτιμήστε δική σας βινεγκρέτ. 

 

Μην σε πάρουν με τα γιαούρτια!

Μεστή γεύση και γεμάτο πρωτεΐνη, το στραγγιστό γιαούρτι είναι από τα καλύτερα δώρα που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας. Αν τώρα βάλετε φρουτάκια, μελάκι, βρώμη, πεπόνι και ένα σούπερμάρκετ πάνω δεν θα είναι πια και τόσο υγιεινό, αλλά σούπερ θερμιδικό…