ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι συμβαίνει με το νερό με λεμόνι και όλοι έχουν τρελαθεί;

Νέοι, γέροι, γυμνασμένοι, καμπούρηδες, η Gwyneth, μια μεγάλη μερίδα των «ψαγμένων» διατροφικά ανθρώπων που ορκίζονται στην δύναμη της φύσης έχει καταφύγει στο νερό με λεμόνι (ενίοτε με μέλι). Τι ισχύει και τι όχι;

Ενώ μια μεγάλη μερίδα του κόσμου πιστεύει πως το νερό με λεμόνι κάνει θαύματα, στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Κατ'αρχάς το νερό με το λεμόνι δεν αδυνατίζει. Αλλά η αλήθεια είναι ότι σε προστατεύει από το να πιείς κάτι πραγματικά παχυντικό και η φυτική ίνα πηκτίνη που περιέχει σου δημιουργεί αίσθημα κορεσμού. Τις χρήσεις του νερού στον ορθό μεταβολισμό τις ξέρουμε ήδη. Το νερό είναι ήπιο διουρητικό από μόνο του, αλλά με λίγο λεμόνι αποκτά λίγη παραπάνω διουρητική δράση. Αν έχεις ευαίσθητο στομάχι, καούρες και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, δεν πρέπει να το χρησιμοποιείς σε καθημερινή βάση, παρά τα όσα λέγονται.

Δεν πρέπει όμως να λέμε μόνο τα αρνητικά. Η Βιταμίνη C που περιέχει το λεμόνι δίνει ώθηση στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, ενώ η Βιταμίνη C είναι το πρώτο πράγμα που καταβαραθρώνεται σε στρεσογόνες καταστάσεις. Ταυτόχρονα με την τόνωση του ανοσοποιητικού μας, το λεμόνι έχει αντισηπτικές και ανττιμικροβιακές ιδιότητες. Για να αφήσουμε την Βιταμίνη C στην άκρη, είναι ένα συνθετικό μέρος της διαδικασίας για την δημιουργία κολαγόνου από τον οργανισμό μας. Ένας επόμενος λόγος για να πιείς λεμόνι με νερό το πρωί είναι επειδή σε ξυπνάει. Η έντονη όξινη γεύση του λεμονιού και όλες οι έντονες γεύσεις και μυρωδιές (μέντα, δυόσμος κτλ), έχουν την τάση να κινητοποιούν το εγκέφαλο (stimulating effect). Αυτό είναι επίσης χρήσιμο, στην περίπτωση που θέλεις να κόψεις τον καφέ.

Το φρεσκοστυμένο λεμόνι τέλος, εμπλουτίζει το νερό μας με κιτρικό οξύ, ποτάσιο, ασβέστιο και μαγνήσιο, βοηθώντας  τα οστά και την ορθή καρδιακή λειτουργία.