ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι σε κάνει να πεινάς; (Κι όμως δεν είναι αυτό που νομίζεις!)

Ήξερες ότι η αγαπημένη σου εκπομπή ή το αφρόλουτρο σου μπορεί να σου «ανοίξουν» την όρεξη; Ανακάλυψε τις άγνωστες αιτίες που μπορεί να σε οδηγήσουν κατευθείαν στο ψυγείο σου;

Το χλιαρό νερό

Ξεκινάς την μέρα σου πίνοντας χλιαρό νερό επειδή διάβασες ότι μπορεί να ενεργοποιήσει το πεπτικό σου σύστημα; Η συνήθεια αυτή ­παρόλο που είναι υγιεινή­ κρύβει έναν σημαντικό κίνδυνο: το χλιαρό νερό σε συνδυασμό με το λεμόνι προάγει τη διαδικασία της πέψης με αποτέλεσμα να υπάρχει η πιθανότητα να σου ανοίξει η όρεξη, κάτι που σίγουρα δεν θέλεις να συμβεί αν θέλεις να χάσεις κιλά. Η όρεξη σου θα μειωθεί με ένα καλό πρωινό, αν όμως παρατηρείς ότι το χλιαρό νερό με το λεμόνι σε κάνουν να τρως μεγαλύτερη ποσότητα πρωινού, μπορείς να περιορίσεις αυτό το ενδεχόμενο προσθέτοντας στο νερό και μερικές σταγόνες από λάδι καρύδας, το οποίο σε φυσιολογικές ποσότητες θεωρείται ότι συμβάλλει στην απώλεια βάρος (συγκεκριμένα περιέχει λιπαρά οξέα που αυξάνουν τον μεταβολικό ρυθμό και περιορίζουν την όρεξη).

Το πρόγραμμα γυμναστικής σου

Μήπως άλλαξες πρόσφατα το πρόγραμμα προπόνησης σου; Η ποικιλία όσον αφορά στην άσκηση είναι καλή, ωστόσο δοκιμάζοντας διαρκώς νέες ασκήσεις είναι πιθανό να αυξήσεις την όρεξη σου. Οι αλλαγές στο πρόγραμμα γυμναστικής μπορεί στην αρχή να σε κάνουν να νιώθεις πεινασμένη, επειδή το σώμα σου προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση γεγονός που αυξάνει την όρεξη καθώς ο οργανισμός σου στην περίπτωση αυτή χρειάζεται επιπλέον ενέργεια. Μια καλή ιδέα για να αποφύγεις αυτό το ενδεχόμενο είναι να κρατάς διατροφικό ημερολόγιο ώστε να μπορείς να ελέγχεις καλύτερα το πόσο τρως σε σχέση με το πόσο γυμνάζεσαι.

Η στερητική δίαιτα

Το σώμα σου μισεί την απώλεια βάρους και αντιδρά σε αυτή. Αυτός είναι και ο λόγος που οι στερητικές δίαιτες συχνά επιφέρουν τον αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δυστυχώς δεν μπορείς να σταματήσεις αυτή τη λειτουργία του οργανισμού σου, μπορείς ωστόσο να ακολουθήσεις μια ισορροπημένη δίαιτα αποφεύγοντας τις υπερβολές και τις δίαιτες εξπρές και να φροντίσεις να κοιμάσαι τουλάχιστον 6 με 7 ώρες την ημέρα καθώς ο ανεπαρκής ύπνος συνδέεται με αυξημένα επίπεδα γρελίνης στον οργανισμό. Η γρελίνη είναι μια ορμόνη που αυξάνει την όρεξη και εκκρίνεται όταν το στομάχι μας είναι άδειο, επομένως τρώγοντας συχνά και μικρά μπορείς να αποφύγεις την πείνα και τα περιττά κιλά.

Το αφρόλουτρο σου

Πρόσεξε αν το αφρόλουτρο σου έχει άρωμα βανίλιας, σοκολάτας ή φρούτων. Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές τα συγκεκριμένα αρώματα είναι πιθανό να αυξήσουν την όρεξη των ατόμων που προσπαθούν να αδυνατίσουν. Όπως λέει η ερευνήτρια Jennifer Coelho από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά, αν και δεν είναι σίγουρη για ποιον ακριβώς λόγω συμβαίνει αυτό, θεωρεί πώς όσοι βρίσκονται σε δίαιτα δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στα αρώματα και τις μυρωδιές  γενικά. Προσπάθησε, λοιπόν, να αποφεύγεις αυτά τα έντονα αρώματα.

Η αγαπημένη σου εκπομπή

Προφανώς δεν θα εκπλαγείς, αν σου πούμε ότι οι εκπομπές ή οι ταινίες που βασίζονται στη μαγειρική και το φαγητό σε κάνουν να πεινάς. Ωστόσο το ίδιο ισχύει και για τις ταινίες που περιέχουν σκηνές βίας ή θανάτους. «Αυτές οι εκπομπές μας κάνουν να σκεφτόμαστε περισσότερο το θάνατο», λέει η Καθηγήτρια Naomi Mandel από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνας.  «Και όταν σκεφτόμαστε το ενδεχόμενο του θανάτου αναρωτιόμαστε αν ζούμε σύμφωνα με τα κοινωνικά στάνταρς», αναφέρει. Οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση που απαντούν με ''όχι''  στον παραπάνω προβληματισμό, συχνά προσπαθούν να αποσπάσουν το μυαλό τους μέσω του φαγητού και του ποτού. Τα καλά νέα είναι ότι αν σου αρέσουν οι εκπομπές και οι ταινίες αυτού του είδους, δεν υπάρχει λόγος να τις αποφεύγεις. Υπάρχει ένας πιο απλός τρόπος λένε οι ερευνητές: πριν καταναλώσεις κάποιο ανθυγιεινό σνακ κοιτάξου στον καθρέφτη. Φαίνεται ότι η τακτική αυτή μειώνει την επιθυμία μας να φάμε παραπάνω από το κανονικό!