Τραυματίστηκες και παίρνεις κορτιζόνη; Να τι μπορείς να φας και τι όχι.
Πολλοί αθλητές τραυματίζονται συχνά στις αρθρώσεις όπως στα γόνατα, τον ώμο, την ποδοκνημική και στους τένοντες. Για να μπορέσουν να παραμείνουν ενεργοί χρησιμοποιούνται τα κορτικοστεροειδή όπως είναι η κορτιζόνη, για ενέσεις. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα στεροειδή δεν παρέχουν μακροπρόθεσμο όφελος και έχουν βλαβερή επίδραση στους τένοντες και τους χόνδρους. Επίσης, η κορτιζόνη, είναι μεν ισχυρό αλλά νόμιμο φάρμακο ενίσχυσης της απόδοσης, το οποίο χρησιμοποιείται για να μειώσει τη φλεγμονή, μειώνει επίσης τη δυσφορία της καθημερινής σκληρής προπόνησης και των αγώνων και ανεβάζει τη ψυχική διάθεση.
Όταν παίρνεις κορτιζόνη εμφανίζονται παρενέργειες σε πολλά συστήματα του οργανισμού, όπως στον ενεργειακό μεταβολισμό, στον μεταβολισμό του νερού και των μετάλλων (νάτριο, κάλιο, ασβέστιο και φώσφορος).
Ο στόχος της διατροφής όταν κάνεις θεραπεία με κορτικοστεροειδή είναι η μείωση ορισμένων παρενεργειών που σχετίζονται με τη μακροχρόνια θεραπεία και η διόρθωση σημαντικών μεταβολικών διαταραχών.
Ποιες είναι οι διατροφικές οδηγίες
Διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
H διατροφή θα πρέπει να είναι χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, μέτρια έως πλούσια σε πρωτεΐνες (1,5 g / Kg /day) και χαμηλή σε λιπαρά (<30% των συνολικών θερμίδων).
Όχι στο αλάτι
Απόφευγε τροφές πλούσιες σε νάτριο όπως: τουρσιά κονσέρβας, καπνιστά-παστά, ελιές, ψωμί, αλλαντικά, αλμυρά τυριά, αλατισμένους καρπούς, έτοιμες σάλτσες. Προμηθεύσου επίσης προϊόντα χωρίς αλάτι (ψωμί, φρυγανιές).
Αντικατέστησε το αλάτι χρησιμοποιώντας καρυκεύματα, λεμόνι, ξύδι για ενίσχυση της γεύσης.
Μείωσε τη ζάχαρη
Μείωσε την κατανάλωση ζάχαρης αλλά και των τροφίμων που την περιέχουν όπως αναψυκτικά, καραμέλες, γλυκά, κέικ, μπισκότα.
Κατανάλωνε πολλά φρούτα και λαχανικά
Προτίμησε τρόφιμα με υψηλές ποσότητες νερού όπως φρούτα και λαχανικά.
Πάρε ασβέστιο και βιταμίνη D
Αύξησε την κατανάλωση σε ασβέστιο (γαλακτοκομικά προϊόντα, σαρδέλες με κόκκαλα, σολομό, μαρίδα, ξηροί καρποί και σπόροι, πράσινα λαχανικά, όσπρια, σόγια) και σε βιταμίνη D (Λιπαρά ψάρια, μανιτάρια, κρόκος αυγού).
Αύξησε το κάλιο και το μάγνησιο
Αύξησε την ποσότητα σε κάλιο (μπανάνες, αβοκάντο, πορτοκάλια, πατάτες, σπανάκι, μπρόκολο) και σε μαγνήσιο (Ξηροί καρποί, δημητριακά ολικής άλεσης, γαρίδες).
Επίλεγε άπαχη πρωτείνη
Η κορτιζόνη έχει επίδραση στη μυική μάζα, ο καταβολισμός της μυϊκής μάζας είναι μία συχνή παρενέργεια. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε αυξημένες πρωτεϊνικές ανάγκες. Το σημαντικό στην προσπάθεια της αύξησης της προσλαμβανόμενης πρωτεΐνης είναι η ταυτόχρονη χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών. Ο συνδυασμός αυτός είναι απαραίτητος γιατί συχνά, τα τριγλυκερίδια και η χοληστερόλη του αίματος παρουσιάζουν αυξημένες τιμές σε όσους χρησιμοποιούν κορτιζόνη. Οι πηγές λοιπόν που προτιμώνται για να επιτευχθεί αυξημένη πρωτεϊνική πρόσληψη είναι κυρίως άπαχα γαλακτοκομικά, ψάρια, πουλερικά, όσπρια, ασπράδι αβγών και άπαχο κόκκινο κρέας.