ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τί κάνεις λάθος και δεν αδυνατίζεις; Δες τι λέει η ειδικός

Ίσως να μην κάνεις τίποτα λάθος, ή για την ακρίβεια να μην κάνεις τίποτα. Τελεία. Η αλήθεια είναι ότι μερικές φορές απλώς δεν γυμναζόμαστε ή δεν τρεφόμαστε σωστά. Αλλά ακόμη και αν τρως υγιεινά τρόφιμα, υπάρχει η πιθανότητα να τρως πάρα πολλά από αυτά (ναι, αυτό μπορεί να συμβεί). Η Φίλια Μητρομάρα ρώτησε την κλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο Shirley Patterson να μας πει τί κάνεις λάθος και δεν αδυνατίζεις και πως αυτά τα 5 συνηθισμένα λάθη σου προσθέτουν κιλά, χωρίς να το καταλαβαίνεις.

 

 

1 Δεν ελέγχεις τις μερίδες σου

“Ο έλεγχος των μερίδων είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας όταν θέλει κάποιος να αδυνατίσει”, λέει η Shirley Patterson. “Τα υγιεινά τρόφιμα είναι πολύ καλά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν θερμίδες, ή όσα λένε ότι έχουν λίγα λιπαρά ή μειωμένη ζάχαρη δεν σημαίνει ότι έχουν χαμηλές θερμίδες. Ακόμη και τα τρόφιμα με την ένδειξη “χωρίς γλουτένη” δεν σημαίνει ότι έχουν μειωμένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Η γλουτένη δεν έχει καμία σχέση με την απώλεια βάρους. Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη στα δημητριακά (σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη) που την αποφεύγουν όσοι έχουν δυσανεξία ή ευαισθησία στη γλουτένη, αλλά όσα τρόφιμα δεν περιέχουν γλουτένη δεν προκαλούν απώλεια βάρους. Μπορεί όμως να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο φουσκωμένοι”. Εάν καταναλώνεις περισσότερες θερμίδες από ό,τι καις στις προπονήσεις σου θα κερδίζεις βάρος ή θα παραμένεις στο ίδιο σημείο, δεν θα χάνεις. Έλεγχε τις μερίδες σου, ζύγιζε τις μερίδες σου που και που, για να βεβαιωθείς ότι δεν καταναλώνεις περισσότερο από όσο χρειάζεσαι, και κοίτα πάντα τις ετικέτες των τροφίμων.

2 Δεν είναι όλες οι υγιεινές τροφές ίδιες

Η Shirley Patterson προσθέτει ότι θα μπορούσες επίσης να τρως τροφές που νομίζεις ότι είναι υγιεινές, αλλά δεν είναι. “Κράτησε ένα ημερολόγιο τροφίμων για μια εβδομάδα και αν δεν εντοπίσεις κανένα λάθος, απευθύνσου σε έναν διατροφολόγο για συμβουλές. Πολλές φορές νομίζεις ότι ένα τοστ με τυρί και γαλοπούλα είναι ένα σνακ των 100 θερμίδων. Δεν είναι. Το γεγονός ότι χρησιμοποιήσες π.χ. μαύρο ψωμί και όχι λευκό δεν σημαίνει ότι γλύτωσες θερμίδες (παρεπιπτόντως μπορεί να φτάσει τις 300+ θερμίδες ένα τοστ αν βάλεις και μαγιονέζα, διπλό τυρί κ.λπ.!). Το ίδιο συμβαίνει και το κουλούρι Θεσσαλονίκης. Έχει 250 θερμίδες αυτό το ταπεινό κουλουράκι.

3 Δεν πίνεις αρκετό νερό

“Ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται όταν είμαστε ήπια αφυδατωμένοι. Από τη στιγμή που νιώσεις δίψα, έχει ήδη μπει σε μία κατάσταση αφυδάτωσης. Στόχος σου να πίνεις αρκετό νερό εάν έχει ζεστό καιρό ή γυμνάζεσαι” λέει η ειδικός. “Συχνά συγχέουμε τη δίψα με την πείνα και τρώμε αντί να πιούμε νερό. Έτσι, την επόμενη φορά που νομίζεις ότι πεινάς πιες νερό πρώτα!”.

4 Υπερεκτιμάς τον αριθμό θερμίδων που καις κατά τη διάρκεια της προπόνησης

“Οι περισσότεροι σκέφτονται ότι εφόσον έχουν γυμναστεί αξίζουν αυτό το ποτό ή το επιδόρπιο, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχουν κάψει αρκετές θερμίδες για να κερδίσουν το επιδόρπιο ή το ποτό”, λέει η ειδικός. Ως εκ τούτου, καταλήγουν να κερδίζουν βάρος ή να κολλάνε στα ίδια κιλά. “H ζωή μας έχει γίνει τόσο καθιστική που οι 3 ώρες άσκησης την εβδομάδα είναι το λιγότερο που πρέπει να κάνουμε και δεν πρέπει να θεωρηθεί ως δικαιολογία για υπερβολική κατανάλωση.”

5 Δεν κοιμάσαι καλά

“Ο ανεπαρκής ύπνος έχει τεράστιο αντίκτυπο στην αύξηση του σωματικού βάρους και σε κακές επιδόσεις στις προπονήσεις σου”, δήλωνει η διαιτολόγος. «Ακριβώς το πώς η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την ικανότητά μας να χάσουμε βάρος έχει να κάνει με τις ορμόνες μας.» Οι δύο ορμόνες που είναι βασικές γι’ αυτή τη διαδικασία είναι η γκρελίνη και η λεπτίνη. Η λεπτίνη είναι η ορμόνη που σου λέει να σταματήσεις να τρως και όταν δεν κοιμάσαι καλά, έχεις μειωμένη λεπτίνη και πιθανόν κακή κρίση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής. Μειωμένη λεπτίνη σημαίνει αύξηση σωματικού βάρους: τρως περισσότερο, καθώς ο μεταβολισμός σου επιβραδύνεται όταν δεν κοιμάσαι σωστά και επαρκώς. Η έρευνα δείχνει ότι το ανθρώπινο σώμα απαιτεί 7 – 9 ώρες ύπνου. Πολλοί είναι εκείνοι που ξενυχτούν και δεν κοιμούνται τόσες ώρες. Έτσι δεν έχουν αποτελέσματα ούτε στη δίαιτα ούτε και στην προπόνησή τους, αφού το βράδυ επιδιορθώνονται και αναρρώνουν οι μύες.

Τέλος, “εάν τα κάνεις όλα σωστά και δεν κάνεις κάποιο λάθος μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει κάποια ιατρική πάθηση που χρειάζεται διερεύνηση. Αν τα κάνεις όλα σωστά και δεν καταφέρνεις να αδυνατίσεις, απευθύνσου στο γιατρό σου για να εξετάσεις τη λειτουργία του θυρεοειδούς σου ή την αντίσταση στην ινσουλίνη”, λέει η Shirley Patterson.

 

Ποια είναι η Shirley Patterson

 

Η Shirley Patterson είναι κλινική διαιτολόγος, με πολυετή εμπειρία σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας. Τα τελευταία 8 χρόνια διατηρεί δικό της γραφείο στον Άλιμο, όπου προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες, ακόμα και για πιο ιδιαίτερες ιατρικές παθήσεις. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζι της στο 210-9925864 ή μέσω της φόρμας επικοινωνίας του wefit.