ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Θέλεις να βγάζεις περισσότερη ενέργεια στην άσκηση; Φάε αυτά!

Η ζέστη προσθέτει πολλούς βαθμούς δυσκολίας στη γυμναστική σου. Όταν κάνει ζέστη η άσκηση βγαίνει δυσκολότερα και οι προπονήσεις σου δεν είναι πάντα αποδοτικές. Η ενέργειά σου είναι πεσμένη και νιώθεις ότι χάνεις χρόνο στην προσπάθεια. 

 

 

Κάποιοι έχουν και δυσκολία στη γυμναστική εάν δεν φάνε πρώτα, επειδή είναι πιο ευαίσθητα στις αλλαγές στα επίπεδα γλυκόζης του αίματος τους, τα οποία μειώνονται κατά τη διάρκεια των πρώτων 15-20 λεπτών της γυμναστικής. Η πτώση της γλυκόζης στο αίμα μπορεί να προκαλέσει κούραση, ήπιο ίλιγγο, ή ακόμα και εξάντληση, ειδικά εάν το επίπεδο ήταν ήδη χαμηλό. Εάν θέλεις να ενισχύσεις τις προπονήσεις σου και να βγάζεις περισσότερη ενέργεια στην άσκηση αναζήτησε συμμάχους στην κουζίνα σου: πρόσθεσε αυτές τις 7 τροφές και ροφήματα στη διατροφή σου. Διάβασε σχετικά: 6 φυσικά συμπλήρωματα που… ανασταίνουν και νεκρούς!

 

1 Καφέ και γάλα

Πριν την προπόνηση, ένα φλιτζάνι καφέ με λίγο γάλα χαμηλών λιπαρών είναι ό,τι χρειάζεσαι. Η προσθήκη γάλακτος με χαμηλά λιπαρά δεν προσφέρει μόνο πρωτείνη, ασβέστιο και βιταμίνη D για ισχυρότερα οστά, αλλά παρέχει και υδατάνθρακες για καύσιμα και σταθερή ενέργεια, η καφεΐνη στον καφέ σου δίνει περισσότερο ενέργεια ενώ βοηθά και στην ενυδάτωση. Τέλος, ο καφές βελτιώνει την απόδοση στην άσκηση, γι αυτό και είναι χρήσιμη η κατανάλωσή του πριν από την προπόνηση.  Το παρακάνεις με τον καφέ; Δες τα 12 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου όταν πίνεις καφέ

 

2 Μπρόκολο

Με τα αντιοξειδωτικά που αναχαιτίζουν τη βλαβερή δράση των ελευθέρων ριζών, με φυτκές ίνες που προάγουν την πέψη, καθώς και έναν ολόκληρο στρατό βιταμινών και μετάλλων, το μπρόκολο είναι ένα βασικό όπλο εάν κάνεις αθλήματα αντοχής. Επίσης αποτελεί πλούσια πηγή φυλλικού οξέος, το οποίο θεωρείται καλό για την υγεία της καρδιάς και για τη γονιμότητα. Το μπρόκολο επίσης παρέχει ασβέστιο. Τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου σε καθιστούν πιο ευάλωτο σε κατάγματα κόπωσης, ιδιαίτερα αν κάνεις αθλήματα αντοχής.

 

3 Ντοματοχυμό

Εκτός του ότι περιέχουν βιταμίνη C, οι ντομάτες περιέχουν και ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται λυκοπένιο, το οποίο δίνει αυτό το υπέροχο κατακόκκινο χρώμα, και είναι ισχυρό θρεπτικό συστατικό για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη στους άνδρες. Αλλά οι ντομάτες μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους μύες να ανακάμψουν και τα αγγεία να επανέλθουν μετά την πίεση και την ένταση που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της άσκησης. Ακόμη και ο χυμός ντομάτας βοηθά στη μείωση του οξειδωτικού στρες μετά την άσκηση. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Γενικό Χημείο του Κράτους, οι αθλητές που κατανάλωναν χυμό ντομάτας μετά την άσκηση τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους επέστρεφαν σε φυσιολογικά επίπεδα σχεδόν άμεσα μετά την άσκηση. Επιπλέον, η ντομάτα έχει συνδεθεί με φυσικές ορμόνες απώλειας βάρους στο σώμα, όπως η λεπτίνη, ένας τύπος πρωτεΐνης που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολικού ρυθμού και της όρεξης.

 

4 Κακάο

Το κακάο είναι ιδιαίτερα θρεπτικό, πλούσιο σε μαγνήσιο, αντιοξειδωτικά και αμινοξέα. Για να πάρεις όμως όλα τα οφέλη θα πρέπει να καταναλώνεις cacao nibs, τριμμένο σε σκόνη για να πασπαλίσεις το γιαούρτι, τα φρούτα ή να τα προσθέσεις σε granola. Μετά το τρέξιμο λίγη μαύρη σοκολάτα θα σου δώσει την ενέργεια που χρειάζεσαι. Όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητά της σε κακάο, τόσο το καλύτερο. Διάβασε σχετικά: 9 σοβαροί λόγοι για να φας σοκολάτα μετά την προπόνηση

 

5 Βραζιλιάνικα καρύδια

Όλα τα καρύδια είναι γεμάτα με βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, αλλά τα καρύδια Βραζιλίας είναι μια από τις λίγες καλές πηγές σεληνίου, ενός μετάλλου και άλλων μικροθρεπτικών ουσιών που βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Τα «καλά» λιπαρά που περιέχουν τα καρύδια βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης. Η ένταση της άσκησης μπορεί να σε πεινάσει πολύ, γι 'αυτό είναι σημαντικό να επιλέγεις τρόφιμα και σνακ που συσκευάζονται εύκολα και κόβουν την πείνα. Είναι μια καλή επιλογή για να νικήσεις τις λιγούρες γύρω στις 4 το απόγευμα και να πάρεις την ενέργεια που χρειάζεσαι για να συνεχίσεις την προπόνησή σου.

 

6 Μπανάνες

Τι άλλο να πούμε (Φάε την μπανάνα σου: Έχεις 10 σπουδαίους λόγους!) για τις μπανάνες εκτός του ότι είναι το τέλειο on the go σνακ, γεμάτο θρεπτικά συστατικά, για πριν και μετά την προπόνηση. Ωστόσο έχουμε και κάτι καινούριο: μην πετάς τη φλούδα της. Ταϊβανοί διατροφολόγοι βρήκαν ότι η φλούδα δεν είναι μόνο γεμάτη με ακόμα περισσότερο κάλιο, αλλά και με σεροτονίνη που ενισχύει τη διάθεση καθώς και λουτεΐνη που προστατεύει τα μάτια. Αν και οι μπανάνες είναι ελαφρώς υψηλότερες σε θερμίδες από ότι άλλα φρούτα, οι θερμίδες της προέρχονται κυρίως από υδατάνθρακες, γεγονός που τους καθιστά σούπερ καύσιμο για ανεφοδιασμό πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά από μια προπόνηση. Το κάλιο που περιέχει μειώνει τις μυϊκές κράμπες κατά τη διάρκεια της άσκησης.

 

7 Νερό

Ένας από τους πιο σημαντικούς καθοριστικούς παράγοντες των ενεργειακών σου επιπέδων είναι τα επίπεδα της ενυδάτωσής σου. Η αφυδάτωση χτυπά πολύ πιο γρήγορα και πιο σκληρά από την πείνα. Το νερό είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά όλων των θρεπτικών ουσιών στο αίμα που χρησιμοποιούμε για ενέργεια, καθώς και για να απαλλαγούμε από τη συσσώρευση αποβλήτων που οδηγεί σε κόπωση. Χωρίς αρκετό νερό, δεν μπορούμε να μεταβολίσουμε τα τρόφιμα που καταναλώνουμε σε καύσιμα. Πίνε αρκετό νερό καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά πριν και κατά τη διάρκεια των προπονήσεων. Μάθε εάν To ανθρακούχο νερό σε ενυδατώνει καλύτερα από το κανονικό νερό;