ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα 5 βασικά λάθη που κάνεις στη δίαιτα -και δεν το καταλαβαίνεις!

Άνθρωποι είμαστε και σφάλματα κάνουμε όλοι σε τούτη τη ζωή. Αποδέξου τα, διόρθωσέ τα και χάσε βάρος.

1 Δεν ξέρεις τις θερμίδες
Όπως το γραμμάριο είναι μονάδα όγκου και το εκατοστό μονάδα μήκους, η θερμίδα είναι μονάδα ενέργειας. Οι μονάδες αυτές χρησιμοποιούνται από το σώμα για να εκτελέσει σωματικές δραστηριότητες, καθώς και όλες τις μεταβολικές διαδικασίες. Μόνο τέσσερα συστατικά των τροφών παρέχουν θερμίδες: οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες έχουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, το αλκοόλ 7 θερμίδες ανά γραμμάριο και τα λιπαρά 9 θερμίδες ανά γραμμάριο.

2 Δεν παίρνεις πρωινό
Όσοι προσπαθούν να αδυνατίσουν συνήθως παραλείπουν το πρωινό γεύμα ή τρώνε στα γρήγορα ένα γιαούρτι ή πίνουν έναν καφέ. Όμως, η παράλειψη του πρωινού μπορεί να σε κάνει να νιώσεις μεγάλη πείνα αργότερα. Για να αποφύγεις τις λιγούρες, φρόντισε να τρως ένα χορταστικό πρωινό και μεσημεριανό, καθώς και ένα σνακ (κατά προτίμηση με πρωτεΐνες) ανάμεσα στο μεσημεριανό και το δείπνο.

3 Δεν διαχειρίζεσαι το στρες
Πολλοί χαλαρώνουν από το στρες και το άγχος μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά με τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες, όπως κέικ, μπισκότα και άλλα γλυκά. Για να κόψεις τη συνήθεια και να χαλαρώσεις, προσπάθησε να καθιερώσεις ένα τελετουργικό μετά τη δουλειά, όπως το περπατάς ή να κάνεις διατάσεις για 10 λεπτά πριν φας.

4 Δεν αφήνεις χώρο για ατασθαλίες
Μπορείς να αφήνεις στην άκρη θερμίδες ώστε να τρως περισσότερο σε ειδικές περιπτώσεις, αλλά μια πιο έξυπνη κίνηση είναι να τρως τροφές που είναι χαμηλές σε θερμίδες αλλά χορταστικές τις μέρες που θέλεις να αφήσεις λίγο «ελεύθερο» χώρο. Για παράδειγμα, αν συνήθως τρως ένα σάντουιτς γαλοπούλα για μεσημεριανό, δοκίμασε μια σαλάτα με γαλοπούλα. Εναλλακτικά, ασκήσου περισσότερο την προηγούμενη και την επόμενη μέρα από τη συγκεκριμένη περίσταση. Με κάθε χιλιόμετρο με γρήγορο περπάτημα καις 60 θερμίδες περίπου.

5 Δεν ασκείσαι
Σκέφτεσαι ότι πρώτα θα αδυνατίσω και μετά θα ασκηθώ. Κι όμως οι ειδικοί προτείνουν άσκηση 30 λεπτά την ημέρα για να βελτιώσεις την υγεία σου και για να διατηρήσεις το βάρος σου (αν θέλεις να χάσεις κιλά, πρέπει να αυξήσεις το χρόνο). Απλές αλλαγές, όπως το να τρέχεις, να κάνεις ποδήλατο, ή να κανονίζεις «ραντεβού» άσκησης με το σύντροφο ή τους φίλους σου, είναι μια καλή αρχή.