ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα 5 superfoods που πρέπει να τρώνε όλες οι νέες μαμάδες

Θα ξορκίσουν την πείνα σου, θα σου δώσουν ενέργεια, θα σε βοηθήσουν να αδυνατίσεις (ο θηλασμός καίει μέχρι και 500 θερμίδες την ημέρα) και θα σε γεμίσουν με βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.

1 Δημητριακά ολικής άλεσης, πλούσια σε φυτικές ίνες

Κάθε πότε: Κάθε μέρα.

Ένα μπολ με 40 γραμμ. δημητριακά και γάλα 2% λιπαρά για το πρωινό σου γεύμα θα ικανοποιήσει την πείνα σου και θα σε βοηθήσει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, ένα κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι νέες μητέρες, δεδομένου ότι οι ορμόνες του θηλασμού μειώνουν την κινητικότητα του εντέρου. Αντί για γάλα μπορείς να ρίξεις μια γενναία κουταλιά γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά. Πέραν του ότι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, το γιαούρτι περιέχει προβιοτικά, “καλά” βακτήρια που μπορούν να βοηθήσουν στην πέψη.

2. Αυγό

 Κάθε πότε: Κάθε μέρα.

Για να χάσεις τα κιλά της εγκυμοσύνης τρώγε αυγά στο πρωινό σου. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σε βοηθήσει να καταναλώνεις λιγότερες θερμίδες το υπόλοιπο της ημέρας, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη. Και αυτό γιατί ένα αυγό έχει περίπου 5 ή 6 γραμμάρια πρωτεΐνης που θα σε χορτάσει, το οποίο σημαίνει ότι δεν θα νιώσεις λιγούρες μία ώρα αργότερα. Τα αυγά είναι επίσης μια από τις καλύτερες πηγές της χολίνης, μια θρεπτική ουσία ζωτικής σημασίας για το «χτίσιμο» του κέντρου μνήμης του εγκεφάλου ενός μωρού που, όπως και όλα τα θρεπτικά συστατικά, μπορεί να περάσει στο μωρό σου μέσω του μητρικού γάλακτος.

3. Μπριζόλα

Κάθε πότε: Έως δύο φορές την εβδομάδα.

Το μοσχάρι είναι γεμάτο σίδηρο και ψευδάργυρο, δύο σημαντικά μεταλλικά στοιχεία για την ανάκτηση ενέργειας και την παραγωγή μητρικού γάλακτος. Επίλεγε κομμάτια άπαχα που θα σου παρέχουν θρεπτικές ουσίες αλλά λιγότερες θερμίδες. Δοκίμασέ το ψητό και κομμένο σε φέτες πάνω από τη σαλάτα σου. Δώσε στο κόκκινο κρέας μια ευκαιρία. Αν και είναι υψηλότερο σε λίπος και θερμίδες από το λευκό κρέας περιέχει τη διπλάσια ποσότητα ψευδαργύρου και περισσότερο σίδηρο από όλα τα άλλα είδη κρέατος. Αν δεν τρως κρέας πρέπει να αναπληρώνεις τις ποσότητες βιταμινών Β και πρωτεινών από άλλες πηγές. Αν είσαι αυστηρά χορτοφάγος  χρειάζεται να παίρνεις συμπλήρωμα βιταμίνης Β12.

4. Σολομό και σκουμπρί

Κάθε πότε: Μία ή δύο φορές την εβδομάδα

Περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία κάνουν καλό στην καρδιά σου και βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και της όρασης του παιδιού σου  ενόσω εσύ θηλάζεις.

5. Σπανάκι

Κάθε πότε: όσο συχνά θέλεις.

Είναι το πιο θρεπτικό φυλλώδες πράσινο λαχανικό και περιέχει δύο βασικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται οι νέες μητέρες: το φυλλικό οξύ, το οποίο είναι απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας και για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα  καθώς και για την παραγωγή και αναδόμηση των κυττάρων και την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, ιδιαίτερα σημαντικό αν είχες αιμορραγία κατά τη διάρκεια του τοκετού, και το μαγγάνιο, το οποίο βοηθά στην ανάπτυξη των οστών, των χόνδρων και του κολλαγόνου – το μυστικό για να ανακάμψεις (και να κλείσει πιο γρήγορα η τομή) αν έκανες καισαρική τομή.