ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα 3 απλά κόλπα για να μη φας μέχρι σκασμού στα γιορτινά τραπέζια

Τα Χριστούγεννα πέρασαν αλλά μπροστά σου αρχίζουν και (κατα)στρώνονται τα τραπέζια του πρωτοχρονιάτικου ρεβεγιόν, της πρωτοχρονιάς και των Φώτων. Να μη μιλήσουμε για του Άι Γιαννιού, που σπίτι χωρίς Γιάννη προκοπή δεν κάνει! Ωστόσο, αν θέλεις να κρατηθείς και να μη φας και πάλι μέχρι σκασμού, υπάρχουν μερικά απλά κόλπα που μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις την πολυφαγία στα γιορτινά τραπέζια.

 

 

1ο κόλπο: Πιάσε μία μαύρη!

Δεν χρειάζεται να αποφεύγεις εντελώς τα σοκολατάκια. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας 2,5 ώρες πριν από το γεύμα μειώνει την πρόσληψη θερμίδων κατά 15% σε σύγκριση με τη σοκολάτα γάλακτος. Ψάξε για σοκολατάκια με μαύρη σοκολάτα και περιεκτικότητα σε κακάο 70% και άνω. Επίσης, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Proteome Research έδειξε ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας βοηθάει στη μείωση της λαιμαργίας για γλυκά, ενώ τα πολλά αντιοξειδωτικά που περιέχονται σε αυτή, δίνουν ακόμα περισσότερη ώθηση στο μεταβολισμό. 

 

2ο κόλπο: Μη φοβάσαι το κρύο

Το κρύο των ημερών έχει οφέλη. Η θερμοκρασία του σώματός μας επηρεάζει το μεταβολισμό. Εάν είναι κρύο ή ζεστό, ο ρυθμός μεταβολισμού αυξάνεται κατά περίπου 20%. Μια γρήγορη βόλτα πριν από το δείπνο ή λίγο τρέξιμο στο κρύο θα σου κάνει καλό. Επιπλέον, έρευνα δείχνει ότι όποιος γυμνάζεται σε κρύο περιβάλλον μπορεί να ενισχύσει σημαντικά το ανοσοποιητικό του σύστημα.

 

3ο κόλπο: Φάε αργά

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolismτα τρόφιμα απελευθερώνουν ορμόνες από τον εγκέφαλο που προκαλούν αισθήματα κορεσμού. Όσο πιο αργά τρως, τόσο λιγότερο θα φας. Και τόσο περισσότερο θα το απολαύσεις. Εάν τρως αργά δίνεις στον οργανισμό σου τον απαιτούμενο χρόνο προκειμένου να λάβει το μήνυμα του κορεσμού ο εγκέφαλος. Τρώγοντας αργά και απολαμβάνοντας την τροφή ενδεχομένως τρως και μικρότερη ποσότητα. Πάρε και την πληροφορία της ημέρας: σε έναν υγιή ενήλικα απαιτούνται 12 λεπτά για να φτάσει το μήνυμα του κορεσμού στον εγκέφαλο, ενώ σε έναν παχύσαρκο μπορεί να ξεπεράσει τα 20 λεπτά!