Ρωτήσαμε την κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου, M.Sc, για το πώς μπορούμε να περιορίσουμε το αλάτι από τη διατροφή μας.
Η 17η Μαΐου έχει οριστεί ως Παγκόσμια ημέρα κατά της Υπέρασης. Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί μια “σιωπηλή” νόσος που προσβάλει το 20% του πληθυσμού παγκοσμίως, ενώ 1 στους 3 Έλληνες φαίνεται να πάσχει από υπέρταση. Αποτελεί παράγοντα κινδύνου για σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις, βλάβη των νεφρών και των ματιών. Οι κυριότεροι παράγοντες που μπορούμε να φροντίσουμε για να ρίξουμε τη πίεσή μας είναι η φυσική δραστηριότητα, η διακοπή του καπνίσματος, η μείωση του βάρους, ο περιορισμός της λήψης αλκοόλ και του αλατιού στη διατροφή μας.
Πόσο αλάτι μπορείς να καταναλώνεις ημερησίως;
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη αλατιού είναι τα 6 γρ., δηλαδή 1 κουταλάκι, ή τα 2.400 mg νατρίου. Σύμφωνα με διάφορες έρευνες ένας μέσος Έλληνας καταναλώνει τη διπλάσια ποσότητα, με κυριότερη πηγή άλατος το επιτραπέζιο αλάτι, τα τυποποιημένα τρόφιμα και το ψωμί. Όλα τα εύγευστα τρόφιμα έχουν αλάτι, ακόμα και τα γλυκά!
Πως μπορεί να περιορίσεις το αλάτι;
- Συστήνεται σοβαρός περιορισμός εώς και αποφυγή των παρακάτω:
- Επιτραπέζιο αλάτι
- Αλμυρά τυριά, ελιές, πάστα ελιάς
- Αλατισμένο βούτυρο και μαργαρίνη
- Καπνιστά, παστά ή κονσερβοποιημένα τρόφιμα και αλλαντικά
- Τουρσί και κονσερβοποιημένα λαχανικά
- Συμπυκνωμένος χυμός τομάτας, κύβου λαχανικών και ζωμού κρέατος, σάλτσες-dressings
- Ξηρούς καρπούς, σνακ όπως πατατάκια, γαριδάκια, ποπ κόρν
- Φαγητά τύπου fastfood, πίτσες, σουβλάκια
- Γλυκά
- Ενισχύστε τη γεύση των φαγητών σας με χυμό λεμονιού, ξύδι, φύλλα δάφνης, ξερή μουστάρδα, κρεμμύδι, πάπρικα, μυρωδικά και καρυκεύματα
- Επιλέξτε τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο ή αλάτι που περιέχουν κάτω από 0,1 γρ. νατρίου ή 0,3 γρ. αλατιού/100 γρ.