ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόση σαλάτα πρέπει να φας για έχεις μνήμη ελέφαντα;

Όλοι γνωρίζουμε ότι η σαλάτα μας κάνει καλό, μας προσφέρει βασικές θρεπτικές ουσίες όπως πρωτεΐνες, σίδηρο, φυτικές ίνες και άλλα – στη διατροφή μας. Αλλά μέχρι τώρα δεν γνωρίζαμε πόσο καλές είναι οι σαλάτες, ειδικά για τον εγκέφαλό μας. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μίας έως δύο μερίδων χορταρικών και λαχανικών την ημέρα βελτιώνει τη μνήμη και τη συνολική γνωστική ικανότητα και σου χαρίζει μνήμη ελέφαντα!

 

 

 

 

Πόση σαλάτα πρέπει να φας για έχεις μυαλό ξυράφι;

Η Martha Clare Morris, Sc.D., διατροφική επιδημιολόγος του ιατρικού κέντρου Rush University, και οι συνεργάτες της εξέτασαν 960 άτομα ηλικίας 58 έως 99 ετών. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το πόσο συχνά κατανάλωναν τροφές όπως σπανάκι, γαλλική σαλάτα και kale. Κάποιοι κατανάλωναν σαλάτες περίπου 1,3 μερίδες την ημέρα και άλλοι περίπου 0,1 μερίδες την ημέρα. Η Morris και η ομάδα της παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για 10 χρόνια και διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος των ανθρώπων που έτρωγαν περισσότερες σαλάτες ισοδυναμούσε με 11 χρόνια νεότερο από τη βιολογική του ηλικία. Έτσι, η καθημερινή κατανάλωση πράσινων φυλλωδών λαχανικών, τουλάχιστον δύο μερίδων, μπορεί να είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για να προστατέψεις τον εγκέφαλό σου και να έχεις μνήμη ελέφαντα!

 

Διάβασε σχετικά: Φτιάξε το δικό σου πλάνο διατροφής!

  

Ποια είναι τα οφέλη της σαλάτας;

  • Τα λαχανικά αποτελούνται από 80-90% από νερό και συμβάλλουν στη διατήρηση της ισορροπίας υγρών και ηλεκτρολυτών.
  • Περιέχουν φυτικές ίνες που ωφελούν στην υγεία του εντέρου, στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και στην πρόληψη του καρκίνου του εντέρου.
  • Κάνουν καλό στην καρδιά σου επειδή επιδρούν ευεργετικά στην μείωση της κακής LDL χοληστερόλης και στην αύξηση της καλής HDL χοληστερόλης του αίματος λόγω των φυτικών ινών αλλά και των αντιοξειδωτικών όπως της βιταμίνης C και του β-καροτενίου.
  • Μειώνουν την αρτηριακή πίεση λόγω του νερού και του καλίου ενώ συμβάλλουν στην καλή λειτουργία των νεφρών.
  • Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β βοηθούν στη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού και του νευρομυικού συστήματος.
  • Ενισχύουν την σκελετική ανάπτυξη και την υγεία των οστών λόγου του φώσφορου, του ασβέστιο και του μαγνησίου που περιέχουν.
  • Λόγω του σιδήρου και του φυλλικού οξέος που περιέχουν βοηθούν στην καταπολέμηση της αναιμίας και της κόπωσης.