ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόση πρωτεΐνη πρέπει να καταναλώνεις εάν θέλεις να αδυνατίσεις;

 Πρωτεΐνη, για μετά το γυμναστήριο, για διατροφή και αδυνάτισμα, για αύξηση όγκου.

 

 

Η πρωτεΐνη έχει την ιδιότητα να αυξάνει την καύση θερμίδων, να μειώνει την πείνα και να διατηρεί τη μυϊκή μάζα, και αυτό ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, έτσι; Οι τροφές που περιέχουν πρωτεΐνη χρειάζονται περισσότερη ενέργεια για να μεταβολιστούν έτσιο οργανισμός καίει περισσότερες θερμίδες κατά την επεξεργασία τους, συμβάλλοντας στο αδυνάτισμα. Επιπλέον, απαιτεί περισσότερο χρόνο πέψης που σημαίνει πως σε κρατά για ώρες χορτάτο, κάτι που δεν ισχύει όταν τρως λιπαρές τροφές και επεξεργασμένους υδατάνθρακες.Προτού όμως αρχίσεις να τρως αυγά με στήθος κοτόπουλου στη σχάρα σε κάθε γεύμα, σκέψου ότι καλό είναι να μην υπερβάλλεις στην κατανάλωση πρωτεΐνης. Η περίσσεια πρωτεΐνης στο σώμα σου θα αποθηκευτεί ως λίπος. Πόσο, λοιπόν, πρέπει να καταναλώνεις εάν θέλεις να αδυνατίσεις;

  

Πόση πρωτεΐνη χρειάζεσαι;

Εάν έχεις ακούσει ότι πρέπει να καταναλώνεις μια συγκεκριμένη ποσότητα, όπως είναι η συνιστώμενη ημερήσια δόση για έναν μέσο άντρα και γυναίκα – 56 και 46 γραμμάρια, αντίστοιχα – ρίξε τον αριθμό από το παράθυρο. Ο ακριβής αριθμός γραμμαρίων διαφέρει από άτομο σε άτομο ανάλογα με το βάρος του, το φύλο του και τους στόχους του. Όμως επειδή οι περισσότεροι θέλουν πιο χειροπιαστά πράγματα μάθε ότι για να κερδίσουν μυς όσοι γυμνάζονται και να χάσουν βάρος, συνιστάται η κατανάλωση 1,2 – 1,7 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους, κάτι που υπερβαίνει τα όρια της βασικής μέσης κατανάλωσης πρωτεΐνης.

 

Ακόμη κι αν αυτοί οι αριθμοί σου φαίνονται μεγάλοι μια δημοσιευμένη μελέτη στην American Journal of Physiology — Endocrinology and Metabolism έδειξε ότι τα άτομα που διπλασιάζουν τη συνιστώμενη ημερήσια δόση μπορούν να διατηρήσουν και να χτίσουν καλύτερα τους μυς τους. Πόση πρωτεΐνη δηλαδή χρειάζεσαι; Για να το μάθεις, ανέβα στη ζυγαριά και υπολόγισε με ειλικρίνεια το επίπεδο δραστηριότητάς σου. Όχι τι σκοπεύεις να κάνεις ή τι θα ήθελες να κάνεις, αλλά τι κάνεις τώρα. Αν γυμνάζεσαι 3-5 φορές την εβδομάδα για 45 λεπτά έως 1 ώρα, χρειάζεσαι 1 – 1,2 γραμμάρια πρωτεΐνη για κάθε κιλό βάρους σου. Αν γυμνάζεσαι 5 φορές την εβδομάδα και περισσότερο από 1 ώρα, τότε θα χρειαστείς 1,2 – 1,7 γραμμάρια πρωτεΐνης, ανάλογα με το άθλημά σου. Αν δεν γυμνάζεσαι, δεν θα πρέπει η πρωτεΐνη που λαμβάνεις να πέφτει κάτω από το 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό βάρους.

 

Να θυμάσαι πως  ό,τι και αν δείχνουν οι έρευνες, αν λαμβάνεις περισσότερη πρωτεΐνη δεν θα ξεφορτωθείς ξαφνικά το λίπος και ούτε θα αποκτήσεις μυς με το καλημέρα σας. Για να αποκτήσεις μυς, πρέπει να γυμνάζεσαι και για να έχεις ενέργεια να γυμνάζεσαι χρειάζεσαι και υδατάνθρακες. Ο καλύτερος τρόπος για να αποκομίσεις τα οφέλη από πρωτεΐνες είναι να τις ενσωματώσεις στη διατροφή σου κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, ξεκινώντας από το πρωινό. Μια μελέτη από το Ινστιτούτο Τεχνολόγων Τροφίμων διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που τρώνε πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες καταναλώνουν 200 λιγότερες θερμίδες το βράδυ από όσους δεν το έκαναν.