ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να πάρεις τις βιταμίνες που χρειάζεσαι με λίγες μπουκιές

Προσπαθείς να βρεις χρόνο για άσκηση, πλένεις τα δόντια σου τρεις φορές τη μέρα –καλά, δύο φορές- και φροντίζεις να κοιμάσαι 8 ώρες τη νύχτα. Όταν, όμως δεν έχεις χρόνο, είναι πιο εύκολο να μην πάρεις τις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία που σου χρειάζονται. Μάλιστα, αν ασκείσαι με τη γυμναστική ο οργανισµός σου καταβάλλεται και καταπονείται, µε συνέπεια να αποβάλλει θρεπτικά συστατικά. Πρόσθεσε αυτές τις τροφές στη διατροφή σου και δε θα χρειάζεται πια να ανησυχείς για το αν λαμβάνεις σωστά τις βιταμίνες σου.

Βιταμίνη Α
Τα οφέλη για το σώμα: Η βιταμίνη Α διατηρεί υγιή τα μάτια και το δέρμα. Όμως, σχεδόν οι μισοί από εμάς δεν καταναλώνουν τα 700 μικρογραμμάρια που συστήνονται καθημερινά.
Πού να το βρεις: Φτιάξε μία πράσινη σαλάτα που εκτός από βιταμίνη Α, περιέχει και σημαντικές ποσότητες ασβεστίου. Αν μάλιστα επιλέξεις να φας μία λαχανοσαλάτα με καρότο μάθε ότι το λάχανο περιέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα της βιταμίνης Α, από τα περισσότερα λαχανικά, φτάνοντας τα 478 mg ανά μισή κούπα.
Δεν προλαβαίνεις; Πάρε αυτά.

Σίδηρος
Τα οφέλη για το σώμα: Ο σίδηρος βοηθά να φτάσει το οξυγόνο στους μυς, αυξάνοντας τα επίπεδα ενέργειας. Ο σίδηρος είναι εκείνο το στοιχείο που µεταβολίζεται περισσότερο από τα υπόλοιπα κατά τη γυµναστική. Με µια διατροφή 2.000 θερµίδων, παίρνουµε µόνο το 10% του σιδήρου από τις τροφές.
Πού να τον βρεις: Ένα φλιτζάνι δημητριακών ολικής αλέσεως σου παρέχει τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα. Φά’ τα για πρωινό ή πάρ’ τα μαζί σου για σνακ.
Δεν προλαβαίνεις; Πάρε αυτά.

Βιταμίνη C
Τα οφέλη για το σώμα: Η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό και αποτρέπει τις κυτταρικές βλάβες. Επίσης µειώνει το οξειδωτικό στρες, βοηθά τη σωµατική απόδοση, συµβάλλει στην επιδιόρθωση και αποκατάσταση των µυών, µειώνει το αποθηκευµένο υποδόριο λίπος, ενώ διασφαλίζει την παραγωγή ενέργειας βοηθώντας τη σχέση αναπνοής και καύσης οξυγόνου να πλησιάζει στο φυσιολογικό επίπεδο.
Πού να την βρεις: Κόψε σε φέτες μία κόκκινη στρογγυλή πιπεριά και φάτη με λίγο χούμους ή κάποιο τυρί κρέμα. Η πιπεριά περιέχει τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα των 75 mg βιταμίνης C.
Δεν προλαβαίνεις; Πάρε αυτά.

Σελήνιο
Τα οφέλη για το σώμα: Το σελήνιο είναι βασικό για τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και των επιπέδων του ασβεστίου.
Πού να το βρεις: Ένα βραζιλιάνικο φιστίκι –με 15 θερμίδες περίπου- σου παρέχει τα 55 mcg σελήνιου που χρειάζεσαι καθημερινά.
Δεν προλαβαίνεις; Πάρε αυτά.

Κάλιο
Τα οφέλη για το σώμα: Είναι το τρίτο πιο βασικό μέταλλο στον οργανισμό και παίζει κυρίαρχο ρόλο στην υγεία, όπως στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στη λειτουργία των μυών και του νευρικού συστήματος. Μερικά από τα συμπτώματα έλλειψης καλίου είναι η αίσθηση κούρασης, η ατονία στους μυς, οι έντονοι πονοκέφαλοι, οι μυϊκές κράμπες. Η εφίδρωση που παρατηρείται κατά την άσκηση έχει ως συνέπεια την απώλεια νερού αλλά και των ηλεκτρολυτών καλίου και νατρίου. Αν θέλεις να τους αναπληρώσεις πίνοντας σκέτο νερό, μπορεί να διαταράξεις τα επίπεδά τους.
Πού να το βρεις: Ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι ή μία μπανάνα μετά από μια ώρα άσκησης, αρκούν για να επαναφέρουν το κάλιο στον οργανισμό σου.
Δεν προλαβαίνεις; Πάρε αυτά.