Οι περισσότεροι δεν ικανοποιούν πλήρως τις διατροφικές ανάγκες τους μόνο μέσω της διατροφής, γι’ αυτό είναι βασική η λήψη συμπληρωμάτων. Αλλά με τόσα που διατίθενται –ταμπλέτες, υγρά, αναβράζοντα δισκία και τόσα άλλα- είναι δύσκολο να ξέρεις τι να πάρεις. Μάθε πώς πρέπει να παίρνεις τις βιταμίνες σου. Βασική συμβουλή: όταν καταπίνεις το χάπι, κοίτα τη μύτη σου αντί να γέρνεις το κεφάλι προς τα πίσω. Έτσι, το καταπίνεις μαζί με το νερό, χωρίς να κολλήσει στο λαιμό σου.
Τα βασικά
Οι βιταμίνες μετρώνται σε γραμμάρια (g), χιλιοστογραμμάρια (mg) που είναι ίσο με 1.000 μg και μικρογραμμάρια (μg ή mcg). Ανάλογα με τη διαλυτότητά τους διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: Τις λιποδιαλυτές και τις υδατοδιαλυτές. Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες αποτελούνται από τις βιταμίνες Β και C και οι λιποδιαλυτέςαποτελούνται από τις βιταμίνες Α, D, Ε και Κ και περιέχονται στις τροφές που έχουν λίπη και έλαια. Δε διαλύονται στο νερό.
Όταν λαμβάνεις πολυβιταμίνες:
1 Ρώτα πρώτα τον ειδικό
Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντιόξινα, τα αντιβιοτικά, τα αντισυλληπτικά και τα καθαρτικά, μπορεί να προκαλέσουν στον οργανισμό ελλείψεις διάφορων θρεπτικών συστατικών, εμποδίζοντας την απορρόφησή τους. Επίσης, σε κάθε περίπτωση, η ποσότητα ή το είδος της κάθε βιταμίνης, που χρειάζεται ο οργανισμός ποικίλει ανάλογα με την ηλικία, την κατάσταση της υγείας και τον τρόπο ζωής του καθενός.
2 Μάθε πότε να τις παίρνεις
Για τα περισσότερα συμπληρώματα διατροφής, η ώρα της ημέρας δεν είναι σημαντική. Αυτό που έχει σημασία, είναι να μην ξεχνάς να τα παίρνεις καθημερινά και έχοντας φάει που να περιέχει λίπος. Γενικά μια απλή πολυβιταμίνη με ισορροπημένες δόσεις μικροθρεπτικών συστατικών (και όχι μεγαδόσεις) μπορεί να λαμβάνεται για μεγάλο διάστημα χωρίς διακοπή. Προσοχή όμως: άλλο πολυβιταμίνες και άλλο συμπληρώματα βοτάνων, μανιταριών ή ουσιών (λ.χ. καφεΐνης), για τα οποία πρέπει να δίνονται σαφείς κατευθύνσεις για τη λήψη τους. Επίσης υπάρχει και η άποψη ότι η λήψη πολυβιταμινών καλό είναι να γίνεται για 3 μήνες και να διακόπτεται για 1 μήνα. Ρώτα σε κάθε περίπτωση τον ειδικό.
3 Μην τις αντικαθιστάς με γεύματα
Οι πολυβιταμίνες είναι αναγκαίες για άτομα με αυξημένες ανάγκες ή με μη ισορροπημένη διατροφή. Δεν θα πρέπει να λαμβάνονται σε αντικατάσταση των τροφίμων.
4 Μην πιστεύεις ό,τι ακούς
Μην πιστέψεις τους ισχυρισμούς περί «γρήγορης απορρόφησης». Σε αντίθεση με τα παυσίπονα ή τα αντιπυρετικά, δεν έχει σημασία πόσο γρήγορα διασπώνται οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία στον οργανισμό. Μάλιστα, για κάποια θρεπτικά στοιχεία, η γρήγορη απορρόφηση ενδέχεται να είναι μειονέκτημα.
5 Μην τις παίρνεις με άδειο στομάχι
Παίρνε τις πολυβιταμίνες και το ασβέστιο με φαγητό ώστε να αποφύγεις στομαχικές διαταραχές και να ενισχύσεις την απορρόφηση. Άλλα θρεπτικά στοιχεία, όπως ο σίδηρος, απορροφώνται καλύτερα με άδειο στομάχι.
6 Άσε κάτω τον καφέ
Αν πίνεις καφέ, τσάι ή κρασί περίμενε ένα τεταρτάκι πριν πάρεις το συμπλήρωμα. Τα ροφήματα αυτά περιέχουν τανίνες, οι οποίες μπλοκάρουν την απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών στοιχείων. Επίσης, η καφεΐνη επιταχύνει τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος κι έτσι ο οργανισμός δεν προλαβαίνει να απορροφήσει όλα τα θρεπτικά στοιχεία.
7 Τι να αποφεύγεις
Εάν π.χ. έχεις θυρεοειδή και λαμβάνεις φαρμακευτική αγωγή απόφευγε τα συμπληρώματα διατροφής ιωδίου. Αν έχεις υπέρταση απόφευγε τα συμπληρώματα διατροφής με τζίνσενγκ. Επίσης τα αναλγητικά μειώνουν τα αποθέματα των βιταμινών Κ, Β6 και C, τα αντιόξινα εξαντλούν τα αποθέματα των βιταμινών Α και Β1. Τα αντιβιοτικά επηρεάζουν τα αποθέματα όλων των βιταμινών και τα αντισυλληπτικά επηρεάζουν τα αποθέματα των βιταμινών Α, C καθώς και αυτά του συμπλέγματος Β.
Δες εδώ πολυβιταμίνες.