ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποια συμπληρώματα πριν την προπόνηση δεν πέφτουν βαριά στο στομάχι

Η βελτίωση της απόδοσης στην προπόνηση είναι θέμα σωστών συμπληρωμάτων!

 

Τα συμπληρώματα πριν την προπόνηση μπορεί να δημιουργήσουν μια σειρά από προβλήματα όπως διάρροια, αέρια και φούσκωμα, να αυξήσουν τον καρδιακό ρυθμό, να προκαλέσουν πονοκέφαλο, να μειώσουν τον ύπνο ή να προκαλέσουν αίσθημα κόπωσης ή νευρικότητας. Μάθε τι εναλλακτικές μπορείς να έχεις στα συμπληρώματα πριν την προπόνηση ώστε να αυξήσεις την απόδοσή σου χωρίς πρόβλημα.

Πώς επηρεάζουν την απόδοσή σου τα συμπληρώματα πριν την προπόνηση

Εάν παίρνεις συμπληρώματα πριν την προπόνηση γνωρίζεις ότι επηρεάζουν την απόδοσή σου ολικά. Στόχος τους είναι να σε κρατήσουν δυνατό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να επιταχύνουν τον χρόνο αποκατάστασης, ώστε να μπορείς να γυμναστείς ξανά το συντομότερο δυνατό. Λόγω των πολυάριθμων συστατικών στη σύνθεσή τους μπορούν να σε βοηθήσουν να αποδώσεις σε κάποιο βαθμό. Εξαρτάται φυσικά από την ποσότητα και την ποιότητα κάθε συστατικού καθώς και από το πώς το σώμα σου ανταποκρίνεται σε κάθε συστατικό. Δυστυχώς, πολλά σκευάσματα δεν απαριθμούν την ποσότητα μεμονωμένων συστατικών, αντ' αυτού βασίζονται σε μείγματα που υποδηλώνουν μόνο τη συνολική ποσότητα πολλών συμπληρωμάτων. Για παράδειγμα για τους περισσότερους μέσους ασκούμενους τα συμπληρώματα πρωτεϊνών σε σκόνη δεν είναι απαραίτητα πριν την προπόνηση και μπορεί να μην παρέχουν κανένα πρόσθετο όφελος εάν καταναλώνουν ήδη μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε αμινοξέα.

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζεις είναι πώς ο οργανισμός σου αντιδρά κατά τη διάρκεια της προπόνησης, ώστε να του δώσεις ό,τι χρειάζεται για να έχεις καλύτερη απόδοση.

Το να παίρνεις τα σωστά συμπληρώματα τη σωστή ώρα πριν την προπόνηση είναι σημαντικό προκειμένου να διατηρήσεις υψηλά τα επίπεδα της ενέργειας και της απόδοσής σου. 

Τι μπορείς να καταναλώσεις πριν την προπόνηση

D-Ribose

H D-Ribose είναι ένα σάκχαρο που βρίσκεται φυσικά σε κάθε κύτταρο του σώματος. Διατίθεται ως μια ελαφρώς γλυκιά σκόνη που αναμιγνύεται σε νερό ή ως κάψουλες. Έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την απόδοση των μυών, συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό, ενεργοποιεί το μεταβολισμό και την αποκατάσταση των μυών. Η επάρκεια ριβόζης σε κυτταρικό επίπεδο είναι αναγκαία για την ομαλή παραγωγή ATP (τριφωσφορικής αδενοσίνης). Σύμφωνα με έρευνες η D-Ριβόζη παρουσιάζει ευεργετική δράση στη λειτουργία του καρδιακού μυός και του μυϊκού συστήματος συνολικά.

L-Καρνιτίνη

Η καρνιτίνη προέρχεται από αμινοξέα και βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα κύτταρα του σώματος. Αυτό το αμινοξύ βοηθά το σώμα σου να μετατρέψει το λίπος σε ενέργεια. Μεταφέρει τα λιπαρά οξέα μακράς αλύσου στα μιτοχόνδρια ώστε να μπορέσουν να οξειδωθούν και να παράξουν ενέργεια. Μεταφέρει επίσης τις τοξικές ενώσεις που δημιουργούνται μέσα στα μιτοχόνδρια έξω από αυτά, για να αποτρέψει τη συσσώρευση τους.  Όπως η d-ribose, διατίθεται σε μορφή σκόνης ή κάψουλας.

Kre-alkalyn

Η καλύτερη επιλογή αντί για κρεατίνη είναι η kre-alkalyn, η οποία είναι πιο σταθερή στο στομάχι και αποτρέπει τη διάσπασή της σε κρεατίνη, επιτρέποντας να εισέλθει στο μυϊκό ιστό πλήρως ισχυρή, εξαλείφοντας αποτελεσματικά τη στομαχική δυσφορία και το φούσκωμα. Αυτό σημαίνει ότι έχει αυξημένη βιοδιαθεσιμότητα, το σώμα σου την αφομοιώνει και την αξιοποιεί αποτελεσματικά. Επιπλέον, δεν υπάρχει ανάγκη για μεγάλη δόση.

Παντζάρι

Το παντζάρι αποτελεί πλούσια πηγή ισχυρών αντιοξειδωτικών, με υψηλά επίπεδα νιτρικών αλάτων. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα λαχανικά που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα βελτιώνουν την υγεία και την αθλητική απόδοση. Τα νιτρικά άλατα είναι μια χημική ουσία που βρίσκονται φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα και μετατρέπονται σε νιτρικό οξείδιο. Ο χυμός παντζαριού αυξάνει τα επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου στον οργανισμό. Το οξείδιο του αζώτου μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος, να βελτιώσει τη λειτουργία των πνευμόνων και να ενισχύσει τη συστολή των μυών. Αυτός ο συνδυασμός είναι ιδανικός για τους αθλητές που θέλουν να βελτιώσουν την καρδιοαναπνευστική αντοχή και την απόδοσή τους.

Υδατάνθρακες και πρωτεΐνες

Η κατανάλωση υδατανθράκων πριν από την προπόνηση βοηθά στην αποθήκευση γλυκογόνου, στην παροχή γλυκόζης για το κεντρικό νευρικό σύστημα και στην πρόληψη της πείνας κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Αποτελούν ιδανική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, μιας και μετατρέπονται εύκολα σε γλυκόζη η οποία χρησιμοποιείται για τη σύνθεση της τριφωσφορικής αδενοσίνης (ATP). Οι υδατάνθρακες μετατρέπονται σε γλυκόζη από το σώμα μας πολύ πιο αποτελεσματικά και γρήγορα από τις πρωτεΐνες και τα λίπη. Η κατανάλωση πρωτεϊνών πριν από την προπόνηση έχει αποδειχθεί ότι προάγει τη μυϊκή πρωτεϊνοσύνθεση και βοηθά στην αποκατάσταση των μυών.

Καφεΐνη

Συχνά ο καφές με κάποιο γλυκαντικό κάνει επίσης δουλειά χωρίς να χρειαστεί να πάρεις κάποιο συμπλήρωμα, βελτιώνοντας την αθλητική σου απόδοση.

Αν δεν θέλεις συμπληρώματα φάε κάτι ελαφρύ

Αν θέλεις ένα σνακ πριν την προπόνηση, ιδανικά πρέπει να επιλέξεις κάτι με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως για παράδειγμα 1 κουταλιά της σούπας μαρμελάδα με 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο αμυγδάλου σε μία λεπτή φέτα ψωμιού ολικής άλεσης, που αποτελεί μια εξαιρετική πηγή ενέργειας πριν την προπόνηση.