ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πανελλήνιες 2015: Ποια είναι τα συμπληρώματα της επιτυχίας;

Οι πολυβιταμίνες βοηθούν ιδιαίτερα σε δύσκολες περιόδους. Μια από αυτή είναι και η εξεταστική. Δες ποια συμπληρώματα μπορούν να σε οδηγήσουν στην επιτυχία – και χωρίς σκονάκι!

Αν το έχεις ρίξει στον πολύ καφέ και τα γλυκά για να αντέξεις το διάβασμα μάθε ότι μπορεί να παρουσιάσεις ελλείψεις στη διατροφή σου και αυτές πιθανότατα μπορεί να προκαλέσουν συµπτώµατα ατονίας, µειωµένης ενεργητικότητας, κακής διάθεσης, υπνηλία, αλλά και µειωµένης απόδοσης. Για να τονώσεις τη μνήμη σου, τη σχολική σου απόδοση και να μειώσεις το άγχος αυτές οι βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και βότανα θα σε βοηθήσουν. Προτού πάρεις κάποια πολυβιταμίνη ζήτα τη συμβουλή του οικογενειακού σου γιατρού.

Ginseng
Τα πιο γνωστά είδη του είναι το κορεάτικο, το αµερικανικό και το σιβηριανό ginseng. Ωστόσο έχε υπόψη σου ότι όσα αναφέρονται στις ιδιότητες του ginseng, αφορούν κυρίως το κορεάτικο. Επειδή επηρεάζει την παραγωγή και την έκκριση των ορµονών των επινεφριδίων είναι φυσική λύση κατά της ατονίας, της κόπωσης και του άγχους. Βελτιώνει την πνευµατική εγρήγορση, µειώνει το στρες και την κούραση και αυξάνει την αντοχή του οργανισµού.

Rhodiola
Αυτό το βότανο μειώνει τη σωματική και πνευματική κούραση και ενισχύει τη µνήµη, την εγκεφαλική λειτουργία, βελτιώνει την πνευματική απόδοση, ενώ χρησιμοποιείται ευρέως από αθλητές διότι αυξάνει την ενέργεια. Μπορεί να μειώσει την κόπωση που προκαλεί το άγχος. Επιδρά στο νευρικό σύστημα αυξάνοντας τη διάρκεια της αυτοσυγκέντρωσης, τη μνήμη, τη δύναμη και βελτιώνει την πνευματική ικανότητα. Τέλος, αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης, της ντοπαμίνης και άλλων νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου.

Συνένζυµο Q10
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες όπως το Q10, βελτιώνουν τη διαδικασία της µνήµης, ενώ προστατεύουν τον εγκεφάλο από τις επιθέσεις των ελεύθερων ριζών.
Gingko Biloba
Αυτό το βότανο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, τερπενοειδή και αμινοξέα. Μάλιστα πολλοί το αποκαλούν «το βότανο της μνήμης». Είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την ενίσχυση της μνήμης και της συγκέντρωσης. Ενδυναμώνει τις εγκεφαλικές λειτουργίες και βελτιώνει την ταχύτητα της σκέψης.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Το10% του εγκεφάλου μας αποτελείται από λιπώδη ιστό, γι’ αυτό και τα λίπη είναι απαραίτητα για την ομαλή εγκεφαλική λειτουργία. Ειδικότερα, τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι σημαντικά για την ικανότητα απομνημόνευσης και την εκμάθηση. Προστατεύουν την καρδιά, ρυθμίζουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, έχουν αντικαρκινική δράση, μειώνουν πόνους και φλεγμονές και βελτιώνουν τη διάθεση. Τέλος, μειώνουν τον κίνδυνο για προβλήματα που σχετίζονται με τη μνήμη, τις γνωστικές ικανότητες και την ευστροφία.

Σίδηρος
Κυρίως στα κορίτσια λόγω της περιόδου ακόμη και η ήπια έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει διαταραχές προσοχής και μνήμης ενώ συνδέεται στενά με χαμηλότερους δείκτες IQ, έχει συσχετιστεί με την αδυναμία συγκέντρωσης και τα κενά της μνήμης.

Ψευδάργυρος
Έρευνες που έγιναν από Καναδούς επιστήμονες έδειξαν ότι ο ψευδάργυρος υποστηρίζει την εγκεφαλική λειτουργία και παίζει κρίσιμο ρόλο στο πως οι νευρώνες του εγκεφάλου επικοινωνούν μεταξύ τους, πράγμα που επηρεάζει τη μνήμη και τη μάθηση. Άλλη έρευνα έδειξε ότι οι μαθητές που λάμβαναν συστηματικά ψευδάργυρο είχαν αυξημένη μαθησιακή ικανότητα και επίδοση στο γραπτό λόγο και καλύτερη μνήμη.

Βιταμίνες συμπλέγματος Β
Συμβάλλουν στην παραγωγή της ακετυλοχολίνης που παίζει βασικό ρόλο στη μεταφορά ερεθισμάτων στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και βελτιώνουν τη νοητική ικανότητα.

Δες εδώ πολυβιταμίνες