ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Όσα δεν γνωρίζεις για τη Βιταμίνη Ε και θα χρειαστεί να ξέρεις

Το άλλο της όνομα είναι τοκοφερόλη, δεν είναι τόσο διάσημη όσο η C αλλά κάνει πολύ περισσότερα στην υγεία σου, αυξάνει την αντοχή σου, προστατεύει το δέρμα και την καρδιά σου και η λίστα είναι ατελείωτη. Αν θέλεις να πάρεις βιταμίνη Ε διάβασε πρώτα αυτά:

Τι είναι η βιταμίνη Ε;

Είναι ισχυρή, λιποδιαλυτή αντιοξειδωτική βιταμίνη που συμβάλλει στην προστασία των κυτταρικών μεμβρανών από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες και αποτρέπει την οξείδωση της LDL χοληστερόλης. Η βιταμίνη Ε περιλαμβάνει μια ομάδα από 8 ενώσεις, που ονομάζονται τοκοφερόλες και τοκοτριενόλες.

Γιατί είναι απαραίτητη;

* Βοηθά στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων

* Βοηθά στη διατήρηση των βιταμινών Α και Κ, σίδηρο και σελήνιο.

* Έχει θετική επίδραση στην υγεία του ανοσοποιητικού αφού το διατηρεί ισχυρό ενάντια στους ιούς και τα βακτήρια.

* Βελτιώνει τη φυσική αντοχή, αυξάνει την ενέργεια, μειώνεις τις μυικές βλάβες μετά την άσκηση και βελτιώνει τη μυΐκή δύναμη.

* Προστατεύει το δέρμα από τη γήρανση.

* Προστατεύει την καρδιά επειδή συμβάλλει στη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων και στην αποφυγή της πήξης του αίματος (σχηματισμός θρόμβων).

* Έχει προληπτική δράση κατά του καρκίνου, ιδίως του πνεύμονα και του στόματος, του παχέος εντέρου και των πολυπόδων, καθώς επίσης και του στομάχου, του προστάτη και του παγκρέατος.

* Βοηθά σε μια πληθώρα ασθενειών όπως: στη θεραπεία του διαβήτη και των επιπλοκών του, σε νυχτερινές κράμπες, στην προεκλαμψία, στο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, στις επώδυνες περιόδους, στην εμμηνόπαυση, στον καταρράκτη, το άσθμα, τις αναπνευστικές λοιμώξεις, τις διαταραχές του δέρματος, τα ηλιακά εγκαύματα, την κυστική ίνωση, την στειρότητα, την ανικανότητα, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, τα πεπτικά έλκη κ.ά.

Πώς θα καταλάβεις ότι σου λείπει;

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Ε είναι σπάνια στους ανθρώπους. Οι άνθρωποι που δεν μπορούν να απορροφήσουν το διατροφικό λίπος ή που πάσχουν από κάποιες σπάνιες διαταραχές του μεταβολισμού του λίπους που δεν μπορούν να απορροφήσουν τη βιταμίνη Ε, τα πρόωρα βρέφη και όσα γεννήθηκαν με πολύ χαμηλό βάρος μπορεί να παρουσιάζουν έλλειψη. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν λιπαρά κόπρανα, διάρροια και χρόνια αδυναμία να εκκρίνει το σώμα τους χολή.

Ποια είναι η δοσολογία;

Συνιστώμενη Ημερήσια Παροχή για τις Διατροφικές Επισημάνσεις των Τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση: 10mg. Ανώτατο ασφαλές επίπεδο για ημερήσιο συμπλήρωμα = 800mg (1200 I. U.) Η βιταμίνη Ε μετράται σε I. U. (International Units/Διεθνείς μονάδες) και σε mg, η αντιστοιχία τους είναι: 1 I.U. = 0.666mg.

Πώς μπορείς να πάρεις αρκετή βιταμίνη Ε από τροφές;

Καλές πηγές τροφίμων βιταμίνης Ε είναι τα φυτικά έλαια όπως το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και η ρόκα, οι ηλιόσποροι, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Υπάρχει κίνδυνος αν υπερβείς τη δοσολογία;

Η βιταμίνη Ε δεν έχει καμία γνωστή τοξικότητα ή παρενέργειες.

Τι άλλο θα πρέπει να γνωρίζεις;

* Επειδή η βιταμίνη Ε είναι λιποδιαλυτή, απορροφάται καλύτερα όταν λαμβάνεται μαζί με ένα γεύμα που περιέχει λίγο λίπος.

* Η βιταμίνη Ε χάνει την ισχύ της όταν εκτίθεται στον αέρα, τη θερμότητα και το φως, γι’ αυτό τα συμπληρώματα διατροφής θα πρέπει να φυλάσσονται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.

* Όσοι λαμβάνουν αντιπηκτικά (ή ασπιρίνη) θα πρέπει να παίρνουν συμπληρώματα βιταμίνης Ε μόνο υπό την επίβλεψη ιατρού.

* Εάν παίρνεις στατίνες θα πρέπει να μιλήσεις με το γιατρό σου επειδή μπορεί να μειώσει τα οφέλη κάποιων φαρμάκων χοληστερόλης.

* Αν πάσχεις από διαβήτη ή υποθυρεοειδισμό πρέπει να αποφεύγεις τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης Ε.