ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Όλη η αλήθεια για τους λιποδιαλύτες

Μειώνουν την όρεξη, αυξάνουν την καύση λίπους αλλά δεν κάνουν θαύματα από μόνοι τους.

  

Θέλεις να αδυνατίσεις πιο γρήγορα; Να ενεργοποιήσεις τον μεταβολισμό σου και να χάσεις λίπος; Οι λιποδιαλύτες μπορούν να σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος και να κάψεις το περιττό λίπος γιατί περιέχουν συστατικά τα οποία συμβάλλουν στη διάσπαση του λίπους. Ωστόσο χρειάζεται να γνωρίζεις τα εξής πριν τους πάρεις.

Τι είναι οι λιποδιαλύτες και τι κάνουν;

Οι λιποδιαλυτές είναι συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν εκχυλίσματα βοτάνων και διεγερτικά που χρησιμοποιούν τη διαδικασία της θερμογένεσης για να προκαλέσουν απώλεια βάρους. Η θερμογένεση συμβαίνει όταν η εσωτερική θερμοκρασία του σώματος αυξάνει με αποτέλεσμα την αύξηση του ρυθμού μεταβολισμού και την καύση των ανεπιθύμητων θερμίδων και του λίπους.

Έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν το μεταβολισμό του σώματος και ως αποτέλεσμα μειώνουν την απορρόφηση λίπους. Το σώμα καίει λίπος για καύσιμο, αντί να το απορροφά. Οι λιποδιαλύτες μπορούν να βοηθήσουν την ενδογενή παραγωγή της λεκιθίνης από το ήπαρ, μια ουσία που έχει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό του λίπους. Θεωρούνται αποτελεσματικά και ασφαλή, στο πλαίσιο βέβαια της συνιστώμενης δοσολογίας. Τι κάνουν οι λιποδιαλύτες συγκεκριμένα:

  • Σε βοηθούν να έχεις ενέργεια
  • Μειώνουν την όρεξή σου
  • Αξιοποιούν το λίπος ως πηγή ενέργειας
  • Μειώνουν την απορρόφηση λίπους και υδατανθράκων από το σώμα
  • Αυξάνουν την οξείδωση του λίπους, δηλαδή το κάψιμο του για την παραγωγή ενέργειας, αυξάνουν το μεταβολισμό ώστε να καις περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Μειώνουν το περιττό λίπος και αυξάνουν την μυϊκή μάζα
  • Πάτησες τα 40; 4 ασκήσεις για να χάσεις το λίπος της κοιλιάς

Μπορούν οι λιποδιαλύτες να μειώσουν το βάρος μου;

Ναι, επειδή αυξάνουν το μεταβολισμό, οπότε θα κάψεις περισσότερο λίπος. Κάνουν και τα δύο: αυξάνουν το μεταβολισμό του σώματος και μειώνουν την απορρόφηση λίπους.

Πόσο αποτελεσματικοί είναι;

Με τη διαχείριση βάρους ο καθένας είναι διαφορετικός και δεν αφορά μόνο τη χρήση λιποδιαλυτών, αλλά και το να έχεις έναν υγιεινό τρόπο ζωής, να τρως μια υγιεινή διατροφή με ελεγχόμενες θερμίδες και να γυμνάζεσαι. Πολλά από τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά περιέχουν διουρητικά συστατικά που αποστραγγίζουν το νερό από το σώμα σου (αυξάνουν τη διούρηση). Αυτό μπορεί να σου δίνει την ψευδαίσθηση ότι χάνεις βάρος. Αν παράλληλα ακολουθείς διατροφή και γυμνάζεσαι θα έχεις αποτέλεσμα. Από μόνοι τους δεν μπορούν να κάνουν τίποτα.

Είναι οι λιποδιαλύτες για όλους;

Δεν είναι κατάλληλοι για όλους, είναι πολύ σημαντικό πριν κάποιος τους αγοράσει να μιλήσει με έναν φαρμακοποιό ή έναν επαγγελματία υγείας, γιατί υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί στη χρήση τους. Δεν πρέπει να είσαι κάτω των 18 ετών. Δεν πρέπει να παίρνεις εάν είσαι έγκυος ή θηλάζεις, και όσοι έχουν ορισμένα προβλήματα υγείας που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να είναι προσεκτικοί επειδή κάποια φάρμακα αλληλεπιδρούν

Έχουν παρενέργειες;

Επειδή επηρεάζουν το στομάχι, μπορεί να έχεις κάποια δυσφορία ή φούσκωμα. Αλλά αυτό συμβαίνει μόνο επειδή υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο το σώμα σου απορροφά τις τροφές που καταναλώνει, οπότε είναι φυσικό να υπάρχει επίδραση στο στομάχι.

Όσον αφορά την αλληλεπίδραση με τα φάρμακα, πρέπει να γνωρίζεις ότι  εάν οι λιποδιαλύτες εμποδίζουν το λίπος να απορροφηθεί αυτό μπορεί να συμβεί και με τα φάρμακά σου. Γι' αυτό είναι σημαντικό να μιλήσεις πρώτα με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σου.

7 τεχνικές για να κάψεις λίπος περπατώντας

Μπορώ να τους πάρω για μεγάλο χρονικό διάστημα;

Η ιδέα είναι ότι μόλις φτάσεις στο βάρος-στόχο σου, σταματάς. Δεν υπάρχει τίποτα που να λέει ότι τους παίρνεις μόνο για έξι μήνες, αλλά αν τους παίρνεις για μερικά χρόνια και δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα, τότε σαφώς δεν λειτουργούν σε εσένα και θα πρέπει να κοιτάξεις κάτι άλλο.

Ποια είναι τα δραστικά συστατικά των λιποδιαλυτών;

Δεν υπάρχει κανένα δραστικό συστατικό, έχουν διαφορετικές πρωτεΐνες, άλατα και άλλα συστατικά – μερικά έχουν καφεΐνη – που έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του μεταβολισμού και τη μείωση της απορρόφησης λίπους. Τα πιο βασικά είναι:

Αργινίνη

Είναι απαραίτητη για την υγεία του δέρματος, του ήπατος, των αρθρώσεων και του μυικού συστήματος. Η αργινίνη ρυθμίζει τις ορμόνες του οργανισμού και τα επίπεδα σάκχαρου στο αίμα με αποτέλεσμα να μην έχεις λιγούρες. Βοηθά ακόμη το σώμα να παράγει κρεατίνη, μια φυσική ουσία που βοηθά στην οικοδόμηση της μυϊκής μάζας. Αν σκεφτείς ότι οι μυς καίνε περισσότερες θερμίδες σε σχέση με το λίπος, αυτός είναι ένας από τους λόγους που μπορεί να σε ωφελήσει στο αδυνάτισμα. Οι έρευνες έχουν δείξει πως μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του σωματικού λίπους και να επιταχύνει την απώλεια βάρους. Είναι επίσης χρήσιμη στη μείωση της απορρόφησης του λίπους που λαμβάνεις από τη διατροφή σου.

Γλουταμίνη

Είναι ένα αμινοξύ που μπορεί να μετατραπεί σε γλυκόζη στον οργανισμό μας και ως εκ τούτου σου παρέχει ενέργεια. Η γλουταμίνη θεωρείται επίσης ότι συμβάλλει στην απομόνωση του λίπους που λαμβάνεις από τις τροφές και έτσι σε βοηθάει να χάσεις βάρος στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Επειδή είναι χρήσιμη για παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό μπορεί να αυξήσει και την αθλητική απόδοση και να οδηγήσει σε μεγαλύτερη καύση θερμίδων λόγω της αύξησης της δραστηριότητας.

Ινοσιτόλη

Η λειτουργία της είναι παρόμοια με αυτή της χολίνης, ενώ παράλληλα βοηθάει στην ανακατανομή του λίπους  στο σώμα σου. Η ινοσιτόλη είναι γνωστή και ως βιταμίνη B-8. Αρκετοί ειδικοί διατείνονται ότι κάποιες από τις ιδιότητες της ίσως να προάγουν την απώλεια βάρους, αλλά ωστόσο δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να το στηρίζουν αυτό. Σε κάθε περίπτωση πάντως η ινοσιτόλη επιδρά στο λίπος στο ήπαρ και καθώς δεν έχει παρενέργειες μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις ως μέρος της δίαιτας σου. Δεν πρόκειται να σε βλάψει, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να σε βοηθήσει να χάσεις κιλά.

Καρνιτίνη

Σύμφωνα με τους ερευνητές η καρνιτίνη, μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Είναι μια ουσία η οποία συντίθεται στο ήπαρ και παίζει ζωτικό ρόλο στο μεταβολισμό του λίπους. Σύμφωνα με τους ερευνητές συμβάλλει στον ταχύτερο μεταβολισμό των λιπαρών οξέων κάτι που σημαίνει ότι βοηθάει τον οργανισμό σου να ''καίει'' το λίπος αντί να το αποθηκεύει στο σώμα σου. 

Λεκιθίνη

Η λεκιθίνη είναι ένα λιπίδιο που βρίσκεται φυσικά στα φασόλια σόγιας, τη μαγιά, τα φιστίκια, τα ψάρια και τους κρόκους των αυγών. Αποτελείται από χολίνη και ινοσιτόλη. Θα τη βρεις και ως συμπλήρωμα διατροφής για το αδυνάτισμα. Έχει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία του μεταβολισμό του λίπους στο ανθρώπινο σώμα, ωστόσο η λήψη της ως συμπλήρωμα διατροφής δεν φαίνεται αυξάνει την κυκλοφορία της στο σώμα. Θεωρείται επίσης ότι προστατεύει τα κύτταρα από την οξείδωση, ενώ αποτελεί και συστατικό της μεμβράνης τους. Είναι τέλος χρήσιμη για την ενίσχυση του νευρικού συστήματος, την αντιμετώπιση των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης και την πρόληψη της αρτηριοσκλήρυνσης.

Μεθειονίνη

Είναι απαραίτητη για τη διάσπαση των λιπών αποτρέποντας τη συσσώρευση τους στο ήπαρ. Επιπλέον η μεθειονίνη περιέχει θείο, μια ουσία την οποία το σώμα σου χρησιμοποιεί για την ενίσχυση του μεταβολισμού σου. Αποτελεί επίσης δομικό συστατικών πολλών σημαντικών για τον οργανισμό πρωτεΐνών και ορμονών όπως η L-καρνιτίνη, η αδρεναλίνη, η χολίνη. Η L- καρνιτίνη και η χολίνη που είναι πολύ σημαντικές ενώσεις για το μεταβολισμό του λίπους.

Χολίνη

Η χολίνη είναι το βασικό συστατικό της λεκιθίνης και μπορεί να επηρεάζει το μεταβολισμό του λίπους. Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών που δημοσιεύτηκαν στο έντυπο International Journal of Obesity μετά από 8 εβδομάδες κατανάλωσης πρωινού με αυγά (που είναι πλούσια σε χολίνη), οι εθελοντές κατάφεραν να χάσουν 65% περισσότερο βάρος. Βοηθά επίσης στην καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη.