ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μήπως σε παχαίνει το γραφείο;

Φταίνε οι συνάδελφοι που γιορτάζουν και φέρνουν γλυκούς πειρασμούς στο γραφείο, η πίεση που ασκεί το αφεντικό σου ή το ότι τρως αφηρημένα ή ξεσπώντας από θυμό; Ό,τι κι αν συμβαίνει αυτά τα tipsθα σε βοηθήσουν να κρατήσεις τη  γραμμή σου τουλάχιστον από τις 9 μέχρι τις 5 (και με υπερωρίες)!

Όταν οι άλλοι παραγγέλνουν απ' έξω

Αν παραγγείλουν όλοι κάτι από έξω και εσύ το αποφύγεις ίσως κάνεις τα πράγματα χειρότερα: αν μυρίσεις κάτι νόστιμο, σου αυξάνεται η παραγωγή σάλιου και απελευθερώνονται τα παγκρεατικά ένζυμα, που ετοιμάζουν το σώμα να φάει, άρα θες να φας περισσότερο! Προτίμησε πιάτα με λιγότερες θερμίδες όπως:

Ψητό κοτόπουλο

2 καλαμάκια σουβλάκια

1 χάμπουγκερ – χωρίς τις πατάτες

Απλές σαλάτες χωρίς κρουτόν ή περίπλοκες σος

Ψητά λαχανικά

Πιες νερό αντί για αναψυκτικό. Μόνο με αυτό θα γλιτώσεις πάνω από 30 γρ. ζάχαρη –περίπου 8 κουταλάκια του γλυκού.

Μην κάνεις «μαγαζάκι» στο γραφείο

Μη γεμίζεις τα συρτάρια του γραφείου σου με μπισκότα, σοκολάτες ή πατατάκια για τις «δύσκολες ώρες». Εφοδίασέ το όμως με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, κράκερ ολικής αλέσεως. Φάε μόνο όταν πεινάς υπραγματικά –και όχι από στρες- και περιορίσου σε μία μόνο μερίδα.

Όταν το multitasking οδηγεί σε υπερφαγία

Σύμφωνα με έρευνα, οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά πάνω στο γραφείο τους αυξάνουν τις πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι, αλλά εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμινών και αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης. Μην κάθεσαι μπροστά στον υπολογιστή όταν τρως. Αφιέρωσε χρόνο για ένα κανονικό μεσημεριανό διάλειμμα, μακριά από το γραφείο σου. Δώσε προσοχή στο φαγητό σου και φάε αργά μασώντας κάθε μπουκιά. Όταν συντονίζεσαι με τα σήματα της πείνας σου, έχεις λιγότερες πιθανότητες να τρως αφηρημένα.

Πάρε μακριά τους πειρασμούς

Απομάκρυνε τα ανθυγιεινά σνακ από το γραφείο σου – ή τουλάχιστον από το πεδίο ορατότητάς σου. Θα τρως λιγότερο αν δεν υπάρχει φαγητό κοντά σου. Αν μασουλάς αφηρημένη την ώρα που δουλεύεις, μην αφήνεις φαγητό πάνω στο γραφείο σου. Βάλ’ το κάπου μακριά, η απόσταση θα σε κάνει να το ξανασκεφτείς πριν απλώσεις το χέρι για να φας. Έχε πάνω στο γραφείο ένα μεγάλο μπουκάλι νερό για να μην ξεχνάς να πίνεις.

Το απόγευμα θέλεις το γλυκό σου

Είναι 5 και είναι η ώρα της υπογλυκαιμίας και ανακαλύπτεις ότι πρέπει να μείνεις άλλες δυο ώρες στο γραφείο.Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι μια πολύ γρήγορη και υγιεινή λύση για ένα σνακ το οποίο θα σου μειώσει την όρεξη για γλυκό. Μία μικρή σοκολάτα υγείας (των 30 γραμμ.), μία σοκοφρέτα με μαύρη σοκολάτα (200 θερμίδες) είναι καλές επιλογές. Απλώς μετά την κατανάλωσή τους πιες ένα πικρό τσάι ώστε να αλλάξεις γεύση.

Φάε, τι σου ζητάμε;

Συχνά παραλείπεις γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας ή τρως κάτι στο πόδι, έτσι ώστε να σπαταλήσεις όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο στο φαΐ, προκειμένου να δουλέψεις περισσότερο. Αυτό όμως θα σε κάνει να πεινάσεις περισσότερο! Τρώγε κάθε 3 – 4 ώρες (κάτι ελαφρύ, οκ;).