ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μήπως πίνεις περισσότερο νερό από όσο χρειάζεσαι;

«Πίνε δύο λίτρα (ή οκτώ ποτήρια) νερού κάθε μέρα». Ισχύει τελικά αυτός ο κανόνας ενυδάτωσης; Σου δείχνουμε 6 τρόπους για να μάθεις πόσο νερό χρειάζεσαι τελικά.
Τον τελευταίο καιρό οι ερευνητές έχουν αμφισβητήσει τον κανόνα του νερού που λέει να πίνουμε 8 ποτήρια νερό την ημέρα. Στην πραγματικότητα, δεν μπορούν όλοι να πίνουν τις ίδιες ποσότητες νερού. Εξάλλου δεν υπάρχει καμία επιστημονική μέθοδος πίσω από αυτούς τους αριθμούς. Ο κανόνας αυτός φυσικά δεν λαμβάνει υπόψη το φύλο, το περιβάλλον, το υψόμετρο, το επίπεδο της φυσικής κατάστασης-παράγοντες που επηρεάζουν τις ανάγκες των ατόμων για την πρόσληψη υγρών.

Τι μπορεί να προκαλέσει η υπερβολική κατανάλωση νερού;

Η κατανάλωση πολύ νερού μπορεί να οδηγήσει σε υπονατριαιμία, σε μειωμένα επίπεδα νατρίου δηλαδή. Το νερό εισέρχεται στο εσωτερικό των κυττάρων προκαλώντας τους διόγκωση. Αυτό δημιουργεί πονοκέφαλο, ναυτία, σύγχυση, υπνηλία, καθώς και διαταραχές συμπεριφοράς. Όταν συμβεί σε ακραίο βαθμό μπορεί να αυξηθεί η αρτηριακή πίεση, να μειωθεί η αιματική ροή οδηγώντας σε δυσλειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, κώμα μέχρι και θάνατο. Οι αθλητές που ασχολούνται με αγωνίσματα αντοχής, όπως ο μαραθώνιος, το τρίαθλο κ.ά. έχουν αυξημένο κίνδυνο να υπερενυδατωθούν.

Πώς μπορείς να μάθεις πόσο νερό χρειάζεσαι

Μη βασίζεσαι αποκλειστικά στο αίσθημα δίψας. Από τη στιγμή που πίνεις νερό και βρέχεται η γλώσσα σου μειώνεται ο μηχανισμός της δίψας σου. Να τι μπορείς να κάνεις:

1 Ζυγίσου καθημερινά για μια εβδομάδα, για να ελέγχεις την ενυδάτωσή σου. Το σωματικό σου βάρος δεν πρέπει να αποκλίνει πολύ.

2 Παρατήρησε το χρώμα των πρωινών σου ούρων. Θα πρέπει να είναι διαυγή και κίτρινα ανοιχτά.

3 Βάλε στόχο να ξυπνάς ενυδατωμένος. Πίνε το πρωί όταν ξυπνάς ένα ποτήρι νερό για να μην καταναλώνεις πολλά υγρά αργότερα.

4 Δες τις ετικέτες στα αθλητικά ποτά: να έχουν ελάχιστη ζάχαρη. Ακόμη και το νερό καρύδας έχει πάρα πολλή ζάχαρη και κάλιο για ενυδάτωση.

5 Καφές, τσάι, φρούτα και λαχανικά μετράνε ως προς την πρόσληψη υγρών. Από τα τρόφιμα παίρνουμε συνήθως το 20% της συνολικής πρόσληψης νερού – συνεπώς, εάν πίνεις καθημερινά 2 λίτρα νερό ή άλλα ροφήματα (λίγο περισσότερο από 8 ποτήρια) και κάνει ισορροπημένη διατροφή, το πιθανότερο είναι ότι αναπληρώνεις τα χαμένα υγρά. Επίσης, η καφεΐνη δεν είναι αυτή καθαυτή διουρητική όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, αλλά το νερό που έχουν τα περισσότερα ροφήματα που περιέχουν καφείνη.

6 Πιες κάτι μια μέρα που δεν θα θέλεις νερό. Ένα ρόφημα χαμηλό σε υδατάνθρακες όπως ένα ζεστό τσάι με μια πρέζα αλάτι και λεμόνι. Θα αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματός σου ενώ το αλάτι θα βοηθήσει τον οργανισμό να απορροφήσει σωστά το ρόφημα.