ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μήπως η σοκολάτα προκαλεί ακμή ή δεν είναι αυτό που νομίζεις;

Τα τρόφιμα που καταναλώνεις μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην επιδερμίδα σου και όχι δεν εννοούμε μόνο αν θα μπαίνεις στο στενό σου τζιν. Σου έχουμε όμως καλά νέα: Δεν είναι όλες οι τροφές καταστροφικές για το δέρμα σου και ούτε αξίζουν πραγματικά κακή φήμη τους. Μάθε την αλήθεια για τους 5 μύθους. Παντού υπάρχει ένας μύθος, σωστά;

 

ΜΥΘΟΣ: Η σοκολάτα προκαλεί ακμή

ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι μελέτες που έχουν γίνει επί τους θέματος ήδη από το 1960 έχουν αποτύχει να δείξουν κάποια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης σοκολάτας και της ακμής. Μάλιστα η μαύρη σοκολάτα περιέχει αντιοξειδωτικά και βοηθά στην παραγωγή χημικών (σεροτονίνη) που σε κάνουν να νιώθεις όμορφα. Όμως, η σοκολάτα γάλακτος έχει πολύ ζάχαρη και μπορεί να προκαλέσει ένα μικρό προβληματάκι στο δέρμα, το οποίο αυτό οφείλεται στη ζάχαρη και μόνο. Φάε άφοβα μαύρη σοκολάτα με μεγάλο ποσοστό σε κακάο (60-70%) ή απόλαυσε μια σοκολατοθεραπεία σε κάποιο spa. Είναι τέλεια εμπειρία!

 

ΜΥΘΟΣ: Τα λιπαρά τρόφιμα δημιουργούν κοκκινίλες

ΑΛΗΘΕΙΑ: Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι όλα τα λιπαρά ίδια. Για παράδειγμα οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, το ελαιόλαδο και το αβοκάντο διαθέτουν ευεργετικά έλαια και αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη Ε, για την επιδερμίδα σου. Τα κορεσμένα λιπαρά είναι αυτά που βλάπτουν και προέρχονται από επεξεργασμένα τρόφιμα και σάκχαρα. Απέφυγε το κορεσμένο λίπος και τηγανητά.

 

ΜΥΘΟΣ: Τα γαλακτοκομικά κάνουν καλό στο δέρμα!

ΑΛΗΘΕΙΑ: Γάλα και γαλακτοκομικά αποτελούν πηγή ασβεστίου, πρωτεΐνης και βιταμίνης D, έτσι δεν είναι; Ναι, αλλά κάποια γαλακτοκομικά μπορεί επίσης να δημιουργήσουν πρόβλημα στο δέρμα ενώ σε μερικούς ανθρώπους με ροδόχρου νόσο, μπορούν να προκαλέσουν περισσότερη ερυθρότητα. Αν έχεις πρόβλημα με την επιδερμίδα σου επίλεξε γάλα αμυγδάλου και γάλα σόγιας.

 

ΜΥΘΟΣ: Η καφεΐνη προκαλεί ακμή

ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο ισχυρισμός ότι η καφεΐνη προκαλεί την ακμή δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί, ωστόσο κάποιοι ειδικοί υποστήρίζουν ότι δεν προκαλεί άμεσα την ακμή, αλλά μπορεί να την επιδεινώσει. Όμως ο καφές έχει οφέλη. Όπως το μαύρο και το πράσινο τσάι έτσι και ο καφές έχει αντιοξειδωτικά που μπορεί να μειώσει τη δράση των ελευθέρων ριζών και να συμβάλλει στην αντιγήρανση. Πιες καφεΐνη με μέτρο (μέχρι 3 φλιτζάνια την ημέρα).

 

ΜΥΘΟΣ: Τα γλυκαντικά δεν κάνουν κακό

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η ζάχαρη είναι ζάχαρη επομένως έχει φλεγμονώδη δράση, ειδικά στο δέρμα επηρεάζοντας τους ιστούς και το κολλαγόνο που περιέχουν και κάνοντας την επιδερμίδα περισσότερο ευάλωτη σε γραμμές και ρυτίδες. Οποιοδήποτε σάκχαρο στο αίμα προκαλεί φλεγμονή και επιτάχυνση της γήρανσης. Επίλεξε φυσικές γλυκαντικές ουσίες όπως το νέκταρ αγαύης και το μέλι, τα οποία είναι πιο γλυκιά ή στέβια.