ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ξέχνα για πάντα αυτές τις διατροφικές συμβουλές!

Μάθε τι αληθεύει και τι όχι στην υγιεινή διατροφή σήμερα και αγνόησε κάποιες διατροφικές συμβουλές που δεν ισχύουν.

Πόσες φορές έχεις διαβάσει ότι πρέπει να τρως πολλά φρούτα, να πίνεις χυμό το πρωί ή να τρως μόνο τρόφιμα που έχουν συγκεκριμένα συστατικά; Οι διατροφικές συμβουλές μπορεί να είναι καλές, αλλά στην εποχή του Google και της υπερφόρτωσης πληροφοριών, πρέπει να προσέχεις τις συμβουλές που διαβάζεις εάν θέλεις να κάνεις υγιεινή διατροφή.

Διατροφική συμβουλή: Δεν υπάρχουν κακές τροφές

Η αλήθεια: Το αναψυκτικό δεν έχει ίση θρεπτική αξία με ένα κομμάτι σολομού. Επομένως δεν είναι όλες οι τροφές το ίδιο. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τη σοκολάτα με το σπανάκι. Ορισμένα τρόφιμα είναι καλύτερα από άλλα και κάποια τρόφιμα είναι κακά για όλους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τρέφεσαι αποκλειστικά με «καλά» τρόφιμα; Όχι, αλλά πρέπει να γνωρίζεις τι σου κάνει κακό και να περιορίσεις κάποια ανθυγιεινά τρόφιμα.

Διατροφική συμβουλή: Η ανεπεξέργαστη ζάχαρη ή η καφέ ζάχαρη είναι πιο υγιεινή

Η αλήθεια: Η ζάχαρη είναι ζάχαρη! Τέλος. Δεν έχει σημασία πώς ονομάζεται: σιρόπι σφενδάμου, ζάχαρη καρύδας, συμπυκνωμένος χυμός φρούτων κ.ά. Κρύβουν ζάχαρη.

Μπορεί να επωφεληθείς από επιπλέον βιταμίνες ή μέταλλα σε ορισμένα γλυκαντικά, αλλά έχε υπόψη σου ότι όλα είναι προστιθέμενα σάκχαρα και όλα συμβάλλουν στη συνιστώμενη ημερήσια δόση για τα πρόσθετα σάκχαρα.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία προτείνει μέχρι 24 γραμμάρια την ημέρα (6 κουταλάκια του γλυκού) για τις γυναίκες και 36 γραμμάρια (9 κουταλάκια του γλυκού) για τους άνδρες.

Διατροφική συμβουλή: Τα φρούτα έχουν πάρα πολύ ζάχαρη

Η αλήθεια: Είναι φοβερό το πόσο πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα φρούτα πρέπει να αποφεύγονται λόγω των σακχάρων που περιέχουν. Ο εγκέφαλός μας χρειάζεται φυσικά σάκχαρα με τη μορφή γλυκόζης για να λειτουργήσει σωστά. Οι μύες μας χρειάζονται τα ίδια φυσικά σάκχαρα για να ασκηθούν. Βέβαια ισχύει ότι πρέπει να παρακολουθείς τα σάκχαρα που προστίθενται στα επεξεργασμένα τρόφιμα, αλλά

τα σάκχαρα στα φρούτα είναι διαφορετικά. Συνδυάζονται με τόσες άλλες ευεργετικές βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά.

Για παράδειγμα οι μπανάνες έχουν κάλιο, τα σταφύλια αντιοξειδωτικά και ο ανανάς είναι γεμάτος με βιταμίνη C. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ένα υγιές άτομο να αποφεύγει τα φρούτα.

Διατροφική συμβουλή: Με τους χυμούς μπορείς να χάσεις βάρος

Η αλήθεια: Η δίαιτα με τους χυμούς για να αδυνατίσεις φαίνεται ωραία ιδέα, αλλά δεν είναι. Η κατανάλωση μόνο χυμών θα σου πρόσφερε λιγότερες θερμίδες που χρειάζεται το σώμα σου για να λειτουργεί καλύτερα. Θα έπαιρνες κυρίως υδατάνθρακες και θα έλειπε η πρωτεΐνη και τα καλά λιπαρά που χρειάζεται το σώμα σου καθημερινά, τα οποία σε κρατούν χορτάτο. Επίσης, η κατανάλωση μόνο χυμών μπορεί να αποβεί και επικίνδυνη για την υγεία σου ενώ δεν πρόκειται να βοηθήσει στο αδυνάτισμα. Το μόνο που θα χάσεις είναι υγρά, τα οποία θα πάρεις αμέσως μετά.

Διατροφική συμβουλή: Μην τρως τους κρόκους των αυγών

Η αλήθεια: Αρκετοί διαιτολόγοι επιμένουν σε αυτόν το μύθο αλλά η παράλειψη των κρόκων είναι μέγα λάθος. Οι κρόκοι των αυγών είναι πλούσιοι σε βιταμίνες Α, D και Κ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σελήνιο, σίδηρος, ψευδάργυρος και φώσφορο, λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά όπως λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.

Ο κρόκος περιέχει επίσης όλα τα λιπαρά του αυγού και τη χοληστερόλη, όμως δεν χρειάζεται να φοβάσαι!

Τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα δεν φαίνεται να επηρεάζονται αρνητικά τρώγοντας ολόκληρο το αυγό.

Διατροφική συμβουλή: Πίνε 8 ποτήρια νερό την ημέρα

Η αλήθεια: Σίγουρα, οι διαιτολόγοι υποστηρίζουν τη σωστή ενυδάτωση, τόσο για την άσκηση όσο και για την καθημερινή ζωή. Όμως το πόσο νερό πρέπει να πίνει κάποιος καθημερινά εξαρτάται από την ηλικία, το βάρος, το φύλο, το επίπεδο δραστηριότητας και την κατάσταση της υγείας του, οπότε δεν υπάρχει μία διατροφική συμβουλή που να ταιριάζει στις ανάγκες όλων. Ο στόχος είναι να πίνεις αρκετό υγρό ώστε τα ούρα σου να είναι ανοιχτόχρωμα κίτρινα.

Διατροφική συμβουλή: Τρώγε superfoods

Η αλήθεια: Ο όρος superfood είναι μια λέξη που δεν έχει νόημα στην επιστημονική ή ιατρική κοινότητα. Πώς φτάνει ένα φαγητό σε κατάσταση υπερτροφής εάν δεν υπάρχει αποδεκτός ορισμός; Αν και τα superfoods είναι γενικά υγιεινές τροφές, δεν χρειάζεται να γίνεται διάκριση μεταξύ ενός υγιεινού φαγητού και ενός άλλου. Ακριβώς επειδή μια μπανάνα μπορεί να μην εμφανίζεται στη λίστα των superfoods δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγεις τις μπανάνες. Οι ταμπέλες και οι ορισμοί προορίζονται να τραβήξουν την προσοχή σου, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι τα φυτικά τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί και σπόροι, φασόλια και δημητριακά) θα ευεργετήσουν το σώμα σου.

Διατροφική συμβουλή: Να προτιμάς τροφές χωρίς γλουτένη, είναι πιο υγιεινές

Η αλήθεια: Ενώ είναι σημαντικό να αποφεύγεις τη γλουτένη εάν έχεις κάποια σοβαρή ιατρική πάθηση, όπως η κοιλιοκάκη, η ταμπέλα «χωρίς γλουτένη» δεν κάνει αυτόματα ένα προϊόν καλύτερο για εσένα. Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη μπορούν να ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό στην ποσότητα ζάχαρης, λίπους και άλλων συστατικών που περιέχουν.

Όταν αφαιρείται η γλουτένη, συχνά αντισταθμίζεται η διαφορά στη γεύση και την υφή προσθέτοντας περισσότερη ζάχαρη, αλάτι και εξευγενισμένα άμυλα, όπως το άμυλο πατάτας.

Για να τα αποφύγεις έλεγχε τη λίστα των συστατικών και την ετικέτα.