Έχεις ακούσει διάφορα για τον καφέ, αν κάνει ή όχι καλό στον οργανισμό σου, δες τώρα και την καλή και την κακή του πλευρά!
Η καλή πλευρά: Ο καφές μπορεί να αποδώσει πλειάδα άλλων μικροθρεπτικών συστατικών. Βάση ερευνητικών αποτελεσμάτων, η μέτρια πρόσληψη καφεΐνης έχει ευεργετική δράση στη διέγερση του νευρικού συστήματος. Μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις που έγιναν τελευταία είναι η παρουσία στη σύσταση του σημαντικότατων ουσιών με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση όπως τα χλωρογενή οξέα (πολυφαινόλες). Ακόμα και σε σχέση με άλλα πλούσια σε αντιοξειδωτικά ροφήματα, όπως το κακάο, το πράσινο τσάι, το μαύρο τσάι ή το τσάι βοτάνων, ο καφές διαθέτει υψηλή αντιοξειδωτική δράση. Επίσης ο καφές πριν από την έντονη σωματική άσκηση μπορεί να μειώνει τους μυϊκούς πόνους που την ακολουθούν. Χάρη στην καφεΐνη βοηθά στην καλύτερη προπόνηση και σε υψηλότερες αθλητικές επιδόσεις.
Η κακή πλευρά: Έχει παρατηρηθεί αύξηση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Η αύξηση της χοληστερόλης οφείλεται κυρίως σε δύο συστατικά του καφέ, την καφεστόλη και την καβεόλη. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι τα δύο αυτά συστατικά δεν μπορούν να περάσουν μέσα από το φίλτρο του καφέ. Κατά συνέπεια, είδη καφέ όπως ο φίλτρου ή ο εσπρέσσο, δεν ενοχοποιούνται για αύξηση της χοληστερόλης. Επίσης η αύξηση παρατηρήθηκε μετά την κατανάλωση τουλάχιστον 10 φλιτζανιών στιγμιαίου ή ελληνικού καφέ. Όσον αφορά την «ενοχοποίηση» του καφέ για την αύξηση της αρτηριακή πίεση, τα αποτελέσματα των μελετών δείχνουν ότι μόνο η ημερήσια κατανάλωση πάνω από 400 mg καφεΐνης, δηλαδή πάνω από 5 – 6 φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ, μπορεί να αυξήσει την πίεση, ενώ πολλές μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και αυτή η κατανάλωση δεν προκαλεί μακροχρόνια αύξηση της πίεσης, αλλά μόνο για διάστημα 2 εβδομάδων.
Τι συμβουλεύει ο ειδικός
Γιάννης Χρύσου, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
«Η καθημερινή λήψη 3-4 φλιτζανιών φιλτραρισμένου καφέ είναι απόλυτα ασφαλής αφού όχι μόνο δεν παρουσιάζει αρνητικές επιδράσεις, αλλά παράλληλα προσφέρει προσωρινή διέγερση, συμβάλλει στη θωράκιση του οργανισμού σου έναντι των ελευθέρων ριζών, όπως και το τσάι, ενώ παράλληλα και σύμφωνα με τελευταίες μελέτες μπορεί να συμβάλλει στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα».