ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η όμορφη «μόδα» της συγκάλυψης των θανατηφόρων τρανς λιπαρών

Ψάχνοντας την σχετική αρθρογραφία, βρήκαμε ότι τα περισσότερα τρανς λιπαρά, έχουν καμουφλαριστεί στις ετικέτες των προϊόντων σε μονογλυκερίδια και διγλυκερίδια. Δείτε τι να προσέξετε και γιατί.

Τα τρανς λιπαρά έχουν πολύ επικίνδυνα αποτελέσματα στην υγεία μας και το γνωρίζουμε, ως επί το πλείστον από τις αμερικάνικες οργανώσεις που μόχθησαν για να ελεγθεί ο ρόλος των λιπαρών αυτών σε δεκάδες ασθένειες που αποτελούν μάστιγα. Όταν μετά από χρόνια κατάφεραν να υπάρχει σαφής αναγραφή των λιπαρών αυτών στα προϊόντα, η αμερικάνικη υπηρεσία τροφίμων έκλεισε το μάτι στις εταιρείες. Επέβαλλε την αναγραφή μόνο από μια ποσότητα και πάνω (0.49) και μόνο αν τα τρανς λιπαρά προέρχονται από τριγλυκερίδια!

Έτσι ο δρόμος για τα μονογλυκερίδια και τα διγλυκερίδια είναι ορθάνοιχτος με την τεχνογνωσία να είναι διαθέσιμη σε όλους και τα τρανς λιπαρά διαθέσιμα σε πολλά ράφια, χωρίς υποχρέωση αναγραφής… Αναφέρουμε συχνά πυκνά την Αμερική, γιατί ανοίγει τον δρόμο σε αυτά που μελλοντικά θα περάσουν και στην δική μας διατροφή, αλλά και  την νομοθεσία. Ταυτόχρονα διαθέτουν τους καλύτερους χημικούς τροφίμων στον κόσμο (σε άλλο επίπεδο) και δημιουργούν εκπληκτικές και εθιστικές γεύσεις. Στην ίδια λογική αν δείτε μονογλυκερίδια σε ετικέτες τροφίμων, μπορεί να πρόκειται για προληπτική κίνηση των εταιριών για να είναι έτοιμες, καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ήδη «πολεμούν» το λίπος στα τρόφιμα. 

Τα τρανς λιπαρά αυξάνουν αποδεδειγμένα τις πιθανότητες εγκεφαλικών, διαβήτη και καρδιακών νοσημάτων, ενώ προωθούν την παχυσαρκία και τις φλεγμονές. Την ίδια στιγμή ανεβάζουν την LDL χοληστερίνη και κατεβάζουν την HDL Άρα καταλαβαίνετε ότι όλες οι κυβερνήσεις παγκοσμίως οφείλουν να πάρουν πιο σκληρά μέτρα υπέρ των καταναλωτών.

Τα γλυκερίδια αυτά χρησιμοποιούνται για την πρόσμιξη πρόσθετων συστατικών που περιέχουν λίπη με αυτά που περιέχουν νερό και λειτουργούν ως συντηρητικά. Δημιουργούνται από νίκελ, φοινικέλαιο, ταρταρικό οξύ, συνθετική λακτόζη και υδροξείδιο του νατρίου. 

Με πληροφορίες από το Livestrong.com