ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Happy hour: Πώς το κόκκινο κρασί σου σώζει τη ζωή (και την προπόνησή σου)!

Κάτι ήξεραν οι UB40 όταν τραγουδούσαν το Red, red wine. Υπάρχει και η καλή πλευρά της κρασοκατάνυξης, δεν είναι όλα μαύρα. Με μέτρο, το κρασί μπορεί πραγματικά να προσφέρει κάποια οφέλη για την υγεία σου. Δεν μας πιστεύεις; Διάβασε παρακάτω.

 

 

ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ

1 Βοηθά στην προπόνησή σου

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Physiology διαπίστωσε ότι η ρεσβερατρόλη που βρίσκεται στα περισσότερα κόκκινα κρασιά μπορεί να βελτιώσει την απόδοση της άσκησης, να βελτιώσει τη μυική σου δύναμη και την καρδιακή σου λειτουργία, να σου δώσει δηλαδή οφέλη παρόμοια με προπόνηση αντοχής.

2 Μπορεί να απαλύνει τους μυϊκούς πόνους

Ναι μπορεί, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Sports Science and Coaching. Τα αποτελέσματα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εκείνοι που έπιναν αλκοόλ ανέφεραν λιγότερο πόνο στους μυς κατά την αποκατάσταση από εκείνους που κατανάλωναν placebo.

3 Καίει λίπος

Ένα ποτήρι κόκκινο μπορεί να σε βοηθήσει στο αδυνάτισμα. Μελέτη από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον έδειξε ότι τα κόκκινα σταφύλια μπορεί να βοηθήσουν τα άτομα να μειώσουν την παχυσαρκία και το μεταβολικό λιπώδες ήπαρ, λόγω μιας χημικής ουσίας που περιέχουν, το ελλαγικό οξύ. Αυτή η χημική ουσία επιβραδύνει την ανάπτυξη των λιποκυττάρων και σταματά τη δημιουργία νέων, γεγονός που αυξάνει το μεταβολισμό των λιπαρών οξέων στα ηπατικά κύτταρα.

4 Καταπολεμά τα κρυολογήματα

Δύο παλαιότερες μελέτες διαπίστωσαν ότι τα αντιοξειδωτικά στο κόκκινο κρασί μπορεί να σε βοηθήσουν  να μειώσεις τον κίνδυνο ίωσης κατά 60%.

5 Κάνει καλό στην καρδιά

Αυτό σίγουρα το ξέρεις. Τα φλαβονοειδή στο κόκκινο κρασί βοηθούν στην προστασία της καρδιάς από καρδιαγγειακή νόσο, αυξάνουν τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης HDL, βοηθούν στην πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων στο αίμα και προστατεύουν τις αρτηρίες σου από τη βλάβη που προκαλείται από την «κακή» LDL χοληστερόλη. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα περισσότερα καρδιαγγειακά οφέλη τα έχει η ποικιλία Pinot Noir, επειδή έχει πολλά αντιοξειδωτικά, με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ρεσβερατρόλη ενώ φαίνεται ότι έχει σπουδαίες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

6 Βελτιώνει τη σεξουαλική αντρική λειτουργία

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας διαπίστωσαν ότι οι κρασοπότες είχαν χαμηλότερα ποσοστά στυτικής δυσλειτουργίας από όσους δεν έπιναν.

7 Τονώνει τη γυναικεία λίμπιντο

Οι γυναίκες που έπιναν ένα με δύο ποτήρια κρασί καθημερινά είχαν αυξημένη σεξουαλική επιθυμία, σε σύγκριση με όσες δεν έπιναν διαπίστωσε δημιοσιευμένη μελέτη στο Journal of Sexual Medicine. Αυτό που κάνει το κρασί τόσο ευεργετικό είναι το πλούσιο αντιοξειδωτικό του προφίλ που ενεργοποιεί την παραγωγή νιτρικού οξειδίου στο αίμα, το οποίο χαλαρώνει τα τοιχώματα των αρτηριών. Αυτό αυξάνει τη ροή του αίματος στην περιγεννετική περιοχή δημιουργώντας σεξουαλική διέγερση.

8 Κάνει τη μνήμη σου ελέφαντα

Ίσως στο μυαλό σου να έχει συνδέσει την κατανάλωση κρασιού με την απώλεια μνήμης (δε θυμάσαι τι έγινε χθες βράδυ, έτσι;). Όμως μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από το Texas A & M University βρήκε ότι η ρεσβερατρόλη, μια ένωση που βρίσκεται στη φλούδα των κόκκινων σταφυλιών, μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία σε αρουραίους.

9 Σου χαρίζει χρόνια

Σε μια ανασκόπηση 24 μελετών, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι γυναίκες που έπιναν ένα ποτήρι κρασί κάθε μέρα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας σε σχέση με τους παράγοντες κινδύνου που δημιουργεί το αλκοόλ.

10 Σου προσφέρει γερά δόντια

Το κόκκινο κρασί σκληραίνει το σμάλτο σου και προλαμβάνει την τερηδόνα, αφού το σκληρό σμάλτο είναι πιο ανθεκτικό στα βακτήρια που ζουν στα δόντια και ευθύνονται για τη φθορά των δοντιών. Οι πολυφαινόλες στο κόκκινο κρασί μπορούν επίσης να αποτρέψουν ασθένειες των ούλων όπως ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα, και να μειώσουν την φλεγμονή στα ούλα.

Φίλια Μητρομάρα