ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι τόσο εθιστικά; Μέσα από 9 γρήγορες επιστημονικές αλήθειες

Η βιομηχανία τροφίμων παλεύει πολύ σκληρά να νικήσει τον ανταγωνισμό, δημιουργώντας όλο και πιο εθιστικές τροφές για να μην σταματάς να τρως και αυτοί να πλουτίζουν. Να τα μυστικά τους!

 

Η πηγή του κακού

Όλα ξεκινούν από 3 παράγοντες από τους οποίους επιλέγουμε την τροφή μας: την ζάχαρη, το αλάτι και το λίπος. Όσο πιο εύκολα τρώγονται τα προϊόντα που περιέχουν την γευστική τριάδα, τόσο πιο γρήγορα και πιο πολύ τρώτε πριν προλάβει ο εγκέφαλος να πει «Αρκετά!». Αυτό γίνεται μετά από 20 λεπτά στην περίπτωση που μασάτε, οπότε τα πιο πολλά κατεργασμένα ποίόντα σχεδιάζονται έτσι, ώστε να λιώνουν στο στόμα. Με τα προϊόντα που λιώνουν στο στόμα ο εγκέφαλος σας ξεγελιέται, γιατί μασάτε λιγότερο, με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να σταματήσετε να τρώτε!

Η έντονη γεύση του αλατιού, η γεμάτη γεύση του λίπους και η εθιστική έκκληση ντοπαμίνης που προκαλεί η ζάχαρη είναι τρεις από τους παράγοντες της καταστροφής. ταυτόχρονα όσο περισσότερο περιέχονται αυτά τα τρία στοιχεία στις τροφές, τόσο περισσότερο τα αγοράζουν οι καταναλωτές.

Οι επιστημονικές αποδείξεις ότι το φαγητό έχει γίνει εθιστικό:

Όπως στα ναρκωτικά, από ένα σημείο και πέρα ο χρήστης δεν «φτιάχνεται», απλά νιώθει φυσιολογικός.

Πειραματόζωα και άνθρωποι ένιωσαν σημάδια κατάθλιψης και παραίτηση όταν έκοψαν τη ζάχαρη.

Εγκεφαλογραφήματα έδειξαν ότι οι τροφές με υψηλά λιπαρά ή ζάχαρη έχουν την ίδια ακριβώς λειτουργία με τα ναρκωτικά στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Οι παχύσαρκοι συνεχίζουν να τρώνε μεγάλες ποσότητες φαγητού παρά τα κοινωνικά προβλήματα και τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν. Αν δεν οφείλεται στον εθισμό ο μη φόβος των συνεπειών, τότε σε τι;

Η ζάχαρη ενεργοποιεί τα κέντρα επιβράβρευσης του εγκεφάλου μέσω του νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη, όπως ακριβώς στα ναρκωτικά.

Οι άνθρωποι και τα ποντίκια εργαστηρίου εμφανίζουν ανοχή στη ζάχαρη και χρειάζονται να καταναλώνουν όλο και μεγαλύτερες ποσότητες.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε για να μπλοκάρουμε τους υποδοχείς του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ηρωίνη και την μορφίνη, είναι τα ίδια φάρμακα που μειώνουν την επιθυμία για κατανάλωση λιπαρών τροφών και ζάχαρης.

Τα λιπαρά και τα γλυκά φαγητά ωθούν τον εγκέφαλο να απελευθερώσει φυσικά οπιούχα στον εγκέφαλο.

Τα εγκεφαλογραφήματα δείχνουν ότι οι παχύσαρκοι και οι τοξικοεξαρτημένοι έχουν λιγότερους υποδοχείς ντοπαμίνης, κάτι που τους αναγκάζει να θέλουν τεχνητά μέσα να αυξήσουν την παραγωγή της.

Μπορείτε να βρείτε την πηγή πολλών εκ των αποδείξεων εδώ.