ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί η αερόβια αυτήν την εποχή είναι άκρως απαραίτητη;

Ζούμε σε μια εποχή που η καθιστική ζωή και η υποκινητικότητα είναι κανόνας, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε βιολογική παρακμή. Από λιγότερο πόνο έως καλύτερη σεξουαλική ζωή, η αερόβια μπορεί να σου προσφέρει πολλά οφέλη.

 

Ποδηλασία. Τρέξιμο. Χορός. Πεζοπορία. Kickboxing. Όσον αφορά τις αερόβιες ασκήσεις, οι επιλογές είναι ατελείωτες για τη βελτίωση της συνολικής ποιότητας ζωής σου. Η αερόβια άσκηση (Cardio) είναι σωματική άσκηση που σκοπεύει να βελτιώσει το σύστημα οξυγόνου στον οργανισμό μας. Αερόβια σημαίνει «με οξυγόνο» και αναφέρεται στη χρήση του οξυγόνου.

Όταν αποτελεί μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής, η τακτική αερόβια άσκηση μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό και το ρυθμό αναπνοής. Αυτές οι βασικές αλλαγές σημαίνουν ότι η καρδιά σου δεν θα εργάζεται σκληρά όλη την ώρα, επειδή αυξάνεται η καρδιοαναπνευστική σου αντοχή. Μην ξεχνάς ότι η καρδιά σου είναι ένας μυς. Ως εκ τούτου αν τη γυμνάσεις την κάνεις πιο δυνατή. Ένα ισχυρότερο κάρδιο-αγγειακό σύστημα σημαίνει περισσότερα τριχοειδή αγγεία που παρέχουν περισσότερο οξυγόνο στα κύτταρα των μυών σου. Αυτό επιτρέπει στα κύτταρά σου να καίνε περισσότερο λίπος κατά τη διάρκεια τόσο της άσκησης όσο και της αεργίας.

Τα οφέλη της αερόβιας

Ζούμε σε μια εποχή που η καθιστική ζωή και η υποκινητικότητα είναι κανόνας, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε βιολογική παρακμή. Το μόνο αντίδοτο στη βιολογική αυτή φθορά είναι η αερόβια άσκηση. Και αυτό γιατί δραστηριοποιούνται όλα τα κύτταρα του οργανισμού και γυμνάζονται όχι μόνο οι μύες αλλά και το αναπνευστικό και κυρίως το καρδιαγγειακό σύστημα. Όμως η αερόβια δεν γυμνάζει μόνον την καρδιά σου, αλλά επηρεάζει ολόκληρο το σώμα σου.

Εγκέφαλο και αρθρώσεις

Η αερόβια άσκηση μπορεί να ωφελήσει την υγεία του εγκεφάλου και των αρθρώσεων. Μια μελέτη αναφέρει ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας, ανεξάρτητα από την ηλικία σου. Άλλα οφέλη της αερόβιας άσκησης:

  • Αυξάνει τη ροή του αίματος και μειώνει τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου.
  • Βελτιώνει τη μνήμη και την ικανότητα σκέψης.
  • Καταπολεμά τη μείωση της λειτουργίας του εγκεφάλου με την ηλικία.
  • Βοηθά στην προστασία από την εμφάνιση της νόσου του Alzheimer.
  • Καταπολεμά την οστεοπόρωση και μειώνει τις πιθανότητες κατάγματος του ισχίου.
  • Βοηθά στη διαχείριση της αρθρίτιδας και διατηρεί το εύρος κίνησης των αρθρώσεων.

Δέρμα, μυς και βάρος

Ανεξάρτητα από το πώς επιλέγεις να ασκηθείς, το να είσαι ενεργός βοηθά στην αύξηση της κυκλοφορίας, η οποία οδηγεί σε καθαρότερο, πιο υγιές δέρμα.

Όταν γυμνάζεις τους μυς σου, αυξάνεται η παροχή οξυγόνου, επιτρέποντας έτσι στους μυς να γυμνάζονται σκληρότερα. Με την πάροδο του χρόνου, η τακτική αερόβια άσκηση επιτρέπει στους μυς σου να προσαρμοστούν σε αυξημένο όγκο προπόνησης, κάνοντας τις τακτικές δραστηριότητες να φαίνονται ευκολότερες.

Όταν μάλιστα ακολουθείς κάποιο πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, η ασφαλής απώλεια βάρους συνοδεύεται από τακτική αερόβια άσκηση. Όχι μόνο είναι λιγότερο πιθανό να εμφανιστούν ασθένειες όπως ο διαβήτης, ορισμένοι τύποι καρκίνων και καρδιακές παθήσεις, αλλά στο σώμα σου μπορεί να κυκλοφορήσει πιο εύκολα το αίμα.

Λιγότερος χρόνος καθίσματος και περισσότερη σωματική δραστηριότητα σε βοηθά επίσης να διατηρήσεις ένα υγιές βάρος καίγοντας περισσότερες θερμίδες όλη την ημέρα.

Πάγκρεας, πνεύμονες και αίμα

Το πάγκρεας είναι το όργανο που βοηθά στη μετατροπή της τροφής που τρως για ενέργεια, ενώ βοηθά και στην πέψη. Εάν είσαι ενεργός βελτιώνεις τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, μειώνεις το άγχος σε αυτό το ζωτικό όργανο και μειώνεις την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Βοηθά επίσης στη βελτίωση των καλών επιπέδων χοληστερόλης ενώ μειώνει τα λίπη στο αίμα.
Οι πνεύμονές σου επηρεάζονται επίσης θετικά από τη σωματική δραστηριότητα. Η αερόβια συμβάλλει στη μείωση της συχνότητας της αναπνοής καθώς βελτιώνεται η ικανότητα άσκησης και μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της κόπωσης και δύσπνοια σε χρόνια πνευμονικά προβλήματα.

Σεξουαλική λειτουργία

Η αγαπημένη σου σωματική δραστηριότητα βοηθά στη σεξουαλική λειτουργία. Είναι αλήθεια ότι μειώνει τη στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες και οδηγεί σε αυξημένη διέγερση για τις γυναίκες. Μία μελέτη αναφέρει ότι όταν γυμνάζεσαι τακτικά βελτιώνεις τη στυτική λειτουργία και αποδείχθηκε ότι η αερόβια άσκηση είναι ένας προστατευτικός παράγοντας έναντι των στυτικών προβλημάτων. Άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η θετική εικόνα του σώματος και η ψυχική υγεία λόγω της άσκησης αύξησαν τη σεξουαλική ευεξία στις γυναίκες.

Διάθεση

Οι διαθέσεις μας αλλάζουν καθημερινά, αλλά το να παραμένεις ενεργός βοηθά στην τόνωση της διάθεσής σου, ειδικά μετά από μια κουραστική μέρα. Έτσι την επόμενη φορά που θα νιώθεις άγχος ξεκίνα να γυμνάζεις το σώμα σου.

Επίσης η αερόβια καταπολεμά την κατάθλιψη, βελτιώνει την αυτοεκτίμησή σου και απελευθερώνει ορμόνες που καταπολεμούν την ένταση όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη.

Ύπνος και ενέργεια

Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο νιώθεις καταπληκτικά μετά από μια προπόνηση. Η άσκηση ενισχύει την ενέργειά σου απελευθερώνοντας ενδορφίνες, δίνοντάς σου περισσότερη, διαρκή ενέργεια όλη την ημέρα. Το βράδυ η αερόβια σε βοηθά να κοιμηθείς πιο γρήγορα και προωθεί τον ύπνο REM. Φρόντισε απλώς να αποφύγεις την έντονη άσκηση το βράδυ γιατί διαφορετικά θα μετράς προβατάκια.

Πόσο συχνά να κάνεις αερόβια

Πόσο συχνά πρέπει να κάνεις αερόβια για να αποκομίσεις τα οφέλη για την υγεία σου; Η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση συνιστά τουλάχιστον 150 λεπτά αερόβιας άσκησης μέτριας έντασης ή 75 λεπτά αερόβια άσκηση έντονης έντασης την εβδομάδα.

Προσπάθησε να ασκείσαι για 30 λεπτά πέντε ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα ή δοκίμασε τρεις 10λεπτες προπονήσεις, πέντε ή περισσότερες φορές την εβδομάδα.