ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Είσαι μακαρονάς; 5 τρόποι για να κάνεις τα ζυμαρικά σύμμαχο στη δίαιτά σου

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τα μακαρόνια παχαίνουν! Όχι βέβαια, οι κακές παρέες τα κάνουν παχυντικά: κρέμες, τυριά κ.λπ. Τα ζυμαρικά και κυρίως αυτά που είναι ολικής άλεσης σου παρέχουν γλυκόζη, η οποία είναι σημαντική για το νευρικό σύστημα, τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τους μυς. Αποτελούν πηγή σύνθετων υδατανθράκων κάτι που σημαίνει ότι απελευθερώνουν αργά την ενέργεια και όχι απότομα, με αποτέλεσμα μετά την κατανάλωσή τους να μην πεινάς για αρκετή ώρα και αυτό μπορεί να σε βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους σου. Δες πως μπορείς αυτό το γεύμα να το κάνεις να μετρήσει υπέρ σου.

1 Επίλεγε πάντα ολικής άλεσης
Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο που μειώνει την κόπωση και την αναιμία. Είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών που συμβάλλουν στο πεπτικό σύστημα, μειώνουν το σάκχαρο κατα επίπεδα χοληστερίνης. Περιέχουν χαλκό και σελήνιο που τονώνουν το ανοσοποιητικο σύστημα, καθώς και μαγνήσιο και μαγγάνιο που ενισχύουν μυς, οστά και μεταβολισμό. Τέλος, ο γλυκαιμικός δείκτης είναι χαμηλός και δεν προκαλούν απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Είναι επίσης καλή πηγή των βιταμινών Β. Μία μερίδα (1 φλιτζάνι) περιέχει 43 γραμμάρια υδατάνθρακες, 7 γραμμάρια πρωτεΐνη, 1-2 γραμμάρια φυτικές ίνες και λιγότερο από 1 γραμμάριο λιπαρά. Οι διαιτολόγοι συστήνουν ότι το 45% των θερμίδων μας πρέπει να προέρχεται από σύνθετους υδατάνθρακες όπως είναι τα ζυμαρικά ολικής άλεσης.

2 Μην τα παραβράζεις
Τα ζυμαρικά πρέπει να μαγειρεύνται al dente, να κρατούν δηλαδή στο δόντι και να μην είναι παραβρασμένα γιατί αυτό οφελεί την υγεία σου. Αν παραβράσουν ο γλυκαιμικός δείκτης αυξάνεται με αποτέλεσμα οι υδατάνθρακες να διασπώνται πολύ γρήγορα κατά τη διάρκεια της πέψης και τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα να αυξάνουν απότομα. Αντίθετα τα ζυμαρικά μαγειρεμένα aldente κρατούν τα επίπεδα σταθερά και μαζί και την ενέργειά σου.

3 Πρόσθεσε λίγη πρωτεΐνη
Σκέψου όλες τις φορές που έχεις φτιάξει πέννες με κάποια κόκκινη σάλτσα και μετά από λίγο νιώθεις να πεινάς. Ο λόγος; Το πιάτο στερείται πρωτεΐνης. Αυτό θα σε κρατήσει περισσότερο χορτάτο επειδή επιβραδύνει την απορρόφηση των υδατανθράκων στον οργανισμό. Κι όταν λέμε πρωτείνη δεν εννοούμε υπερβολές: συνδύασε από 15 έως 20 γραμμάρια άπαχη πρωτεΐνη, όπως λίγο σολομό ή γαλοπούλα, με 1-1 1/2 φλιτζάνια μαγειρεμένα ζυμαρικά και έχε υπόψη σου να ειναι με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας η οποία χαμηλώνει κι αυτή τον γλυκαιμικό δείκτη.

4 Μη ρίχνεις λάδι στο νερό που βράζει
Ξέρεις τι συμβαίνει; Σπαταλάς λάδι και προσλαμβάνεις έξτρα θερμίδες. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να ρίξεις λάδι στο νερό που βράζουν τα ζυμαρικά για να μην κολλήσουν. Το συχνό ανακάτεμα είναι το μυστικό. Άσε δε που το λάδι αφήνει μια γεύση ταγκίλας. Αυτό που δεν χρειάζεται να αποφύγεις είναι το ρίξιμο του αλατιού στο νερό. Το αλάτι κάνει το νερό λίγο πιο σκληρό (μειώνοντας το pH του) και αυξάνει κατά ένα μικρό βαθμό το σημείο βρασμού του. Έτσι, τα ζυμαρικά θωρακίζουν το άμυλο τους και η υφή τους παραμένει στιλπνή.

5 Μην τα κρυώνεις με νερό
Όλο το υπέροχο άμυλο που έχει μείνει στα ζυμαρικά χάνεται στον σωλήνα της αποχέτευσης. Τα ζυμαρικά δεν χρειάζονται πάγωμα με κρύο νερό όπως έκανε η μαμά σου. Βράσε τα λιγότερο από τον προτεινόμενο χρόνο, σούρωσέ τα και τοποθετησέ τα σε ένα ρηχό σκεύος. Έτοιμα!